.

Berubat dan Beramallah Dengan Madu Kerana Ia Ubat Bagi Segala Penyakit

Madu Adalah Ubat Penyembuh Utama Yang Digunakan Oleh Nabi Untuk Pelbagai Jenis Penyakit dan Ia Merupakan Amalan Baginda Setiap Hari Sebelum Bersarapan.

Ia Satu Sunnah Nabi Yang Tidak Patut Kita Abaikan.

Rasulullah SAW bersabda:

“Ambillah (yakni gunakanlah) olehmu sekalian akan dua ubat penyembuh, iaitu madu dan al-Quran.” (HR Ibnu Majah)

Firman Allah SWT:

“Kemudian makanlah daripada setiap macam buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan. Daripada perut lebah itu keluar minuman madu yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda kebesaran Tuhan bagi orang yang memikirkan.” (QS An-Nahl: 69)

Dari laptop Redza Ahmad (admin kesihatan.info)
Kepada: Sahabat-sahabat yang diingati

Perkara: Madu asli – Ubat penyembuh pelbagai penyakit manusia

Salam hormat buat anda. Saya Redza dan hari ini saya ada satu perkara yang ingin saya kongsikan bersama anda mengenai madu. Sebelum itu mari kita imbas kembali sedikit kisah mengenai orang dulu dan sekarang.

Orang kita pada masakini tak macam dulu lagi. Apabila kita bercakap tentang kesihatan, sangat jauh perbezaannya dulu dan sekarang. Orang dulu dapat kekalkan kesihatan yang baik sehingga ke tua. Orang sekarang, pada usia kanak-kanak pun dah ada yang terkena penyakit. Semuanya gara-gara tabiat pemakanan dan gaya hidup zaman moden yang tidak begitu menitikberatkan kesihatan.

Penyakit hari ini memang pelik-pelik. Saya ingin bertanya kepada anda…

 • Pernah tak anda terbaca kisah kanak-kanak sekolah rendah terkena penyakit kencing manis gara-gara terlalu kerap makan makanan manis dan minum air gas?
 • Pernah tak anda terdengar berita remaja usia belasan tahun terkena penyakit kanser?
 • Antara yang paling orang ingat ialah cerita selebriti kesayangan ramai meninggal dunia di usia muda akibat penyakit jantung atau penyakit silent killer yang lain?
 • Yang paling mengejutkan berita ahli sukan seperti pemain bola sendiri yang aktif bersukan turut diserang penyakit jantung dan ada yang mati ketika sedang bersukan?

Jika YA jawapan anda, ia bermakna memang ada sesuatu yang tidak kena dengan keadaan kesihatan kita pada hari ini dan kita patut berasa risau memikirkan tentangnya.

Madu Sebagai Penyelamat Kesihatan Kita

Madu mempunyai keistimewaan yang tersendiri kerana selain menyembuhkan pelbagai jenis penyakit, ianya juga membantu memenuhi keperluan tubuh badan manusia.

Terdapat banyak hadis-hadis lain berkenaan madu lebah. Di antaranya tentang dua hadis sahih yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim.

Pertama, mengenai kisah seorang lelaki yang datang menemui Rasulullah SAW mengadu tentang saudaranya yang sakit perut. Baginda SAW menyarankan agar dia diberikan madu. Namun, lelaki tersebut datang semula mengatakan penyakit saudaranya tidak juga sembuh.

Nabi Muhammad SAW menyuruh saudara pemuda itu terus minum madu sehingga tiga kali. Jawab lelaki itu, saudaranya telah minum madu tetapi penyakitnya bertambah, akhirnya Nabi SAW berkata: ”Allah benar dan perut saudaramu itu berbohong.” Lalu Rasulullah SAW sendiri memberi minum lelaki tersebut dengan madu dan dia akhirnya sembuh. (HR Bukhari & Muslim)

Hadis di atas menjelaskan bahawa madu merupakan ubat segala penyakit kerana Rasulullah SAW tidak melihat pesakit berkenaan, sebaliknya terus menyebutkan madu sebagai ubatnya.

Hadis yang kedua disebutkan oleh Ibn Abbas RA bahawa Rasulullah SAW bersabda:

”Kesembuhan itu berada pada tiga hal iaitu minum madu, sayatan pisau bekam dan sundutan dengan api panas (kay). Sesungguhnya aku melarang umatku berubat dengan kay.” (HR Bukhari)

Madu juga memiliki aroma enak yang meningkatkan selera. Rasulullah SAW pernah bersabda daripada hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah RA: “Dari Abu Hurairah, dia berkata: Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa yang menjilat madu sebanyak tiga kali pagi pada setiap bulan, maka dia tidak akan terkena cubaan yang besar.”

Mereka yang mengetahui akan khasiat madu akan menggunakannya secara berterusan. Hal ini bukan hanya teori tetapi telah dibuktikan daripada beberapa kajian yang telah dilakukan di mana jika ianya diamalkan secara konsisten, ianya akan membantu mencegah serta menyembuhkan pelbagai jenis penyakit selain memberi nutrien yang mencukupi untuk kesihatan manusia.

Madu & Sejarahnya Dalam Dunia Perubatan

Manusia sejak zaman berzaman sudah menggunakan madu sebagai makanan dan ubat. Masyarakat Mesir purba sudah menggunakan madu di dalam bidang ilmu perubatan mereka untuk mengubat penyakit luka, sakit perut, usus, pinggang dan mata. Mereka juga menggunakan madu untuk mengawet mayat supaya tidak busuk. Masyarakat Yunani dan Rumawi menganggap madu sebagai sumber kesihatan yang boleh melanjutkan usia.

Misalnya Pitagoras, seorang ahli matematik mengatakan beliau mengamalkan madu untuk hidup sihat. Beliau meninggal dunia ketika berusia 90 tahun. Abu Qirat yang hidup selama 107 tahun adalah seorang yang sering mengamalkan meminum madu. Demikian juga Aristotle dan Galenos, ahli perubatan Greek.

Ibnu Sina menyatakan: ”Jika anda ingin awet muda, minumlah madu.” Beliau ada menambah: ”Sesungguhnya madu lebah dapat menguatkan semangat, menambah kerajinan, menjaga awet muda dan melancarkan percakapan.”

Kitab Qanun Fil Tibb Tulisan Ibnu Sina

Kelebihan Madu Asli Untuk Kesihatan Manusia

 • Madu mengandungi bahan anti-oksidan yang menghalang kanser.
 • Ia juga berupaya mengekalkan kemudaan (awet muda),
 • Madu berkhasiat merawat sakit perut,
 • Madu berkhasiat menghilangkan kahak,
 • Madu berkhasiat memutih dan menguatkan gigi serta
 • Madu berkhasiat menguatkan badan bagi yang berumur selain
 • Madu berupaya merangsang tenaga batin.
 • Ia juga menstabilkan kandungan gula dalam darah apabila digunakan bagi menggantikan gula.
 • Selain itu, madu lebah juga memudahkan proses penghadaman,
 • Madu mampu memulihkan penyakit yang berpanjangan serta
 • Madu mampu menguatkan jantung dan buah pinggang.
 • Di samping itu dengan memakan madu juga boleh menyembuhkan batuk-batuk yang menganggu dan
 • Madu boleh mencegah daripada kekejangan pada otot tubuh khususnya pada bahagian kaki.
 • Dalam perubatan tradisional, madu telah dimanfaatkan untuk menahan luka-luka terbakar pada kulit. Jika disapukan madu akan dapat mengurangkan rasa sakit yang menyengat dan mencegah pembentukan lepuh (melecur) dan cepat sekali menyembuhkan kulit yang terbakar.
 • Di samping itu banyak lagi penyakit yang boleh sembuh misalnya hidung tersumbat, anak yang kencing malam dan sesuai untuk kanak-kanak yang baru lahir.

Sungguh banyak sekali khasiat madu asli ini. Tanpa melengahkan masa lagi, saya perkenalkan…

Madu Khaula Keluaran QS Khaula

Apa itu Madu Khaula?

Madu Khaula adalah madu asli yang diimport oleh QS Khaula secara terus dari Republik Islam Iran. QS Khaula memegang lesen pengedar tunggal untuk pasaran Malaysia dan Asia Tenggara atas jenama KHAULA. Jenama KHAULA ini telah didaftarkan sebagai TM (Trademark) atau tanda perniagaan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia.

Jenama Khaula

Produk Madu berjenama Madu Khaula merupakan salah satu daripada produk edaran kami. Madu Khaula yang dibotolkan di Iran berasal dari daerah Sabalan. Sabalan adalah kumpulan pergunungan berapi yang tidak aktif terletak di Northwest Iran di ketinggian mencecah hampir 16,000 kaki.

Terdapat beribu pengumpul madu di kawasan luas ini disebabkan oleh cuaca, air dan bunga-bungaan liar yang amat sesuai untuk habitat lebah. Kawasan ini juga dikenali sebagai kawasan pengeluar madu terbaik di dunia. Tidak hairanlah kualiti madu Madu Khaula adalah terjamin kebersihan, seaslian dan mutunya serta terbukti menepati Piawaian Antarabangsa hasil analisa dari Medical, Science & Health Services (Iran) dan Food Quality Research Unit, Universiti Kebangsaan Malaysia (UNIPEQ).

Khasiat Madu Asli (Madu Khaula) Untuk Kesihatan Kita

 • Madu memainkan peranan asas dari segi memelihara jasmani dan kesihatan manusia dimana dia membantu pembentukan sel-sel(tisu) baru, madu dapat membaiki tisu-tisu yang rosak dimana madu kaya dengan glukos, bahan makanan yang berperanan membentuk sel-sel.
 • Boleh minum oleh 3 orang mengunakan sudu makan dari 1 pek kecil Madu Khaula (25g) sahaja membuatkan anda dan anak anak rasa cergas.
 • Manakala dari segi mental atau kerohanian, madu berperanan menjaga hati dan jantung, dua anggota yang penting dalam jalinan hidup manusia, rohani dan jasmani
 • Vitamin-vitamin yang utama dalam madu dan enzim yang terdapat didalamnya berperanan mencergaskan otak, mengilap dan menambah daya ingatan. Peranan otak dalam tubuh badan manusia adalah besar sebagai pengatur dan menjaga keselamatan tubuh
 • Madu menanbah dan memperkembangkan glikolen dalam hati. Ia berfungsi membersihkan hati daripada segala racun dan kuman serta dapat memberi tenaga kepada tubuh badan untuk melawan penyakit.
 • Madu juga mujarab untuk sebarang penyakit dalam perut. Perut adalah satu tempat pengumpulan makanan yang mempengaruhi badan sejak kecil sehinggalah dewasa. Bersumber daripada bahan makanan dalam perutlah berlakunya pelbagai penyakit. “Perut itu pusat penyakit, pantangan makanan itu pokok bagi segala ubatan”, kata hikmat
 • Madu berperanan membersihkan perut, usus, saluran urat dan lain-lain saluran kesihatan. Disamping itu, zat asam Manganik dan besi yang terdapat didalam madu membantu percernaan dan memproses makanan. Ia juga dapat menghindar masalah sembelit, bengkak dan bernanah dalam perut dan usus 12 jari dan panas perut.
 • Madu juga mengandungi Wangian Haiwan terbang yang boleh membangkitkan perut untuk beroperasi atau bergerak.
 • Zat asam Namik dalam madu merupakan zat yang utama dapat menahan sesuatu bahan dari busuk ataupun rosak, ia juga dapat mematikan kuman dalam perut.
 • Darah bagi tubuh manusia samalah dengan minyak bagi sesebuah kereta. Tanpa minyak, kereta tidak dapat bergerak. Bila darah kurang dan dibiarkan mungkin boleh menjejaskan kesihatan dan menimbulkan penyakit. Seandainya berlaku kekurangan darah atau susutnya darah merah, maka zat-zat galian yang ada pada madu boleh bertindak mengatasinya, demikian juga terhadap ketidak-seimbangan antara darah merah dan darah putih.
 • Suatu keistimewaan madu ialah ia mempunyai daya yang menambahkan kerajinan tubuh bergerak. Amat berkesan untuk anak yang lembab.

Cara Menentukan Madu Asli dan Madu Tiruan (campur)

Disini saya ingin menyentuh sedikit tentang kaedah untuk menentukan sama ada sesuatu madu itu asli atau tidak. (Ingin diingatkan disini bahawa Madu Khaula yang berasal dari Iran mempunyai sedikit perbezaan dari madu tempatan yang terdapat di Malaysia).

Antara kaedah-kaedah yang biasa kami gunakan ialah dengan memerhatikan aspek berikut :

 • Rasa madu yang asli adalah menyengat sedikit apabila diminum. Akan terdapat rasa gatal sedikit di tekak. Selain itu , apabila meminum madu itu, seolah-seolah madu terlekat dengan lelangit . Ia berbeza dengan madu palsu dimana ia tidak rasa terlekat langsung.
 • Apabila dihidu, baunya agak menyengat.
 • Warna madu asli akan kelihatan sekata jika kita melihatnya
 • Pemerhatian daripada makmal yang diiktiraf – Madu Khaula ini telah disahkan asli malah berkualiti Gred A hasil dari analisis dimakmal madu di Azarbaijan, Iran dan makmal UNIPEQ, UKM Malaysia.

Hubungi UNIPEQ , UKM untuk maklumat lanjut:  UNIPEQ, UKM Malaysia.

Makmal Unipeq UKM

Madu Khaula dijamin mengandungi kandungan sukrosa kurang 5% dan kandungan lembapan kurang 16% dan nilai ini adalah mengatasi piawaian International Honey Comission (IHC) dan dikelaskan sebagai Madu Gred A.

Pengusaha Madu Khaula, Sabalan Shahd Co, Azarbayjan, Iran memiliki proses kawalan mutu madu (Quality Control) yang ketat sebelum diizinkan untuk eksport ke luar negara seperti UK, Oman, Yaman, Arab Saudi dan Asia Tenggara termasuk Malaysia. Pihak pengusaha ada menghantar sijil pengesahan analisis makmal setiap kali shipment Madu Khaula.

PERHATIAN!

Madu Khaula akan dihinggapi semut kerana :

Lebah-lebah yang digunakan untuk proses penghasilan madu di Iran ( secara spesifiknya pergunngan Azerbaijan ) menggunakan bunga-bungaan alami.

Selain itu, Madu Khaula juga mengandungi gula yang terhasil secara alami melalui proses pendebungaan oleh lebah. Kandungan gula semulajadi didalam Madu Khaula tidak sama dengan kandungan gula biasa. Di dalam madu khaula, gulanya adalah di dalam bentuk fruktosa dan dektrosa. Oleh itu, kemungkinan madu khaula dihinggapi semut wujud.

Selain itu, kandungan sulfur dan kuprum dalam madu khaula yang lebih rendah juga memungkinkan semut untuk menghinggapinya. Untuk perbandingan , madu tempatan mempunyai kandungan sulfur dan kuprum yang tinggi. Ia menyebabkannya lebih panas dan semut tidak mendekatinya.

Satu Rumah Satu Madu Khaula

Anda sudah pun tahu bermacam jenis khasiat yang ada pada madu ini tetapi saya masih curiga, adakah anda akan menjadikannya produk makanan kesihatan nombor satu di rumah anda?

Jadi, Berapakah Harga Madu Khaula Ini?

RM 75 sahaja sebotol (Semenanjung)

RM 80 sahaja sebotol (Sabah Sarawak)

(Harga BELUM termasuk kos penghantaran)

Kenapa Harus Membeli Dari Laman Web Ini?

 • Harga berpatutan!
 • Penghantaran PANTAS (Menggunakan Pos Laju)
 • Boleh semak status tempahan di website ini
 • Langkah yang sangat MUDAH untuk membuat tempahan

TEMPAHAN MADU KHAULA

LANGKAH 1: KAEDAH SERTA BUTIRAN PEMBAYARAN

Lakukan pembayaran sebanyak

RM 75 + 15 (kos pos) = RM 90 (Semenanjung) atau

RM 80 + 20 (kos pos) = RM 100 (Sabah Sarawak)

ke salah satu akaun dibawah menggunakan kaedah Fund Transfer atau ATM Transfer atau Cash Deposit:

a) CIMB Bank: 09020091289529 atau

b) Maybank Berhad : 164052344820 atau

c) Bank Islam Malaysia Berhad: 12092020100363

Atas nama Muhamad Redza bin Ahmad Rodzi

Masukkan alamat email admin@kesihatan.info untuk rujukan bagi perbankan online.

PENTING: Pastikan anda sentiasa menyimpan rekod transaksi (resit jika cash deposit) atau print screen / pdf print butiran transaksi untuk rujukan dikemudian hari.

ARAHAN: Jika anda menggunakan Perbankan Online (Fund Transfer), COPY butiran transaksi anda untuk dikirimkan kepada kami.

LANGKAH 2: ISI BORANG PENGESAHAN BAYARAN

Pastikan anda melakukan pengesahan terhadap pembayaran anda. Anda perlu mengirimkan butiran tempahan anda serta bukti pembayaran anda kepada pihak kami untuk membolehkan kami mengesan pembelian anda dan juga menghantar produk yang ditempah.

BORANG PENGESAHAN BAYARAN

[contact-form-7 id=”203″ title=”Habbatussauda”]

P/S: Jika anda menghadapi sebarang masalah sewaktu melakukan pembayaran atau pengesahan atau mempunyai sebarang persoalan berkenaan produk diatas, jangan cemas… hantarkan pesanan anda kepada saya dan saya akan membantu anda.

 

Ikhlas,

Redza Ahmad (admin kesihatan.info)

019-3093956 | admin@kesihatan.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *