Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

5 Cara Melindungi Lutut Apabila Semakin Tua

5 Cara Melindungi Lutut Apabila Semakin Tua

Tok Wan biasa juga dapat soalan bagaimana nak jaga lutut terutamanya daripada orang yang berumur macam Tok Wan. Lutut kita menanggung banyak beban serta banyak peranan membantu anda untuk bergerak dengan baik.

Seharusnya kita melindungi lutut kerana ia mempunyai banyak bahagian yang bergerak, daripada ligamen dan tulang rawan kepada otot dan tulang.

Ia boleh rosak akibat kecederaan atau haus dan lusuh semula jadi, menjadikan kita sukar untuk kekal aktif dan menikmati segala yang ditawarkan oleh kehidupan.

Dr. Struan Coleman, pakar dalam penjagaan sendi pencegahan, memberikan nasihat berikut untuk membantu anda melindungi sendi lutut anda seiring dengan peningkatan usia:

 

1. Kekalkan Berat Badan Yang Sihat

Berat badan anda memberi tekanan pada sendi anda, terutamanya lutut anda, setiap kali anda berdiri atau berjalan. Orang yang berlebihan berat badan atau obes lebih berkemungkinan merosakkan rawan di antara sendi mereka, mengakibatkan sakit sendi.

Anda meletakkan kira-kira empat kilogram tekanan pada sendi lutut anda untuk setiap kilogram tambahan yang anda bawa. Jika anda ada 5 kilogram berat badan berlebihan, anda meletakkan 20 kilogram tekanan tambahan pada lutut anda; jika anda mempunyai berat badan berlebihan 25 kilogram, anda meletakkan 100 kilogram tekanan tambahan pada lutut anda.

Baca Juga: 9 Kaedah Terbukti Turun Berat Badan Tanpa Bersenam

Apabila anda fikirkan berapa banyak anda berjalan setiap hari, mudah untuk melihat sebab sendi lutut anda haus jika anda berlebihan berat badan. Penurunan berat badan boleh memainkan peranan penting dalam pemeliharaan sendi lutut.

 

2. Ambil Makanan Tambahan (Suplemen)

melindungi lutut makanan tambahan

Jika nampak orang berumur macam Tok Wan mengambil minyak hati ikan kod (cod liver oil),mereka memang bijak kerana tahu untuk melindungi lutut mereka.

Dalam satu kajian, kapsul 1,000mg minyak hati ikan kod mengurangkan enzim berbahaya yang merosakkan rawan sendi dalam 86 peratus peserta. Rawan adalah penting untuk menghalang tulang anda daripada bergesel, yang akhirnya mungkin memerlukan penggantian sendi.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa suplemen lain, SAM-e (S-adenosylmethionine), boleh mengurangkan keradangan sendi dan, dalam beberapa kes, membaiki rawan. Diallyl disulfide, yang terdapat dalam allium seperti bawang merah dan bawang putih, juga boleh membantu melindungi lutut di bahagian sendi.

Kunyit, jus ceri tart, bromelain (daripada nanas), dan Boswellia adalah beberapa suplemen semula jadi lain yang terdapat di kedai makanan kesihatan dan farmasi (daripada pokok yang tumbuh di Afrika dan Asia).

 

3. Amalkan Diet Anti-Radang

Keradangan boleh menyebabkan kerosakan sendi, dan diet harian anda mempunyai kesan yang ketara terhadap jumlah keradangan dalam badan anda. Makanan yang diproses, yang sering dibuat dengan tepung putih dan gula, adalah sumber utama keradangan. Keradangan juga boleh diburukkan lagi dengan diet yang tinggi dalam daging, tenusu, dan telur.

Cuba amalkan diet berasaskan tumbuhan anti-radang yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran, kekacang, bijirin penuh, ikan, dan lapan gelas air setiap hari. Bawang, bawang putih, bawang merah, dan daun bawang adalah makanan anti-radang.

Menurut penyelidikan 2015, minum sedikit jus delima setiap hari mengurangkan keradangan sebanyak 18% dan sakit sendi lebih daripada 60% dalam tempoh tiga bulan. Jus delima mengandungi asid ellagic, yang merupakan anti-radang semula jadi.

 

4. Amal Senaman Khas Untuk Bina Otot

melindungi lutut senaman khas

Aktiviti fizikal sederhana adalah cara terbaik untuk melindungi lutut dan sendi anda. Perkembangan otot di sekeliling lutut membantu mengurangkan tekanan sendi. Otot paha luar, tengah dan dalam anda, serta otot betis anda, semuanya bekerjasama untuk menyokong lutut anda.

Anda boleh pergi ke gim terdekat, cari pengajar terlatih yang boleh mengajar kelas senaman senior terutama kepada lelaki dan wanita berumur lebih dari 50 tahun. Aerobik air juga merupakan satu bentuk senaman tanpa beban yang sangat baik. Jika anda lebih suka bersenam sendiri, berunding dengan jurulatih yang biasa dengan keperluan senaman senior.

Minta doktor anda menilai kekuatan kaki anda pada fizikal anda yang seterusnya. Jika otot anda lemah, terapi fizikal boleh membantu menguatkannya, dan ahli terapi boleh menunjukkan kepada anda senaman lutut yang berfaedah.

 

5. Pakai Kasut Yang Sesuai

Adakah anda tahu bahawa saiz kaki anda mungkin meningkat apabila anda semakin tua? Periksa kasut anda untuk memastikan ia tidak mencubit jari kaki anda dan mempunyai lebar yang mencukupi di bahagian atas.

Wanita yang memakai kasut tumit tinggi untuk masa yang lama mungkin mengalami sakit lutut. Otot quadriceps anda bekerja lebih keras untuk memastikan lutut anda selaras apabila tumit anda terangkat dan bukannya rata. Lutut anda akan berterima kasih jika anda memakai kasut rata.

Petua lain yang Tok Wan boleh beri ialah jika boleh, pergi berkaki ayam di dalam rumah dan di tempat lain. Ia melegakan tekanan pada lutut anda. Ambil masa dalam 10 minit tapak kaki bersentuhan dengan bumi, ‘grounding’ atau ‘earthing’ bak kata orang putih.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.