Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

5 Langkah Penjagaan Gigi Untuk Lebih Sihat

Penampilan yang menarik termasuklah dengan penjagaan gigi yang baik. Semua mesti tahu yang orang menilai kita dari saat kita bertemu dan senyum bila berbiacara.

Jadi apabila kita ingin gigi kita sihat dan menarik, gigi kita mestilah bebas daripada rongga, abses, gingivitis, dan masalah lain. Semua ini boleh dielakkan dengan menjaga gigi dan seluruh mulut anda.

Walau bagaimanapun, Tok Wan tahu yang tidak semua orang tahu cara menjaga gigi dengan betul. Berikut ialah lima perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan gigi anda dalam bentuk yang lebih baik dan mengurangkan risiko masalah anda sekarang dan pada masa hadapan.

 

1. Berus Gigi Dua Kali Sehari

penjagaan gigi dua kali sehari

Memberus gigi selepas makan adalah ideal dan sangat disarankan. Ramai orang melakukan perkara ini, dan ada yang lebih suka memberus gigi apabila bangun dan sebelum tidur. Kedua-duanya boleh menjadi pilihan yang baik jika anda memberus dengan teliti dan berhati-hati.

Menggunakan berus gigi dengan kepala kecil juga penting kerana ia membolehkan anda mencapai dan membersihkan gigi belakang anda. Floss hanya boleh dilakukan sekali sehari.

 

2. Hadkan Pengambilan Makana Berasid atau Manis

penjagaan gigi pemakanan berasid

Terlalu banyak pengambilan gula dan asid akan memudaratkan enamel gigi. Mereka boleh menyebabkan kerosakan dan menjejaskan kesihatan gigi anda. Anda boleh makan apa sahaja makanan yang anda mahu, tetapi anda mesti berhati-hati dan perhatikan apa yang anda masukkan ke dalam mulut anda.

Baca Juga: 7 Cara Nak Putihkan Gigi Dengan Pantas

Tok Wan yakin dengan cara ini, anda boleh mempunyai enamel yang kuat pada gigi anda dan mengurangkan risiko gigi berlubang. Sedap tu memang sedap tapi kena berpada-pada, terutamanya pada anak-anak kita.

 

3. Elakkan Kecederaan Pada Gigi

penjagaan gigi kecederaan gigi

Jika anda menyertai sukan atau aktiviti berbahaya lain, anda perlu mengurangkan risiko kecederaan anda. Bergantung pada jenis aktiviti, topi keledar dan pelindung mulut adalah pilihan yang baik.

Malang tidak berbau. Walaupun anda bersedia, aktivit sukan masih boleh mencederakan mulut dan gigi anda. Jadi apabila anda dah pakai pelindung sepatutnya, ianya mungkin dapat mengurangkan tahap keterukan cedera jika anda memakainya.

 

4. Pilih Ubat Gigi Kaya Fluorida

penjagaan gigi kaya fluorida

Jika anda banyak mengikuti berita semasa, terdapat banyak hujah yang menyokong dan menentang fluorida dalam sistem air di seluruh negara, tetapi fluorida dalam ubat gigi adalah pilihan terbaik untuk gigi yang sihat.

Ia menguatkan gigi anda, menjadikannya lebih tahan terhadap kaviti dan pereputan. Kebanyakan ubat gigi mengandungi fluorida, tetapi baca label untuk memastikan anda mendapat bahan yang betul.

 

5. Jangan Gunakan Gigi Anda Selain daripada Mengunyah Makanan

penjagaan gigi mengunyah makanan

Tok Wan yakin ramai yang suka menghancurkan ais, membuka bungkusan dan aktiviti lain. Tahu tak yang semua aktiviti tadi menyumbang kepada kerosakan gigi dan membahayakan gigi anda.

Pastikan anda hanya menggunakan gigi anda untuk mengunyah makanan dan tidak mengungkit benda terbuka atau menghancurkan apa-apa yang sangat keras. Anda boleh menyebabkan gigi anda retak dan patah dengan cara ini, mengakibatkan kesakitan dan perbelanjaan memulihkan gigi.

Tok Wan juga sarankan anda buat temu janji dengan doktor gigi bertauliah secara tetap supaya mereka dapat membantu anda dalam menjaga gigi dan gusi anda dengan lebih baik.

Kesihatan mulut adalah penting, dan apabila anda membuat penjagaan  gigi yang lebih sihat di rumah sambil membuat pemeriksaan berkala dengan doktor gigi, masalah gigi akan jarang berlaku dan anda dapat menikmati makanan yang anda inginkan bila -bila masa.

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan 

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.