Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

6 Sebab Anda Selalu Rasa Terlalu Letih

6 Sebab Anda Selalu Rasa Terlalu Letih

Jika anda berasa terlalu letih atau kurang tenaga, anda tidak bersendirian.

Telah menjadi rutin seharian kita menjalani kehidupan dengan aktiviti masing-masing. Keletihan boleh juga disebabkan oleh faktor mudah seperti kurang tidur atau diserang selsema atau selesema.

Walaupun setiap orang berasa letih dari semasa ke semasa, keletihan kronik boleh menjejaskan kualiti hidup anda dan menghalang anda daripada melakukan perkara yang anda suka buat.

Dalam kebanyakan kes, keletihan boleh dipulihkan dengan gaya hidup atau pengubahsuaian diet yang betul. Namun, untuk rawat keletihan, anda perlu mengetahui punca yang menyebabkannya.

Mari Tok Wan kongsikan 6 sebab yang berpotensi mengapa anda sentiasa berasa terlalu letih.

 

1. Tidak Dapat Tidur Berkualiti Tinggi

terlalu letih tidur tak berkualiti

Tidur yang cukup penting untuk kesihatan. Malangnya, ramai di antara kita tidak cukup, yang boleh menyebabkan keletihan.

Semasa tidur, badan anda melakukan beberapa proses kritikal, termasuk membebaskan hormon pertumbuhan yang penting dan membaiki serta menjana semula sel. Itulah sebabnya kebanyakan orang bangun dengan rasa segar dan bertenaga selepas tidur berkualiti tinggi semalaman.

Walaupun anda mungkin tahu kepentingan mendapat tidur yang cukup, nak dapatkan tidur bukan mudah.

Baca Juga: Kerap Mengantuk Tapi Tidur Dah Cukup? 7 Punca Sebab Masalah Ini Terjadi

Insomnia adalah istilah untuk sebarang keadaan yang menyebabkan kesukaran untuk dapat tidur. Ia boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk menopaus, keadaan perubatan, tekanan psikologi, persekitaran tidur yang kurang baik dan rangsangan mental yang berlebihan.

Jika anda mengalami insomnia, Tok Wan sarankan dapatkan makanan suplemen semula jadi, ubat-ubatan dan rawatan doktor.

 

2. Kekurangan Nutrien

Kekurangan nutrien boleh menyebabkan anda berasa terlalu letih setiap hari, walaupun anda tidur lebih daripada 7 jam.

Kekurangan zat dalam nutrien berikut telah dikaitkan dengan keletihan seperti:

  • besi
  • riboflavin (vitamin B2)
  • niasin (vitamin B3)
  • asid pantotenik (vitamin B5)
  • piridoksin (vitamin B6)
  • folat (vitamin B9)
  • vitamin B12
  • vitamin D
  • vitamin C
  • magnesium

Kekurangan nutrien dalam diet harian ini adalah perkara biasa.

Kerana kekurangan nutrien ini agak biasa, penting untuk kita ambil tahu jika anda mengalami keletihan yang tidak dapat dijelaskan.

Biasanya bila tahap nutrien anda dah normal, tahap keletihan akan bertambah baik. Jadi, makan dengan diet yang betul ye.

 

3. Stres Berlebihan

Walaupun sesetengah stres adalah normal, stress kronik dikaitkan dengan keletihan. Malah, stres kronik boleh membawa kepada gangguan keletihan berkaitan tekanan (ED).

Walaupun anda mungkin tidak dapat mengelakkan situasi yang tertekan, terutamanya berkaitan dengan kewajipan kerja atau keluarga, menguruskan tekanan anda boleh membantu mengelakkan keletihan sepenuhnya.

Contohnya, anda boleh memperuntukkan masa untuk rehatkan diri dengan mandi, bermeditasi atau berjalan-jalan.

 

4. Pemakanan Kurang Seimbang

terlalu letih pemakanan tak seimbang

Pemakanan sangat mempengaruhi perasaan anda.

Untuk mengekalkan tenaga dan mendapatkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda, penting kita mengambil diet seimbang yang tinggi dalam makanan padat nutrien.

Kurang makan — atau makan makanan diproses — boleh menyebabkan kekurangan kalori dan nutrien, yang boleh menyebabkan keletihan.

Apabila anda tidak memperoleh cukup kalori dan nutrien seperti protein, badan anda mula memecahkan lemak dan otot untuk memenuhi permintaan tenaga. Ini membawa kepada kehilangan lemak badan dan jisim otot, yang boleh mencetuskan keletihan.

Selain itu, diet tinggi dalam makanan diproses menjejaskan tahap tenaga. Sebagai contoh, diet tinggi gula tambahan boleh membahayakan tidur dan membawa kepada tahap gula darah dan insulin yang tinggi secara kronik, yang boleh mengakibatkan keletihan.

Mengikuti diet yang kaya dengan makanan padat nutrien seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan sumber protein seperti ikan dan telur boleh membantu mengurangkan keletihan. Ini menyokong tidur yang sihat sambil membekalkan badan anda dengan nutrisi yang optimum.

 

5. Penghidratan Tidak Mencukupi

Kekal terhidrat dengan baik adalah penting untuk mengekalkan tahap tenaga. Banyak tindak balas biokimia yang berlaku dalam badan anda setiap hari mengakibatkan kehilangan air yang perlu diganti.

Dehidrasi berlaku apabila anda tidak minum cecair yang mencukupi untuk menggantikan air yang hilang dalam air kencing, najis, peluh dan nafas anda. Beberapa kajian menunjukkan bahawa dehidrasi membawa kepada tahap tenaga yang lebih rendah dan penurunan keupayaan untuk menumpukan perhatian.

Pernah dengar perlu minum 8 gelas air sehari? Keperluan penghidratan sebenarnya bergantung pada beberapa faktor, termasuk berat badan, umur, jantina dan tahap aktiviti anda.

Perkara utama ialah minum cukup untuk mengekalkan penghidratan yang baik. Gejala biasa dehidrasi termasuk dahaga, keletihan, pening, dan sakit kepala.

6. Berat Badan Berlebihan atau Obesiti

Mengekalkan berat badan yang sihat adalah penting untuk kesihatan keseluruhan.

Obesiti bukan sahaja dikaitkan dengan risiko yang lebih besar untuk banyak penyakit kronik seperti diabetes jenis 2, penyakit jantung, dan kanser tertentu, tetapi ia juga boleh meningkatkan risiko keletihan kronik anda.

Obesiti sangat meningkatkan risiko apnea tidur obstruktif, yang merupakan punca biasa keletihan siang hari. Ia juga dikaitkan dengan peningkatan rasa mengantuk pada waktu siang tanpa mengira apnea tidur, menunjukkan bahawa obesiti secara langsung mempengaruhi kitaran tidur.

Mengekalkan berat badan yang sihat boleh menyokong tidur yang baik dan tahap tenaga, manakala tidur berkualiti tinggi boleh membantu mencegah penambahan berat badan dan mengurangkan keletihan.

 

Jom Sihat

Walaupun setiap orang mempunyai hari apabila mereka berasa letih, sentiasa berasa terlalu letih adalah tidak normal.

Banyak faktor yang mungkin menyebabkan keletihan kronik, seperti keadaan perubatan yang mendasari, kekurangan nutrien, gangguan tidur, pengambilan kafein dan tekanan kronik.

Dalam kebanyakan kes, keletihan anda akan bertambah baik sebaik sahaja anda mengenal pasti punca asas dan membuat pelarasan gaya hidup dan diet yang sesuai — atau Tok Wan nasihatkan anda mendapatkan rawatan yang betul untuk lebih tepat.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan 

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.