Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

7 Cara Lebih Banyak Bergerak dalam Kehidupan Harian Anda

7 Cara Lebih Banyak Bergerak dalam Kehidupan Harian Anda

Tok Wan faham. “Siapa yang ada masa untuk bersenam apabila saya bekerja sebagai…” atau “kerja kami tak banyak bergerak la Tok Wan”. Ramai yang kata begini.

Isi tempat kosong: ibu bapa yang bekerja, pekerja syif malam, usahawan, pelajar atau ibu bapa yang tinggal di rumah untuk memastikan anak-anak terjaga. Anda tidak bersendirian dalam perjuangan anda untuk menyesuaikan senaman dengan hari anda.

Tok Wan dan Mak Jah sendiri pun ada masanya yang sukar untuk bersenam.

“Nantilah saya bersenam” selalunya memang tak akan menjadi. Kita perlu selitkan senaman dalam jadual harian kita untuk kekal waras dan mengekalkan kesihatan dan kekuatan.

Untuk memastikan badan anda bergerak, cuba sertakan beberapa aktiviti tambahan sepanjang hari dan minggu. Hanya beberapa minit pergerakan tambahan di sana sini bertambah dari semasa ke semasa.

Berikut adalah 7 cara Tok Wan nak kongsikan untuk lebih banyak bergerak dalam kehidupan harian anda tanpa mengambil lebih banyak masa daripada kesibukan anda!

 

1. Naik Tangga

lebih banyak bergerak naik tangga

Tok Wan faham. Naik tangga ni membosankan, dan anda mungkin pernah mendengarnya berjuta kali. Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu petua terbaik untuk lebih banyak bergerak.

Menaiki tangga dan bukannya lif meningkatkan degupan jantung anda, meningkatkan keseimbangan anda dan menguatkan bahagian bawah anda. Jika anda mempunyai beberapa minit dan berasa lincah, anda boleh melakukan beberapa angkat tumit dari tepi anak tangga untuk kekuatan betis, atau menaiki tangga dua pada satu masa.

Badan dan hati anda akan berterima kasih jika anda mengelak daripada menaiki lif.

 

2. Berjalan Kaki Sambil Mesyuarat

Bekerja dari rumah dan selalu ada mesyuarat guna panggilan persidangan maya? Tok Wan cadangkan berjalan kaki semasa satu panggilan mesyuarat setiap hari.

Jika anda tidak perlu merenung skrin atau melihat hamparan, pakai fon kepala anda, masukkan telefon anda ke dalam poket anda dan pergi berjalan-jalan untuk menyelesaikan masalah kerja. Cara ni nampak pelik tapi ia adalah cara terbaik untuk menyemarakkan rutin harian anda.

Perlu berbincang dalam kumpulan kecil? Ajak berjalan semasa perbincangan. Berjalan bersama mengukuhkan ikatan pasukan dan mungkin membawa kepada idea yang lebih baik.

Berjalan telah ditunjukkan dalam kajian untuk meningkatkan kreativiti dan ketajaman mental.

 

3. Duduk di Atas Bola Latihan

Sekali-sekala gantikan kerusi pejabat anda dengan bola latihan. Ini boleh membantu dengan sakit belakang dan memperbaiki postur, dan anda boleh melakukan beberapa regangan lembut untuk leher, pelvis dan tulang belakang anda sambil duduk di atas bola.

Untuk membantu mengaktifkan penstabil teras anda, cuba gerakan hula-hoop. Jika anda ingin melakukan beberapa senaman perut, cuba kawad duduk atau senaman lain yang kreatif — semuanya sambil duduk di meja anda!

 

4. Parkir Kereta Jauh Dari Biasa

lebih banyak bergerak parkir kereta jauh

Keselamatan diri adalah paling utama, Tok Wan tak nafikan. Jika anda berada di kawasan yang selamat dan terang, pertimbangkan untuk meletak kenderaan lebih jauh dari pintu masuk ke mana sahaja anda pergi.

Menambahkan beberapa minit masa berjalan ke sana sini akan bertambah dari semasa ke semasa dan boleh membantu anda mencapai matlamat langkah harian anda!

 

5. Tingkatkan Kehidupan Seks

Tip ini semestinya hanya untuk yang dah berkahwin. Menurut beberapa kajian lama, seks membakar kalori pada kadar kira-kira 3.1 kalori seminit untuk wanita dan 4.2 kalori untuk lelaki.

Baca Juga: 5 Manfaat Jogging Setiap Hari

Jadi, walaupun ia tidak sama dengan jogging, anda pasti boleh mengeluarkan peluh semasa melakukan hubungan seks. Berseronoklah, bereksperimen dengan kedudukan dan teknik baharu, dan kuatkan ikatan dengan pasangan anda sambil lebih banyak bergerak.

 

6. Ambil Haiwan Peliharaan

Sesiapa yang tiada haiwan peliharaan boleh cuba cara ini. Bawa keluarga ke tempat perlindungan atau cari kucing/anjing untuk dipelihara.

Apabila ada haiwan peliharaan, anda boleh menghabiskan lebih banyak masa untuk menjaganya. Beriadah dengan kucing atau anjing, mengajar anak-anak anda tentang kasih sayang dengan haiwan.

Selain aktif, anda dapat meluangkan sedikit masa berkualiti dengan keluarga.

 

7. Regangan atau Senaman sambil Menonton TV

lebih banyak bergerak senaman sambil metonton tv

Tok Wan yakin cara ini boleh buatkan anda lebih banyak bergerak tanpa sedar. Semasa sesi santai di rumah menonton Netflix, Astro atau apa jua penstriman filem, boleh pilih untuk cuba berjalan atas treadmill, tunggang basikal pegun, regangan di atas lantai dan angkat beban untuk kekuatan bahagian atas dan seluruh badan.

Jika anda bergerak selama 30 minit sambil menonton rancangan selama 30 minit, itu adalah 30 minit senaman yang anda tidak lakukan sebelum ini! Jika itu dirasakan seperti tempat yang baik untuk bermula, anda juga boleh mengehadkannya kepada apabila iklan ditayangkan.

Pastikan peralatan senaman anda berdekatan dengan lokasi tontonan anda untuk lebih mudah akses ketika menonton.

Latihan bebanan harus dimasukkan ke dalam rutin anda untuk memastikan tulang anda sihat dan kuat. Ini terutama berlaku untuk wanita, yang terdedah kepada osteoporosis.

 

Mudah Je Kan?

Tok Wan harap perkongsian ini memberi motivasi dan inspirasi kepada anda untuk bangkit dan lebih banyak bergerak sepanjang hari.

Tok Wan faham betapa sukarnya untuk berpegang kepada rutin. Apabila anda mula bersenam, ia boleh menjadi sangat menggembirakan, tetapi mencuba beberapa cara ini akan membantu.

Mulakan dengan perjalanan menaiki dan menuruni tangga di sana sini, mesyuarat berjalan kaki mingguan, dan sebelum anda sedar, anda akan bergerak dan bergerak lebih banyak daripada sebelum ini.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.