Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

8 Khasiat Epal Untuk Kesihatan

8 Khasiat Epal untuk Kesihatan

Epal mempunyai rasa yang unik, sedap dan manis. Sama ada warna hijau atau merah, khasiat epal tidak dapat dipertikaikan lagi.

Epal mempunyai banyak jenis, seperti Red Delicious, Fuji atau Gala, kepada yang hijau masam, seperti Granny Smith.

Tok Wan paling suka makan epal hijau cicah dengan sedikit garam untuk dijadikan snek. Boleh juga digunakan dalam resipi, seperti pai, biskut, mufin, jem, salad, oat atau smoothie.

Selain kepelbagaian masakan dan pelbagai warna serta perisa untuk dipilih, epal ialah buah yang sangat sihat dengan banyak faedah yang disokong oleh penyelidikan.

Berikut Tok Wan kongsikan 8 khasiat epal untuk kesihatan yang mengagumkan.

khasiat epal

 

1. Berkhasiat

Epal dianggap buah-buahan padat nutrien, bermakna ia memberikan banyak nutrien setiap hidangan.

Satu epal sederhana berukuran 200 gram menawarkan nutrien berikut:

  • Kalori: 104
  • Karbohidrat: 28 gram
  • Fiber: 5 gram
  • Vitamin C: 10% daripada Nilai Harian (DV)
  • Copper: 6% daripada DV
  • Potassium: 5% daripada DV
  • Vitamin K: 4% daripada DV

Hidangan yang sama juga menyediakan 2–5% daripada DV untuk vitamin E, B1, dan B6.

Vitamin E berfungsi sebagai antioksidan larut lemak, vitamin B1 — juga dikenali sebagai thiamine — diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan, dan vitamin B6 penting untuk metabolisme protein.

Epal juga merupakan sumber yang kaya dengan polifenol, kumpulan antioksidan yang penting. Antioksidan ialah sebatian yang melindungi sel anda daripada radikal bebas — molekul berbahaya yang menyumbang kepada perkembangan keadaan kronik, seperti penyakit jantung dan kanser.

Untuk menikmati khasiat epal sepenuhnya, biarkan kulitnya semasa kita makan kerana ia mengandungi separuh daripada serat dan kebanyakan polifenol.

 

2. Membantu Penurunan Berat Badan

Epal mengandungi serat dan air yang tinggi, dua kualiti yang menjadikan kita berasa kenyang.

Rasa kenyang yang semakin meningkat berfungsi sebagai strategi penurunan berat badan, kerana ia membantu menguruskan selera makan anda. Ini, seterusnya, mungkin menyebabkan anda mengurangkan pengambilan tenaga anda.

Kajian juga mencadangkan pengambilan epal boleh mengurangkan Indeks Jisim Badan (BMI), faktor risiko berkaitan berat badan untuk penyakit jantung.

Menariknya, polifenol epal juga mungkin mempunyai kesan anti-obesiti.

 

3. Baik Untuk Jantung Anda

khasiat epal jantung

Khasiat epal telah dikaitkan dengan risiko penyakit jantung yang lebih rendah.

Salah satu sebabnya mungkin kerana ia mengandungi serat larut. Serat jenis ini boleh membantu menurunkan paras kolesterol darah anda.

Sebab lain mungkin kerana ia menawarkan polifenol. Sebahagian daripada ini, iaitu epicatechin flavonoid, boleh menurunkan tekanan darah.

Kajian juga telah mengaitkan pengambilan flavonoid yang tinggi dengan risiko strok yang lebih rendah.

Selain itu, flavonoid boleh membantu mencegah penyakit jantung dengan menurunkan tekanan darah, mengurangkan pengoksidaan kolesterol LDL dan mengurangkan aterosklerosis, iaitu pembentukan plak dalam arteri anda.

Bagi setiap 1/5 cawan (25 gram) hirisan epal yang diambil setiap hari, risiko strok berkurangan sebanyak 9%.

 

4. Risiko Diabetes Yang Lebih Rendah

Makan epal juga boleh mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

Satu kompilasi kajian mendapati bahawa makan epal dan pir dikaitkan dengan pengurangan 18% dalam risiko diabetes jenis 2. Malah, hanya satu hidangan setiap minggu boleh mengurangkan risiko sebanyak 3%.

Kandungan antioksidan polifenol, quercetin dan phloridzin yang tinggi boleh menjelaskan kesan berfaedah ini.

Kesan anti-radang Quercetin boleh mengurangkan rintangan insulin, faktor risiko besar untuk permulaan diabetes. Sementara itu, phloridzin dipercayai dapat mengurangkan pengambilan gula dalam usus, menyumbang kepada pengurangan beban gula dalam darah dan seterusnya mengurangkan risiko diabetes.

 

5. Menggalakkan Kesihatan Usus

Epal mengandungi pektin, sejenis serat yang bertindak sebagai prebiotik. Ini bermakna ia memberi makan mikrobiota usus anda, iaitu bakteria baik dalam usus anda.

Terlibat dalam banyak fungsi yang berkaitan dengan kesihatan dan penyakit, mikrobiota usus anda memainkan peranan penting dalam kesejahteraan keseluruhan anda. Usus yang sihat selalunya penting untuk kesihatan yang lebih baik.

Penyelidikan baharu mencadangkan bahawa, dengan mengubah mikrobiota usus anda secara berfaedah, epal boleh membantu melindungi daripada penyakit kronik seperti obesiti, diabetes jenis 2, penyakit jantung dan kanser.

 

6. Membantu Mencegah Kanser

Antioksidan dalam epal mungkin menawarkan kesan berfaedah terhadap jenis kanser tertentu, termasuk kanser paru-paru, payudara dan saluran penghadaman.

Lebih-lebih lagi, satu kajian pada wanita melaporkan bahawa pengambilan epal yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko kematian kanser yang lebih rendah.

Kandungan serat epal juga boleh menyumbang kepada sifat melawan kansernya.

Sebagai contoh, satu kajian mendapati bahawa serat pektin epal boleh menghalang pertumbuhan sel kanser dan juga mencetuskan kematian mereka.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lanjut pada manusia diperlukan untuk lebih memahami kemungkinan kaitan antara epal dan pencegahan kanser.

 

7. Membantu Melawan Asma

khasiat epal asma

Epal yang kaya dengan antioksidan boleh membantu melindungi paru-paru anda daripada kerosakan oksidatif.

Lebihan molekul berbahaya yang dipanggil radikal bebas boleh menyebabkan kerosakan oksidatif. Ini boleh menyebabkan tindak balas keradangan dan alahan dalam badan anda.

Kulit epal kaya dengan kuersetin antioksidan, yang boleh membantu mengawal sistem imun anda dan mengurangkan keradangan. Secara teorinya, ini boleh menjadikan epal berkesan terhadap fasa lewat tindak balas asma bronkial.

Menyokong perkara ini, kajian tabung uji dan haiwan mencadangkan quercetin mungkin merupakan rawatan yang sesuai untuk penyakit radang alahan seperti asma dan sinusitis.

Begitu juga, sebatian lain yang terdapat dalam epal, termasuk yang dipanggil proanthocyanidins, boleh mengurangkan atau menghalang keradangan saluran pernafasan asma alahan.

Namun, lebih banyak penyelidikan manusia diperlukan mengenai topik itu.

 

8. Membantu Melindungi Otak Anda

Quercetin dalam epal boleh melindungi otak anda daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Penyelidikan pada tikus menunjukkan bahawa kesan antioksidan quercetin boleh melindungi otak dan saraf daripada kerosakan oksidatif dan mencegah kecederaan yang boleh mengakibatkan penyakit otak degeneratif, seperti penyakit Alzheimer atau demensia.

Di samping itu, kuersetin boleh menghalang kerosakan saraf yang berkaitan dengan tekanan dengan mengawal penanda tekanan oksidatif dan keradangan.

Namun begitu, perlu diingat bahawa kebanyakan penyelidikan memfokuskan pada sebatian tertentu dan bukannya epal keseluruhan. Oleh itu, kajian lanjut masih diperlukan sebelum sebarang kesimpulan boleh dibuat.

 

Jom Makan Epal

Epal adalah buah yang sangat berkhasiat yang menawarkan pelbagai manfaat kesihatan. Tok Wan dan Mak Jah suka juga makan epal.

Khasiat epal yang telah dinyatakan terlalu banyak jika diambil dengan kadar yang sepatutnya secara berterusan. Bak pepatah orang putih ‘an apple a day keeps the doctor away’. Biasa dengar kan?

Jangan lupa juga untuk sertakan dengan sayur-sayuran untuk jadikan makanan kita seimbang.

Mungkin anda boleh cuba ini hari ini iaitu makan keseluruhan epal yang tidak dikupas dan bukannya jus epal atau puri untuk mendapatkan khasiat epal yang paling terbaik.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.