Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Bahaya Gula Untuk Badan Kita? 9 Sebab Kenapa Perlu Cepat Bertindak

9 Sebab Mengapa Anda Perlu Sedar dengan Bahaya Gula

Semua makanan yang kita boleh dapati di kedai berhampiran mengandungi gula tambahan sama ada sedikit atau banyak. Sehinggakan Tok Wan tahu yang ramai tak faham tentang bahaya gula.

Ramai orang bergantung pada makanan cepat dan diproses untuk hidangan dan makanan ringan. Memandangkan produk ini selalunya mengandungi gula tambahan, ia membentuk sebahagian besar daripada pengambilan kalori harian mereka dan tak sedar tentang bahaya gula.

Garis panduan pemakanan mencadangkan mengehadkan kalori daripada gula tambahan kepada kurang daripada 10% sehari.

Pakar percaya bahawa pengambilan gula adalah punca utama obesiti dan banyak penyakit kronik, seperti kanser.

Tok Wan ada senaraikan 9 sebab mengapa anda perlu faham tentang bahaya gula jika diambil dengan berlebihan.

 

1. Pertambahan Berat Badan

Kadar obesiti semakin meningkat di seluruh dunia dan gula tambahan, terutamanya daripada minuman manis gula, dianggap sebagai salah satu punca utama.

Minuman manis seperti soda, jus dan teh manis sarat dengan fruktosa, sejenis gula ringkas.

Mengambil fruktosa meningkatkan rasa lapar dan keinginan anda untuk makanan lebih daripada glukosa, jenis gula utama yang terdapat dalam makanan berkanji. Ini bahaya gula pertama yang ramai tak sedar.

Selain itu, penggunaan fruktosa yang berlebihan boleh menjejaskan ketahanan terhadap leptin, hormon penting yang mengawal rasa lapar dan memberitahu badan anda untuk berhenti makan.

Dalam erti kata lain, minuman manis tidak menghalang rasa lapar anda, menjadikannya mudah untuk mengambil jumlah kalori cecair yang tinggi dengan cepat. Ini boleh menyebabkan penambahan berat badan.

 

2. Tingkatkan Risiko Penyakit Jantung

bahaya gula penyakit jantung

Pemakanan tinggi gula telah dikaitkan dengan peningkatan risiko banyak penyakit, termasuk penyakit jantung, punca kematian nombor satu di seluruh dunia.

Bukti menunjukkan bahawa pemakanan tinggi gula boleh menyebabkan obesiti, keradangan dan trigliserida yang tinggi, paras gula dalam darah dan tekanan darah — semua faktor risiko penyakit jantung.

Selain itu, mengambil terlalu banyak gula, terutamanya daripada minuman manis gula, telah dikaitkan dengan aterosklerosis, penyakit yang dicirikan oleh deposit berlemak, penyumbat arteri.

Hanya satu tin soda (473 ml) mengandungi 52-gram gula, yang bersamaan dengan lebih daripada 10% penggunaan kalori harian anda, berdasarkan diet 2,000 kalori.

Ini bermakna bahawa satu minuman manis sehari sudah boleh meletakkan anda melebihi had harian yang disyorkan untuk gula tambahan.

 

3. Dikaitkan Dengan Jerawat

Diet yang tinggi dalam karbohidrat, termasuk makanan dan minuman manis, telah dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan jerawat.

Makanan dengan indeks glisemik tinggi, seperti gula-gula yang diproses, meningkatkan gula darah anda dengan lebih cepat daripada makanan dengan indeks glisemik yang lebih rendah.

Makanan manis pantas meningkatkan kadar gula dalam darah dan insulin, menyebabkan peningkatan rembesan androgen, pengeluaran minyak dan keradangan, yang semuanya memainkan peranan dalam perkembangan jerawat.

Sebagai contoh, kajian terhadap 2,300 remaja menunjukkan bahawa mereka yang kerap mengambil gula tambahan mempunyai risiko 30% lebih besar untuk mendapat jerawat.

Penemuan ini bertepatan dengan teori bahawa diet tinggi dalam makanan yang diproses dan sarat gula menyumbang kepada perkembangan jerawat.

 

4. Meningkatkan Risiko Kanser

Bahaya gula lebih terserlah dengan pengambilan berlebihan boleh meningkatkan risiko anda mendapat kanser tertentu.

Pertama, diet yang kaya dengan makanan dan minuman manis boleh menyebabkan obesiti, yang meningkatkan risiko kanser anda dengan ketara.

Tambahan pula, diet tinggi gula meningkatkan keradangan dalam badan anda dan boleh menyebabkan rintangan insulin, yang kedua-duanya meningkatkan risiko kanser.

Kajian terhadap lebih 430,000 orang mendapati bahawa penggunaan gula tambahan dikaitkan secara positif dengan peningkatan risiko kanser esofagus, kanser pleura dan kanser usus kecil.

Penyelidikan tentang hubungan antara pengambilan gula tambahan dan kanser sedang dijalankan, dan lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya hubungan yang kompleks ini.

 

5. Meningkatkan Risiko Kemurungan Anda

Diet yang tinggi dengan gula tambahan dan makanan diproses boleh meningkatkan peluang anda untuk mengalami kemurungan.

Mengambil banyak makanan yang diproses, termasuk produk bergula tinggi seperti kek dan minuman manis, telah dikaitkan dengan risiko kemurungan yang lebih tinggi.

Penyelidik percaya bahawa perubahan gula dalam darah, disregulasi neurotransmitter dan keradangan semuanya mungkin menjadi sebab untuk kesan buruk gula terhadap kesihatan mental.

Satu lagi kajian terhadap lebih 69,000 wanita menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai pengambilan gula tambahan tertinggi mempunyai risiko kemurungan yang jauh lebih besar, berbanding mereka yang mempunyai pengambilan paling rendah.

 

6. Mempercepatkan Proses Penuaan Kulit

bahaya gula penuaan kulit

Kedutan adalah tanda penuaan semulajadi. Ia akan muncul tanpa mengira kesihatan dan umur, macam Tok Wan dan Mak Jah.

Walau bagaimanapun, pemilihan makanan yang buruk boleh memburukkan lagi kedutan dan mempercepatkan proses penuaan kulit.

Advanced glycation end products (AGEs) ialah sebatian yang terbentuk melalui tindak balas antara gula dan protein dalam badan anda. Mereka disyaki memainkan peranan penting dalam penuaan kulit.

Pengambilan diet tinggi karbohidrat dan gula membawa kepada penghasilan AGEs, yang boleh menyebabkan kulit anda menua lebih awal.

AGEs merosakkan kolagen dan elastin, iaitu protein yang membantu kulit menganjalkan dan mengekalkan penampilan mudanya.

Apabila kolagen dan elastin rosak, kulit kehilangan ketegasan dan mula mengendur.

Para penyelidik bersetuju bahawa pengambilan karbohidrat yang lebih rendah dikaitkan dengan penampilan penuaan kulit yang lebih baik.

 

7. Mudah Hilang Tenaga

Makanan tinggi gula tambahan dengan cepat meningkatkan kadar gula dalam darah dan insulin, yang membawa kepada peningkatan tenaga.

Walau bagaimanapun, kenaikan tahap tenaga ini adalah sekejap.

Produk yang sarat dengan gula tetapi kekurangan protein, serat atau lemak membawa kepada rangsangan tenaga ringkas yang cepat diikuti dengan penurunan gula mendadak dalam darah.

Mempunyai perubahan gula dalam darah yang berterusan boleh menyebabkan turun naik besar dalam tahap tenaga.

Untuk mengelakkan kitaran penyaliran tenaga ini, pilih sumber karbohidrat yang rendah gula tambahan dan kaya dengan serat.

Menyuaikan karbohidrat dengan protein atau lemak adalah satu lagi cara terbaik untuk memastikan gula dalam darah dan tahap tenaga anda stabil.

Contohnya, makan sebiji epal bersama segenggam kecil badam adalah makanan ringan yang sangat baik untuk tahap tenaga yang berpanjangan dan konsisten.

 

8. Membawa kepada Hati Berlemak

Pengambilan fruktosa yang tinggi secara konsisten dikaitkan dengan peningkatan risiko hati berlemak.

Tidak seperti glukosa dan jenis gula lain, fruktosa hanya dipecahkan oleh hati.

Di dalam hati, fruktosa ditukar kepada tenaga atau disimpan sebagai glikogen.

Walau bagaimanapun, hati hanya boleh menyimpan sejumlah kecil glikogen sebelum jumlah yang berlebihan bertukar menjadi lemak.

Sebilangan besar gula tambahan dalam bentuk fruktosa membebankan hati anda, yang membawa kepada penyakit hati berlemak bukan alkohol (NAFLD), keadaan yang dicirikan oleh pengumpulan lemak yang berlebihan dalam hati.

Satu kajian terhadap lebih 5,900 orang dewasa menunjukkan bahawa orang yang minum minuman manis setiap hari mempunyai risiko 56% lebih tinggi untuk membangunkan NAFLD, berbanding mereka yang tidak.

 

9. Risiko Kesihatan Lain

Selain daripada risiko yang disenaraikan di atas, bahaya gula boleh memberi mudarat pada tubuh anda dengan pelbagai cara lain.

Penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak gula tambahan boleh:

  • Meningkatkan risiko penyakit buah pinggang: Mempunyai paras gula darah yang tinggi secara konsisten boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah halus dalam buah pinggang anda. Ini boleh membawa kepada peningkatan risiko penyakit buah pinggang.
  • Keasn negatif kepada kesihatan pergigian: Makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan gigi berlubang. Bakteria dalam mulut anda memakan gula dan mengeluarkan produk sampingan asid, yang menyebabkan penyahmineralan gigi.
  • Meningkatkan risiko mendapat gout: Gout ialah keadaan keradangan yang dicirikan oleh sakit pada sendi. Gula tambahan meningkatkan paras asid urik dalam darah, meningkatkan risiko mendapat atau memburukkan gout.
  • Mempercepatkan penurunan kognitif: Diet tinggi gula boleh menyebabkan daya ingatan terjejas dan telah dikaitkan dengan peningkatan risiko demensia.

Penyelidikan tentang kesan gula tambahan terhadap kesihatan sedang dijalankan, dan penemuan baharu sentiasa dibuat.

Namun, semua sebab-sebab di atas sudah cukup menerangkan bahaya gula yang banyak memberi kesan kepada tubuh kita. Tok Wan faham tidak mudah untuk kita membuang gula dalam pemakanan harian kita tapi kita boleh mula secara perlahan-lahan.

Tok Wan cadangkan kita kurangkan gula secara berkala. Contohnya kita suka minum air teh ais 3 kali sehari. Jadi kita boleh bermula dengan hanya mengambil teh ais 2 kali sehari dan sehari sekali secara berkala. Permulaan yang perlahan namun memberi kesan yang baik. Cuba lah.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.