Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Cukup Ke Hubungan Seks 2 Kali Dalam Seminggu? Berapa Kali Yang Ideal?

Cukup Ke Hubungan Seks 2 Kali Dalam Seminggu

Hubungan seks yang sihat boleh dianggap sebagai salah satu asas utama untuk memastikan rumah tangga tahan lama, intim dan harmoni. Ya, keintiman dan komunikasi adalah keperluan setiap insan yang sedang bercinta.

Keperluan seks menyokong penciptaan hubungan yang lebih positif dan lebih kukuh sebagai suami isteri, bukan sekadar memberikan keseronokan dan keseronokan fizikal semata-mata. Namun, untuk mencapai semua itu, berapa kali anda perlu melakukan hubungan seks dalam seminggu?

Soalan ini banyak ditanyakan pada Tok Wan dan ramai juga yang buka Google untuk mendapatkan pandangan kedua.

 

Hubungan intim atau seks, sering dikaitkan dengan pasangan yang bahagia

Namun, ramai yang masih tertanya-tanya, berapa kali dalam seminggu anda dan pasangan perlu melakukan hubungan seks.

Sebabnya, masa berlalu, tidak semua pasangan mempunyai masa lapang yang sama seperti ketika mula-mula mendirikan rumah tangga.

Kerjaya dan kesibukan mungkin mula mengambil masa dan ruang.

Inilah yang membuatkan anda dan pasangan mula berfikir sama ada bilangan hubungan intim yang anda miliki dalam seminggu cukup untuk memenuhi keperluan fizikal dan emosi anda.

hubungan seks berfikir

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior melaporkan bahawa purata orang dewasa di Amerika Syarikat melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 54 kali setahun.

Ini bermakna, purata orang Amerika melakukan hubungan seks sekali seminggu dalam setahun. Bagaimanapun, angka-angka di atas bukanlah penanda aras yang menjadi kewajipan.

Malah, tidak pernah ada penanda aras nombor yang pasti untuk menentukan berapa kali sehari hubungan seksual perlu dilakukan dalam seminggu atau setahun.

Namun bagi pengamal perubatan, sebaiknya pasangan suami isteri melakukan hubungan seks seminggua dua kali dan ini selari dengan saranan dan pandangan Imam al-Ghazali.

Imam al-Ghazali menjelaskan bahawasanya hubungan suami isteri itu sebaiknya dilakukan setiap empat hari sekali. Menurutnya, dia menghitung waktu ideal itu berdasarkan jumlah wanita yang boleh berpoligami dalam Islam, iaitu empat wanita.

Namun, adalah penting untuk memahami bahawa kekerapan hubungan seks bagi setiap pasangan boleh dipengaruhi oleh banyak faktor yang berbeza.

hubungan seks sibuk

Faktor-faktor ini terdiri daripada umur, kesibukan, gaya hidup, kesihatan, tahap libido semula jadi, kepada kualiti perhubungan secara keseluruhan.

Itulah sebabnya, standard “kerap seks” setiap orang mungkin berbeza. Ada pasangan yang perlu melakukan hubungan seks setiap 2 hari, 3-4 kali seminggu, sehingga 1 kali sebulan.

Semua ini sebenarnya masih agak normal dan sah bergantung pada pasangan masing-masing.

Lebih-lebih lagi, semakin tua anda dan pasangan anda, adalah wajar untuk melakukan hubungan seks semakin berkurangan kerana dorongan seks secara semula jadi berkurangan disebabkan oleh satu perkara atau yang lain.

 

Semakin kerap seks tidak semestinya gembira

Malah, rujukan kepada berapa kali sehari anda perlu melakukan hubungan seks dalam seminggu tidak selalu menjamin hubungan yang harmoni dan bahagia.

Ini dibuktikan dengan kajian dalam jurnal Social Psychology and Personality Science yang meninjau 30,000 rakyat Amerika selama 40 tahun.

Hasil kajian menunjukkan pasangan yang diajak melakukan hubungan seks secara kerap sekali seminggu tidak berasa lebih puas dan gembira berbanding kali sebelumnya.

Ini sudah tentu peringatan bahawa kekerapan hubungan seks yang baik bukanlah penentu utama tahap kebahagiaan pasangan.

Kepuasan seksual bukan sahaja boleh dinilai dengan kekerapan anda melakukan hubungan seks, malah kualiti komunikasi terbuka.

Tok Wan nak beritahu di sini bahawa terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan keintiman tanpa perlu melakukan hubungan seks.

Melakukan aktiviti lain untuk masa berkualiti bersama pasangan seperti berpelukan, berpegangan tangan, berciuman, pergi dating berdua, bersenam bersama, hingga bergotong-royong membersihkan rumah juga dapat mengeratkan lagi hubungan antara anda berdua.

 

Tips agar kerap melakukan hubungan seks

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tiada nombor ditetapkan yang mewajibkan berapa kali anda perlu melakukan hubungan seks dalam seminggu.

Walaupun begitu, seks tetap menjadi salah satu faktor penting yang boleh membantu meningkatkan keintiman rumah tangga.

Jadi, supaya anda dan pasangan terus membara, Tok Wan ada senaraikan 2 tips yang boleh anda cuba:

hubungan seks kerap

1. Buat Jadual Yang Betul

Jangan jadikan kesibukan bekerja dan menjaga anak sebagai alasan untuk melewatkan sesi seks.

Ini mungkin terdengar remeh, tetapi ramai yang akhirnya terlepas detik penting ini untuk berhubung dengan pasangan mereka.

Keakraban dan kasih sayang yang dahulunya membara, perlahan-lahan boleh pudar.

Akibatnya, keghairahan anda berdua dari masa ke masa sebenarnya boleh padam sepenuhnya dan tidak dapat diselamatkan.

Cuba luangkan masa untuk duduk bersama sambil berunding untuk membuat jadual seks yang boleh dipersetujui bersama.

Walaupun kedengarannya agak kaku, ini sebenarnya bermanfaat untuk kehidupan seks anda, tau! Malu? Dengan pasangan sendiri, buat apa nak malu.

Menurut laman web Healthy Women, menetapkan masa seks yang baik boleh membantu anda bersedia secara fizikal dan emosi.

Biasanya, anda akan berasa tidak sabar dan bersemangat apabila menunggu sesuatu, bukan? Apa lagi, saat ini akan membuat anda berkhayal serta merasakan peningkatan keghairahan.

Menetapkan jadual juga menunjukkan bahawa anda dan pasangan anda mengutamakan hubungan intim seperti kerja, hobi, rakan dan banyak lagi.

Itu akan mewujudkan rasa saling menghormati antara anda dan pasangan anda.

 

2. Bangunkan ‘Mood’ Romantik untuk Bersama

Anda juga tidak boleh memaksa jika pasangan anda berasa letih dan mood atau mood tidak baik untuk hubungan seks.

Begitu juga sebaliknya, jika anda berasa letih, jangan langsung menolak ajakan untuk bermesra.

Untuk memastikan suasana di rumah romantis dan intim, anda berdua boleh melakukan perkara menarik lain tanpa perlu menanggalkan pakaian.

Aktiviti yang anda dan pasangan boleh lakukan, contohnya, pergi ke makan malam romantis, mengurut, atau sekadar melepak di atas katil dengan berpelukan dan bercium.

Anda juga boleh menawarkan untuk memberinya seks oral atau ‘handjob’ apabila dia benar-benar tidak mempunyai tenaga lagi.

Pada dasarnya, tidak kira berapa kali anda perlu melakukan hubungan seks dalam seminggu, komunikasi dan persefahaman adalah kunci kepada kehidupan seks yang memuaskan.

 

Jangan Malu untuk Berbincang

Tok Wan boleh katakan bahawa kunci dalam menjaga hubungan suami isteri yang harmoni serta kekal lama ialah komunikasi berkesan.

Anda boleh berbincang dalam apa jua perkara dan mencapai kata sepakat untuk semua perkara walaupun dalm topik hubungan seks.

Sebagai lelaki juga jangan malu untuk ikhtiar bagi memberikan yang terbaik dalam hubungan seks. Boleh dapatkan PG Mens bagi memberikan lebih prestasi agar hubungan lebih mantap.

hubungan seks pgmen

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.