Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

5 Fakta Tentang Tepung Beras Anda Kena Tahu

5 Fakta Tentang Tepung Beras Anda Kena Tahu

Tepung beras telah disebut-sebut menggantikan tepung gandum berikutan baru-baru ini kecoh satu negara yang bekalan gandum akan susut dan tiada pada Julai 2022 berikutan sekatan dan bekalan yang putus dari negara India.

Tok Wan boleh katakan ianya satu cadangan yang baik dan kita berhak untuk memilih untuk menukar kepada pilihan lain yang lebih mudah dan baik bagi menangani bekalan yang tiada dan harga bekalan tepung gandum yang bakal naik.

Jadi, Tok Wan nak tanya. Adakah anda tahu tepung beras adalah gluten-free? Banyak sebenarnya anda tak tahu tentang tepung beras. Jadi, di sini Tok Wan terangkan apa itu tepung beras, khasiat dan kekurangannya.

 

Apa itu Tepung Beras?

tepung beras tepung gandum

Jika anda ingin mengelakkan tepung gandum dan/atau gluten dan tidak pasti pilihan lain yang ada, tepung beras adalah pilihan untuk anda. Ia boleh didapati dalam kedua-dua bentuk beras putih dan beras perang, dan ia merupakan makanan ruji di Asia Tenggara, Jepun dan selatan India.

Tepung beras dibuat dengan mengisar butiran beras menjadi serbuk. Tidak semua tepung beras dibuat dengan cara yang sama, yang boleh memberi kesan kepada potensi manfaat kesihatannya.

Tepung beras adalah pengganti yang bagus untuk tepung gandum, kerana kebanyakan tepung gandum mengandungi gluten — protein yang boleh merengsakan sistem pencernaan atau lebih teruk lagi bagi sesiapa yang tidak bertoleransi gluten.

Tepung beras adalah ejen pemekat yang popular kerana ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pemisahan cecair. Ia sering digunakan dalam sup, sos dan kuah, untuk membuat keropok, kek dan ladu.

Tetapi adakah tepung beras baik untuk anda? Itu soalan yang sangat baik. Dari segi positif, ia mengandungi serat yang tinggi dan boleh melindungi hati, tetapi ia juga kekurangan nutrisi yang mungkin mengandungi tepung lain.

 

Adakah Tepung Beras Baik untuk Anda?

Dengan meningkatnya keperluan untuk menggantikan bekalan tepung gandum yang meruncing serta makanan bebas gluten, tepung beras boleh menjadi pilihan yang bagus. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami bahawa sesetengah makanan mungkin kekurangan nilai nutrisi.

Banyak produk jenis bakeri bebas gluten memberikan kurang kandungan protein, serat dan mineral, serta indeks glisemik yang tinggi daripada beberapa makanan yang mengandungi gluten. Walau bagaimanapun, dengan menambah tepung beras dan soba, putih telur atau protein whey, nilai nutrisi boleh dipertingkatkan.

Pada masa yang sama, beberapa kajian menunjukkan bahawa indeks glisemik beberapa produk bebas gluten terkini telah bertambah baik dengan menambahkan bahan padat mineral, seperti amaranth, soba atau tepung biji rami.

 

Khasiat Tepung Beras

1. Tinggi dengan Serat Bermanfaat

Badan kita memerlukan serat tidak larut untuk membantu menghilangkan sisa, jadi jika sembelit adalah masalah, tepung beras — khususnya tepung beras perang — boleh membantu bersama-sama dengan kacang, kekacang dan sayur-sayuran, seperti bunga kobis dan kentang yang mengandungi banyak serat.

Memilih diet tinggi serat bukan sahaja membantu badan dengan menghapuskan bahan buangan, tetapi ia boleh membantu menurunkan kolesterol dan mengekalkan paras gula dalam darah. Ia juga boleh membantu meminimumkan risiko penyakit divertikular, penyakit kolon, diabetes jenis-2 dan hipertensi.

 

2. Pilihan Bebas Gluten yang Hebat

tepung beras gluten free

Tepung beras diperbuat daripada bijirin bebas gluten, yang mungkin menjadikannya pilihan lebih baik apabila melibatkan sesiapa sahaja yang mengalami intoleransi gluten dan penyakit Celiac. Gluten ialah protein yang ditemui ialah produk bijirin, seperti gandum dan rai.

Sesiapa yang menghidap penyakit Celiac mengalami masalah pencernaan yang mengganggu sistem imun apabila bersentuhan dengan gluten. Bagi mereka yang tidak bertoleransi, walaupun ringan, ia masih membantu dalam proses penghadaman jika dielakkan.

 

3. Membantu Mengekalkan Fungsi Hati yang Sihat

Tepung beras mengandungi kolin, yang membantu membawa kolesterol dan trigliserida dari hati ke tempat yang diperlukan dalam badan. Oleh itu, kolin boleh membantu anda mengekalkan hati yang sihat.

Kolin diperlukan untuk mengekalkan komponen penting membran. Karsinoma hepatoselular ialah kanser yang berpunca daripada penyakit hati kronik, dan kadarnya semakin meningkat.

Satu kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Experimental Pathology melaporkan bahawa diet yang kekurangan kolin dan tinggi lemak menunjukkan fibrosis hati yang progresif dengan cepat pada tikus. Oleh kerana tepung beras mengandungi kolin, ia mungkin menjadi pilihan yang baik untuk memastikan hati dalam keadaan sihat.

 

Kekurangan Tepung Beras

Macam Tok Wan sebutkan awal tadi, tepung beras juga ada kekurangannya. Kekurangannya ialah:

  • Kurang folat
  • Kurang fitonutrien

 

1. Mengandungi Kurang Folat berbanding Tepung Gandum

Walaupun kedua-dua tepung gandum dan tepung beras mengandungi nilai pemakanan yang sama, tepung gandum mempunyai lebih folat berbanding tepung beras. Bijirin ini mempunyai khasiat hampir sama dengan tiamin, niasin dan riboflavin, dan kedua-duanya mengandungi vitamin E, tetapi gandum penuh menawarkan 14 peratus daripada cadangan harian folat.

Folat adalah penting kerana ia membantu mengeluarkan homocysteine ​​daripada darah. Proses ini boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Tertanya-tanya mengapa folat sangat kritikal semasa mengandung? Ia penting untuk perkembangan dan pertumbuhan sel-sel baru, yang bermanfaat semasa pertumbuhan kehamilan.

 

2. Mempunyai Lebih Sedikit Fitonutrien daripada Gandum Bijirin Penuh

Kedua-dua tepung beras dan tepung gandum penuh menyediakan fitonutrien penting melawan kanser yang dipanggil lignan, tetapi tepung gandum bijirin penuh mempunyai 30 peratus lebih banyak.

Lignans boleh membantu mengimbangi tahap estragon dalam badan. Makanan yang mengandungi lignan boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, kanser dan mengurangkan tahap kolesterol.

 

Pilihan di Tangan Anda

tepung beras pilihan

Kita ada pilihan untuk memilih apa yang kita akan makan setiap hari. Tepung wujud dalam sebahagian besar dalam pemakanan di Malaysia termasuk mee, bihun, kuih-muih dan kek.

Semestinya kita mahu yang terbaik untuk kesihatan dan juga poket kita. Oleh itu, Tok Wan cadangkan ambil tepung beras sebagai pengganti tepung gandum jika ianya menepati citarasa anda.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.