Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

6 Cara Sentiasa Miliki Gusi Yang Sihat

6 Cara Miliki Gusi Yang Sihat

Ia bukan hanya tentang betapa lurusnya gigi anda atau betapa cerahnya senyuman anda apabila ia berkaitan dengan kesihatan mulut anda. Anda juga perlu ada gusi yang sihat!

Walaupun anda mempunyai gigi terbaik dan tidak pernah berlubang, Tok Wan nak ingatkan bahawa ia tidak bermakna anda kebal terhadap penyakit gusi.

Kebanyakan orang tidak menyedari bahawa ada yang tidak kena dengan gusi mereka kerana ia biasanya tidak menyakitkan. Mari Tok Wan kongsikan apakah itu penyakit gusi.

 

Apakah Penyakit Gusi?

Penyakit gusi berkembang apabila plak terkumpul di bawah dan di sepanjang garis gusi.

Plak adalah bahan seperti filem melekit yang dipenuhi bakteria. Ia berpotensi menyebabkan jangkitan yang membahayakan gusi dan tulang, yang membawa kepada penyakit gusi dan kerosakan gigi.

Gingivitis, peringkat pertama penyakit gusi, juga boleh disebabkan oleh plak.

Gingivitis menyebabkan gusi anda menjadi:

  • meradang
  • merah
  • bengkak
  • terdedah kepada pendarahan

Kerana tulang dan tisu yang menahan gigi di tempatnya tidak terjejas, kerosakan ini boleh diperbaiki.

Periodontitis, sejenis penyakit gusi yang teruk, juga boleh merebak. Periodontitis menjejaskan tulang yang menyokong gigi anda. Jika tidak dirawat, ia boleh mendatangkan malapetaka pada gusi, tulang dan tisu yang menyokong gigi anda.

Periodontitis lanjutan adalah peringkat akhir penyakit gusi. Ini adalah kemusnahan gentian dan tulang yang menyokong gigi anda. Ia boleh memberi kesan pada gigitan anda, dan gigi mungkin perlu dicabut sebagai hasilnya.

Menurut American Dental Association (ADA), tanda-tanda bahawa anda mungkin mempunyai penyakit gusi termasuk:

  • rasa atau nafas busuk secara konsisten
  • memisahkan atau gigi kekal yang longgar
  • gusi yang mudah berdarah
  • gusi yang bengkak, merah atau lembut
  • gusi yang telah tercabut dari gigi anda

Penyakit gusi boleh dicegah. Berikut ialah beberapa cara anda boleh membantu memastikan anda memiliki gusi yang sihat.

 

1. Gunakan Floss

gusi yang sihat floss

Flos gigi anda sekurang-kurangnya sekali sehari. Menurut ADA, ini membantu menghilangkan plak dan makanan yang tidak dapat dicapai oleh berus gigi anda.

Tiada bezanya bila masa anda melakukan flos. Lakukan pada waktu malam, pagi, atau selepas makan tengah hari, jika anda ingat dan masa terluang.

 

2. Cuci Gigi Anda Secara Berkala

gusi yang sihat cuci gigi

Jika anda melawat doktor gigi anda secara tetap, dia akan dapat mengesan tanda-tanda awal penyakit gusi. Ini membolehkan simptom dirawat sebelum menjadi lebih teruk.

Tartar hanya boleh dikeluarkan dengan pembersihan profesional. Ia juga boleh mengeluarkan sebarang plak yang anda terlepas semasa memberus atau flos. Memberus gigi, flos, dan pembersihan gigi secara berkala boleh membantu memulihkan gingivitis dan mendapat gusi yang sihat.

 

3. Berhenti Merokok

gusi yang sihat berhenti merokok

Satu lagi sebab untuk perokok berhenti: merokok sangat dikaitkan dengan perkembangan penyakit gusi.

Menurut Centers for Disease Control and Prevention, merokok melemahkan sistem imun anda, menjadikannya lebih sukar untuk melawan jangkitan gusi (CDC). Tambahan pula, merokok menyebabkan gusi yang rosak lebih sukar untuk sembuh.

 

4. Berus Gigi Dua Kali Sehari

gusi yang sihat berus gigi

Selepas setiap makan, gosok gigi anda. Ini membantu dalam penyingkiran makanan dan plak yang terperangkap di antara gigi dan gusi anda. Gosok lidah anda juga, kerana ia boleh menyimpan bakteria.

Menurut Mayo Clinic, berus gigi anda harus mempunyai bulu lembut dan muat dengan selesa di dalam mulut anda.

Baca Juga: Adakah Memberus Gigi Selepas Makan Bagus? Cukup 2 Kali Sehari?

Pertimbangkan untuk menggunakan berus gigi yang dikuasakan oleh bateri atau berus gigi elektrik. Ini lebih berkesan daripada memberus manual untuk mengurangkan gingivitis dan plak. Berus atau kepala berus gigi hendaklah diganti setiap tiga hingga empat bulan, atau lebih awal jika bulu mula bercapuk.

 

5. Gunakan Ubat Gigi Berfluorida

gusi yang sihat berfluorida

Apabila bercakap tentang ubat gigi, rak kedai penuh dengan jenama yang mendakwa dapat mengurangkan radang gusi, menyegarkan nafas dan memutihkan gigi.

Bagaimana anda tahu yang mana satu yang terbaik untuk menjaga kesihatan gusi anda?

Mengikut Kementerian Kesihatan Malaysia, pastikan anda menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida dengan menyemak bungkusan ubat gigi tersebut. Rasa dan warna terpulang sepenuhnya kepada anda!

 

6. Gunakan Pencuci Mulut Terapeutik

gusi yang sihat pencuci mulut

Pencuci mulut terapeutik, yang biasanya boleh didapati di kaunter, boleh membantu mengurangkan plak, mencegah atau mengurangkan gingivitis, melambatkan pembentukan karang gigi, atau gabungan manfaat ini, menurut ADA. Contoh jenama popular yang boleh digunakan adalah Listerine.

 

Senyum Dengan Yakin

Dah baca semua 6 cara yang Tok Wan kongsikan? Mudah je. Tak susah untuk dapatkan gusi yang sihat selalu jika anda faham caranya.

Apabila gusi dan gigi sihat, barulah anda boleh senyum dan bercakap dengan yakin kerana sentiasa bersih dan wangi apabila berhadapan dengan orang lain.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.