Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Adakah Memberus Gigi Selepas Makan Bagus? Cukup 2 Kali Sehari?

Adakah Memberus Gigi Selepas Makan Bagus

Semua orang mahukan gigi yang sihat, dan memberus adalah sebahagian besar daripada itu. Apabila bercakap tentang memberus gigi, ia bukan sahaja tentang bagaimana, tetapi juga tentang bila.

Tok Wan nak tanya, pernahkah anda terfikir bilakah masa terbaik untuk memberus gigi? Sesetengah orang percaya bahawa memberus gigi mereka sejurus selepas makan adalah idea yang baik.

Walaupun sesetengah pendapat mungkin betul, Tok Wan nak kongsikan kajian dan pendapat yang menyokong bahawa pendapat ini kurang tepat.

 

Bolehkah Makanan Terbiar di antara Gigi Membawa kepada Kerosakan Gigi?

memberus gigi selepas makan kerosakan gigi

Plak (biofilm putih melekit) terbentuk pada gigi anda apabila anda makan. Bakteria terdapat dalam plak. Menurut University of Rochester Medical Center di Amerika Syarikat, selepas makan sesuatu dengan gula, bakteria ini menghasilkan asid yang menyerang enamel gigi anda selama sekurang-kurangnya 20 minit.

Jika anda tidak memberus dan membuang pembentukan plak ini secara tetap, asid yang dihasilkan akan menghakis enamel anda, mengakibatkan rongga.

Jika plak tidak dikeluarkan, ia boleh mengeras menjadi karang gigi. Tartar terkumpul pada gusi boleh menyebabkan keradangan dan, jika tidak dirawat, penyakit gusi.

 

Jadi, Adakah Ini Bermakna Anda Perlu Berus Gigi Selepas Makan?

Sudah tentu tidak! Memberus gigi anda sejurus selepas makan kadangkala boleh merosakkan enamel gigi anda. Malah, Mayo Clinic di Amerika Syarikat memberi amaran bahawa memberus gigi anda terlalu awal selepas mengambil makanan atau minuman berasid (contohnya, buah-buahan seperti oren, limau gedang dan limau) boleh membahayakan gigi anda. kenapa? Kerana makanan berasid melemahkan enamel gigi, memberus gigi terlalu cepat boleh mengeluarkannya.

SingHealth mengesyorkan menunggu sekurang-kurangnya 30 hingga 45 minit selepas makan sebelum memberus gigi anda. Ini membolehkan air liur anda membasuh zarah makanan secara semula jadi, membolehkan mulut anda kembali ke tahap pH yang sepatutnya. Sementara anda menunggu perkara ini berlaku, sebaiknya minum air atau kunyah gula-gula getah tanpa gula.

 

Adakah Baik Menunggu Sebelum Tidur untuk Berus Gigi?

memberus gigi selepas makan menunggu

Sudah tentu! Apa yang penting ialah anda menggosok gigi selepas makan terakhir dan sebelum tidur. Jika anda tidur tanpa memberus gigi, plak akan terkumpul, menyerang enamel, merengsakan gusi, dan mengeras pada dan di antara gigi anda dan pada garis gusi.

Jadi, sama ada anda memberus sejam selepas makan malam atau sebelum tidur, adalah penting untuk memberus dengan berkesan pada garis gusi dan pada semua permukaan gigi.

Baca Juga: 6 Punca Tak Boleh Tidur Lena Pada Waktu Malam

Adakah ini bermakna anda tidak sepatutnya menggosok gigi selepas makan? Terpulang kepada anda sekarang bahawa anda mempunyai semua maklumat.

 

Cara Memberus Gigi Yang Betul

memberus gigi selepas makan berus manual

Memberus gigi anda dengan betul adalah sama pentingnya dengan (jika tidak lebih penting) bila anda memberus gigi.

Sama ada anda menggunakan berus gigi elektrik atau berus gigi manual standard dengan bulu nilon, anda boleh mengikuti langkah di bawah:

  1. Basahkan kepala berus anda dengan sedikit air untuk melincirkannya. Tambah sedikit ubat gigi fluorida, kira-kira saiz kacang.
  2. Berus gigi pada sudut supaya anda boleh mendapatkan tempat yang sukar dijangkau. Berus selama 2 minit, pastikan anda memberus gigi depan, sisi gigi dan permukaan gigi yang mengunyah makanan.
  3. Bersihkan sisa bakteria dari lidah anda yang mungkin terkumpul semasa proses memberus.
  4. Ludahkan sisa ubat gigi.
  5. Kumur-kumur dengan air secukupnya sehingga tiada lagi sisi ubat gigi.

Hanya satu perkara yang Tok Wan pasti: jika anda memberus gigi dengan langkah yang ditunjukkan serta flos gigi dan gusi anda selama dua minit dua kali sehari, anda akan mendapat gigi yang kuat dan mulut yang bersih dan sihat!

Selain itu, pergi ke doktor gigi untuk pemeriksaan berkala bagi menjamin kesihatan gigi dan mulut anda yang sihat.

 

p.s. Dulu Tok Wan dan Mak Jah putihkan gigi pakai arang je. Tapi sekarang dah tak praktikal dah, berus gigi dan ubat gigi dah banyak. Jadi, gunakan sebaik mungkin dan jangan ponteng berus gigi ye.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.