Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

Kejang Kaki (Leg Cramps): Apa Puncanya? Ini 2 Punca Utama

Punca Kejang Kaki Leg Cramps

Biasa kaki tiba-tiba ‘cramps’ tak tentu masa? Tok Wan pun pernah alaminya. Apa itu ‘leg cramps’?

Sesetengah merujuk kepada mereka sebagai kuda charley, manakala yang lain merujuk kepada mereka sebagai kejang kaki. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang mengatakan terkena kekejangan kaki ini sebagai suatu yang menggembirakan.

Kekejangan kaki boleh menyakitkan. Ia sering menyerang semasa anda sedang tidur, membuat anda terbangun dari tidur dengan merengus kesakitan dengan kejutan darinya.

Kekejangan ini boleh dielakkan dalam beberapa kes. Teruskan membaca perkongsian Tok Wan untuk mengetahui tentang penyebabnya dan cara mendapatkan bantuan.

 

Bagaimana Rasa Kejang Kaki?

kejang kaki leg cramps kekejangan kaki

Apabila otot anda mengecut secara tidak sengaja, mereka kekejangan. Ini biasanya terasa seperti simpulan yang menyakitkan pada otot kaki anda dan menyebabkan ia menjadi tidak bergerak untuk jangka masa yang singkat.

Kejang kaki paling kerap menjejaskan otot betis, tetapi ia juga boleh menjejaskan paha atau kaki.

Kekejangan kaki biasanya berlangsung hanya beberapa saat sebelum otot mengendur dan rasa sakit hilang.

 

Penyebab Kekejangan Kaki

Kejang kaki boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Walau bagaimanapun, ia juga perlu diperhatikan bahawa kekejangan kaki sering tidak didiagnosis.

Sesetengah percaya bahawa kerana ia sering berlaku pada waktu malam apabila kaki kita sedikit bengkok dan kaki kita menghala ke bawah, pengetatan ini menyebabkan kekejangan.

Jika anda ingin mengelakkan kejadian yang menyakitkan ini, anda harus cuba mengurangkan keadaan yang boleh meningkatkan kemungkinannya.

 

Gaya Hidup

kejang kaki leg cramps gaya hidup

Aktiviti tertentu menjadikan anda lebih terdedah kepada kekejangan kaki. Latihan yang banyak bergantung pada otot kaki, contohnya, disertakan.

  • berlari untuk keseronokan
  • Latihan bebanan kaki
  • sukan larian intensif, seperti bola sepak atau bola keranjang
  • Naik turun tangga di tempat kerja atau sekolah

Menurut beberapa pakar, penyebab paling biasa kekejangan kaki adalah keletihan otot. Apabila otot-otot ini menjadi letih dalam cuaca panas atau apabila anda tidak kekal terhidrat, risikonya meningkat.

Minum banyak air dan mengambil makanan tambahan boleh membantu anda mengelakkan kekejangan kaki yang berkaitan dengan aktiviti.

Baca Juga:

14 Kelebihan Minum Air Yang Ramai Tak Tahu

Cukup Minum Air di Bulan Puasa? Ini Caranya 8 Gelas Sehari!

 

Sebab Perubatan

kejang kaki leg cramps kehamilan

Kehamilan, serta keadaan perubatan tertentu, boleh meningkatkan peluang anda untuk mengalami kekejangan kaki.

Rujuk doktor anda jika anda hamil atau mempunyai mana-mana keadaan berikut dan mengalami kekejangan kaki lebih daripada biasa:

Tambahan pula, ubat-ubatan tertentu, seperti pil perancang, boleh menyebabkan kekejangan kaki. Selain itu:

 

Cara Merawat Kejang Kaki

kejang kaki leg cramps merawat

Mencegah kekejangan kaki adalah langkah pertama, tetapi mengetahui apa yang perlu dilakukan jika anda sudah mengalami kekejangan yang menyakitkan juga membantu.

Tok Wan cadangkan urut dan regangkan perlahan-lahan di bahagian tersebut apabila anda mengalami kekejangan.

Jika kesakitan tidak dapat ditanggung, lenturkan kaki anda untuk cuba meregangkan otot, atau berjalan di atas tumit anda.

 

Kesimpulan

kejang kaki leg cramps nasihat doktor

Dalam kebanyakan kes, kesan kekejangan akan hilang dalam beberapa minit. Walau bagaimanapun, jika kekejangan anda berterusan, dapatkan nasihat doktor anda.

Tok Wan di sini memberi idea penyelesaian jangka pendek dan bukan nasihat perubatan yang sebenar.

Pada masa ini tiada ubat yang direka khusus untuk merawat kekejangan otot berulang. Jika kekejangan anda adalah simptom keadaan lain, mencegah dari awal adalah lebih baik untuk kesejahteraan akan datang.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

 

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.