Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

6 Khasiat Madu Yang Unik untuk Kesihatan

6 Khasiat Madu Yang Unik untuk Kesihatan

Khasiat madu sangatlah banyak sehingga disebutkan dalam Al-Quran sebagai ubat.

Perkara itu dinyatakan menerusi firman Allah yang bermaksud:

“Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (daripada pelbagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.” (Surah al-Nahl: 69).

Bau, warna dan rasa madu berbeza-beza bergantung pada jenis bunga yang digunakan untuk membuatnya, jadi terdapat banyak jenis yang tersedia.

Madu mempunyai banyak potensi manfaat kesihatan dan digunakan dalam pelbagai ubat rumah dan rawatan perubatan alternatif.

Jom Tok Wan kongsikan 6 khasiat madu untuk kesihatan yang berbeza.

 

1. Kaya Antioksidan

khasiat madu kaya antioksidan

Banyak kandungan tumbuhan bioaktif yang penting dan antioksidan, seperti flavonoid dan asid fenolik, ditemui dalam madu berkualiti tinggi, yang diproses secara minimum, tidak dipanaskan dan segar. Madu yang lebih gelap mengandungi lebih banyak antioksidan daripada madu yang lebih ringan.

Antioksidan membantu dalam peneutralan spesies oksigen reaktif (ROS) dalam badan, yang boleh terkumpul dalam sel dan menyebabkan kerosakan. Kerosakan ini boleh menyebabkan keadaan seperti penuaan pramatang, diabetes jenis 2, dan penyakit jantung.

Sebab itu kandungan antioksidan madu mempunyai banyak khasiat kesihatan.

 

 2. Paras Gula Dalam Darah Lebih Terkawal Dari Gula Biasa

khasiat madu paras gula

Madu mempunyai kelebihan berbanding gula biasa apabila berperanan tentang kawalan gula dalam darah.

Walaupun madu, seperti jenis gula lain, meningkatkan paras gula dalam darah, antioksidan yang terkandung di dalamnya boleh membantu melindungi daripada sindrom metabolik dan diabetes jenis 2.

Madu telah didapati meningkatkan tahap adiponektin, hormon yang mengurangkan keradangan dan meningkatkan peraturan gula darah, menurut penyelidikan.

Di samping itu, terdapat beberapa bukti bahawa pengambilan madu setiap hari boleh meningkatkan tahap gula darah puasa pada penghidap diabetes jenis 2.

Walaupun madu mungkin lebih baik sedikit untuk pesakit kencing manis daripada gula halus, ia tetap harus dimakan secara sederhana.

Perlu juga diperhatikan bahawa beberapa jenis madu boleh dicairkan dengan sirap ringkas. Isu pemalsuan madu meluas di seluruh dunia, oleh itu kena berhati-hati semasa membeli madu.

 

3. Meningkatkan Kesihatan Jantung

khasiat madu kesihatan jantung

Madu juga boleh membantu dalam pencegahan penyakit jantung.

Khasiat madu, menurut satu kajian, boleh membantu menurunkan tekanan darah, meningkatkan tahap lemak darah, mengawal degupan jantung, dan mencegah kematian sel-sel yang sihat – semuanya boleh meningkatkan fungsi dan kesihatan jantung anda.

Satu pemerhatian yang melibatkan lebih 4,500 orang berumur lebih 40 tahun berkaitan penggunaan madu sederhana, wanita mendapat risiko tekanan darah tinggi yang lebih rendah.

Selain itu, propolis, sejenis resin yang dihasilkan oleh lebah daripada pokok penghasil nira dan tumbuhan yang serupa, biasanya ditemui dalam madu mentah. Propolis berpotensi menurunkan paras kolesterol dan trigliserida.

 

4. Penyembuhan Luka Lebih Cepat

khasiat madu penyembuhan luka

Sejak zaman Mesir purba, rawatan madu topikal telah digunakan untuk menyembuhkan luka dan melecur. Ini masih menjadi amalan biasa sehingga hari ini.

Hasil analisis 26 kajian mengenai madu dan penjagaan luka mendapati bahawa ia paling berkesan untuk menyembuhkan luka terbakar separa tebal dan luka yang telah dijangkiti selepas pembedahan.

Madu juga mempunyai khasiat untuk merawat ulser kaki diabetik, yang merupakan komplikasi serius yang boleh menyebabkan amputasi.

Satu penyelidikan yang melibatkan penghidap ulser kaki berkaitan diabetes mendapati bahawa madu sebagai rawatan luka mempunyai kadar kejayaan 43.3 peratus. Satu lagi kajian mendapati bahawa madu topikal menyembuhkan 97 peratus ulser yang berkaitan dengan diabetes peserta.

Sifat penyembuhan madu, menurut penyelidik, berpunca daripada sifat antibakteria dan anti-radangnya.

Tambahan pula, ia boleh membantu dalam rawatan keadaan kulit lain seperti psoriasis dan lesi herpes.

Madu Manuka dianggap sangat berkesan dalam rawatan luka bakar. Namun sekiranya anda mengalami luka bakar yang teruk, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

 

5. Membantu Menghilangkan Batuk Kanak-Kanak

khasiat madu batuk kanak-kanak

Batuk adalah gejala biasa jangkitan saluran pernafasan atas pada kanak-kanak. Jangkitan ini boleh memberi kesan kepada tidur dan kualiti hidup kanak-kanak dan ibu bapa.

Ubat batuk biasa, sebaliknya, tidak selalu berkesan dan boleh menyebabkan kesan sampingan. Menariknya, terdapat bukti bahawa madu adalah pilihan rawatan yang berkesan, jadi ia mungkin alternatif yang baik.

Menurut hasil analisis beberapa kajian tentang madu dan batuk pada kanak-kanak, madu nampaknya lebih berkesan daripada diphenhydramine untuk gejala batuk. Ia juga boleh membantu untuk memendekkan tempoh batuk.

Kajian lain menyatakan bahawa ia juga boleh meningkatkan kualiti tidur di kalangan kanak-kanak yang mengalami batuk, serta ibu bapa mereka. Selanjutnya, tidak seperti beberapa ubat batuk, madu tidak mempunyai sebarang kesan sampingan.

Walaupun banyak khasiat madu, jangan sekali-kali memberi madu kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun kerana risiko botulisme.

 

6. Mudah Diambil Dalam Diet Seharian

khasiat madu diet seharian

Madu adalah makanan mudah untuk dimasukkan ke dalam diet anda.

Madu boleh digunakan dalam apa jua cara seperti gula digunakan untuk mendapatkan sedikit rangsangan antioksidan. Ia bagus untuk memaniskan yogurt kosong, kopi atau teh. Anda juga boleh menggunakannya dalam masakan.

Sebagai ubatan tradisional, ia boleh digunakan terus pada luka kebakaran ringan atau luka atau diambil untuk batuk.

Baca Juga: 9 Makanan Paling Padat Dengan Nutrien di Dunia

Disebabkan risiko botulisme, madu tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah umur satu tahun.

Selain itu, kerana madu adalah sejenis gula, memakannya akan menyebabkan paras gula dalam darah anda meningkat.

Oleh itu, hadkan pengambilan kepada rendah hingga sederhana.

 

Jom Amalkan Madu

Khasiat madu sangat baik untuk kesihatan kerana kandungan yang banyak di dalamnya seperti antioksidan dan propolis.

Ia adalah pengganti gula yang hebat, tetapi hanya secara sederhana kerana ia masih bertindak seperti gula dalam badan anda.

Tok Wan sarankan kita mula gunakan madu kerana ubat ini ada tempat disebutkan dalam Al-Quran, yang kita tahu sudah semestinya bermanfaat untuk kita semua.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.