Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

7 Faedah Teh Hijau Untuk Kesihatan

7 Faedah Teh Hijau Untuk Kesihatan

Teh hijau dianggap sebagai salah satu minuman paling sihat di dunia ini dan diambil secara meluas. Mak Jah suka teh hijau, tapi Tok Wan suka lagi kopi.

Mak Jah suka teh hijau kerana ia tinggi dengan antioksidan, yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, termasuk:

  • fungsi otak dipertingkatkan
  • pengurangan berat badan
  • perlindungan sebagai antikanser
  • mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular

Mungkin terdapat lebih banyak manfaat kesihatan.

Berikut adalah 7 potensi faedah teh hijau untuk kesihatan.

 

1. Fungsi Otak Meningkat

Teh hijau boleh membantu meningkatkan fungsi otak selain memastikan anda sentiasa fokus.

Kafein adalah bahan aktif utama, sebagai perangsang yang terkenal.

Kafein mempunyai kesan pada otak dengan menghalang neurotransmiter perencatan yang dikenali sebagai adenosine. Ini meningkatkan penembakan neuron dan kepekatan neurotransmitter seperti dopamin dan norepinephrine.

Kafein telah ditunjukkan dalam banyak kajian untuk meningkatkan pelbagai aspek fungsi otak, termasuk perubahan emosi, kewaspadaan, masa tindak balas, dan ingatan.

 

2. Mengandungi Kandungan Bioaktif Bermanfaat

faedah teh hijau kandungan bioaktif

Faedah teh hijau bukan sekadar minuman yang menyegarkan.

Tumbuhan teh hijau mengandungi pelbagai kandungan bermanfaat yang digabungkan ke dalam produk akhir.

Teh mengandungi polyphenols, yang merupakan sebatian semula jadi dengan manfaat kesihatan seperti mengurangkan keradangan dan membantu dalam memerangi kanser.

Epigallocatechin-3-gallate ialah catechin yang terdapat dan kandungan paling mujarab dalam teh hijau (EGCG). Catechin adalah antioksidan semula jadi yang membantu dalam pencegahan kerosakan sel dan memberikan nilai tambah.

Bahan-bahan ini mempunyai keupayaan untuk mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam badan, dengan itu melindungi sel dan molekul daripada kerosakan. Radikal bebas ini menyumbang kepada penuaan dan pelbagai penyakit.

Kafein, bagaimanapun, bukanlah satu-satunya sebatian penambah otak yang terdapat dalam teh hijau. Ia juga mengandungi asid amino L-theanine, yang mempunyai keupayaan untuk melepasi halangan darah-otak.

Jika dibandingkan dengan kopi, ramai orang melaporkan mempunyai tenaga yang lebih stabil dan menjadi lebih produktif apabila mereka minum teh hijau.

 

3. Meningkatkan Pembakaran Lemak

Jika anda melihat senarai ramuan mana-mana suplemen pembakar lemak, kemungkinan besar anda akan menemui teh hijau.

Ini kerana faedah teh hijau telah ditunjukkan dalam kajian untuk meningkatkan pembakaran lemak dan kadar metabolisme.

Ekstrak teh hijau meningkatkan jumlah kalori yang dibakar sebanyak 4% dalam satu kajian yang melibatkan 10 lelaki yang sihat. Dalam kajian lain yang melibatkan 12 lelaki yang sihat, ekstrak teh hijau meningkatkan pengoksidaan lemak sebanyak 17% jika dibandingkan dengan placebo.

4. Antioksidan Boleh Mengurangkan Risiko Kanser

Teh hijau mengandungi antioksidan yang tinggi, yang boleh membantu melindungi daripada kanser.

Kandungan teh hijau telah dikaitkan dengan risiko kanser yang lebih rendah dalam kajian seperti di bawah:

  • Kanser payudara. Hasil analisis kajian dan pemerhatian mendapati bahawa wanita yang minum teh hijau paling banyak mempunyai risiko 20-30% lebih rendah untuk mendapat kanser payudara, salah satu kanser yang paling biasa di kalangan wanita.
  • Kanser prostat. Menurut satu kajian, lelaki yang minum teh hijau mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat kanser prostat

Elakkan menambah susu ke dalam teh anda untuk mendapat manfaat kesihatan yang paling banyak. Menurut beberapa kajian, ia boleh mengurangkan nilai antioksidan pada beberapa jenis teh.

 

5. Melindungi Otak daripada Penuaan

faedah teh hijau penuaan

Teh hijau bukan sahaja meningkatkan fungsi otak dalam jangka pendek, tetapi ia juga boleh melindungi otak anda seiring dengan peningkatan usia.

Penyakit Alzheimer adalah penyebab demensia yang paling biasa pada orang dewasa yang lebih tua dan penyakit neurodegeneratif yang biasa.

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa kandungan catechin dalam teh hijau boleh mempunyai pelbagai kesan neuroprotektif dalam tabung uji dan model haiwan, yang berpotensi menurunkan risiko demensia.

Macam Mak Jah dan Tok Wan ni, elok sangatlah minum the hijau ni. Takut jadi pelupa.

 

6. Membantu dalam Pencegahan Penyakit Kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok, adalah punca utama kematian di seluruh dunia.

Faedah teh hijau telah ditunjukkan dalam kajian untuk memperbaiki beberapa faktor risiko utama untuk penyakit ini, termasuk jumlah kolesterol dan paras kolesterol LDL (jahat).

Memandangkan kesan positif terhadap faktor risiko, tidak hairanlah orang yang minum teh hijau mempunyai risiko 31% lebih rendah untuk mati akibat penyakit kardiovaskular.

 

7. Membantu Menurunkan Berat Badan

Memandangkan teh hijau boleh meningkatkan kadar metabolisme buat sementara waktu, maka wajarlah bahawa ia boleh membantu dalam penurunan berat badan.

Beberapa kajian mencadangkan bahawa teh hijau boleh membantu dalam pengurangan lemak badan, terutamanya di kawasan perut.

Baca Juga: 9 Kaedah Terbukti Turun Berat Badan Tanpa Bersenam

Satu daripada kajian ini melibatkan 240 orang gemuk dalam percubaan terkawal rawak selama 12 minggu.

Jika dibandingkan dengan kumpulan kawalan, mereka dalam kumpulan teh hijau mengalami penurunan ketara dalam peratusan lemak badan, berat badan, lilitan pinggang dan lemak perut.

 

Jom minum teh hijau?

Yang berumur macam Tok Wan dan Mak Jah boleh bermula dengan teh hijau selain kopi kerana mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan rasanya yang menyegarkan.

Teh hijau boleh membantu anda berasa lebih baik, menurunkan berat badan dan mengurangkan risiko penyakit kronik jika anda meminumnya secara tetap.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.