Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

6 Khasiat Kunyit dan Curcumin untuk Kesihatan

Tok Wan pasti siapa yang tak kenal kunyit kan. Banyak masakan kita di Malaysia yang menggunakan kunyit. Ia mungkin merupakan suplemen pemakanan yang paling berkesan di pasaran.

Sebab apa Tok Wan katakan begitu? Ini kerana banyak kajian berkualiti tinggi menunjukkan bahawa kunyit mempunyai manfaat kesihatan yang ketara untuk badan dan otak. Banyak kelebihan ini dikaitkan dengan bahan aktif utamanya, curcumin.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang kunyit dan curkumin, serta faedahnya.

 

Apakah Sebenarnya Kunyit Dan Curcumin?

Kunyit adalah rempah yang bertanggungjawab untuk warna kuning kari. Cuba bayangkan masakan kari ayam, sedapnya.

Ia terkenal dan telah digunakan sebagai rempah dan herba perubatan di India selama beribu-ribu tahun. Baru-baru ini sains mula menyokong dakwaan tradisional bahawa kunyit mengandungi kandungan bersifat perubatan.

Curcuminoids adalah nama yang diberikan kepada sebatian ini. Curcumin adalah yang paling penting.

Bahan aktif utama kunyit ialah curcumin. Ia mempunyai ciri anti-radang yang kuat dan merupakan antioksidan yang kuat.

Tok Wan senaraikan 6 faedah kesihatan kunyit dan curcumin beserta bukti kajian.

 

1. Kunyit mengandungi kandungan Bioaktif yang bersifat perubatan

Kunyit tidak mempunyai kandungan curcumin yang tinggi. Mengikut berat, ia berjumlah kira-kira 3%. Majoriti kajian mengenai herba ini telah menggunakan ekstrak kunyit yang kebanyakannya mengandungi curcumin, dengan dos biasanya melebihi 1-gram setiap hari.

Amat sukar untuk mencapai dos ini kerana kita hanya menggunakan sedikit sahaja kunyit sebagai rempah dalam makanan kita.

Sebab itu ada yang lebih gemar mengambil suplemen.

Curcumin, sebaliknya, kurang diserap ke dalam aliran darah. Untuk memperoleh manfaat penuh curcumin, bioavailabilitinya (kadar di mana badan anda menyerap bahan) mesti dipertingkatkan.

Sebaiknya ia digandingkan dengan lada hitam, yang mengandungi piperine. Piperine adalah bahan semulajadi yang meningkatkan penyerapan curcumin sebanyak 2,000%.

Malah, suplemen curcumin terbaik mengandungi piperine, yang meningkatkan potensi mereka dengan ketara.

Curcumin juga larut dalam lemak, yang bermaksud ia larut dan terurai dalam lemak atau minyak. Akibatnya, mengambil suplemen curcumin dengan makanan tinggi lemak mungkin bermanfaat.

 

2. Kunyit boleh meningkatkan kapasiti Antioksida Badan

kunyit dan curcumin antioksidan

Salah satu mekanisme yang mendasari penuaan dan banyak penyakit dianggap sebagai kerosakan oksidatif.

Ia melibatkan penggunaan radikal bebas, yang merupakan molekul yang sangat reaktif dengan elektron tidak berpasangan. Radikal bebas mempunyai kecenderungan untuk bertindak balas dengan bahan organik penting seperti asid lemak, protein, dan DNA.

Manfaat utama antioksidan ialah ia melindungi tubuh anda daripada radikal bebas.

Kerana struktur kimianya, curcumin adalah antioksidan kuat yang boleh meneutralkan radikal bebas.

Tambahan pula, kajian haiwan dan selular menunjukkan bahawa curcumin boleh menghalang tindakan radikal bebas sambil merangsang tindakan antioksidan lain. Lebih banyak ujian klinikal manusia diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

 

3. Kunyit boleh membantu dalam Pencegahan Kanser

Kanser adalah penyakit yang diikuti dengan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Suplemen curcumin nampaknya berkesan terhadap pelbagai jenis kanser.

Curcumin telah dikaji sebagai herba melawan kanser dan telah terbukti mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanser.

Menurut penyelidikan, ia boleh:

  • menyumbang kepada kematian sel-sel kanser
  • mengurangkan angiogenesis (pembentukan saluran darah baru dalam tumor)
  • mengurangkan metastasis (penyebaran kanser)

Curcumin dos tinggi, sebaik-baiknya digabungkan dengan penambah penyerapan seperti piperine, masih belum dikaji secara menyeluruh pada manusia.

Walau bagaimanapun, terdapat bukti bahawa ia boleh membantu mencegah kanser, terutamanya kanser sistem penghadaman seperti kanser kolorektal.

Dalam kajian selama 30 hari terhadap 44 lelaki dengan lesi kolon yang boleh bertukar menjadi kanser, 4-gram kurkumin setiap hari mengurangkan bilangan lesi sebanyak 40%.

 

4. Curcumin bermanfaat dalam rawatan penyakit Alzheimer

kunyit dan curcumin alzheimer

Penyakit Alzheimer adalah jenis demensia yang paling biasa, menyumbang sehingga 70% daripada semua kes demensia.

Walaupun terdapat rawatan untuk beberapa simptom Alzheimer, masih belum ada penawar sebenar. Itulah sebabnya penting untuk mengelakkannya daripada berlaku di tempat pertama.

Curcumin telah ditunjukkan untuk melintasi penghalang darah-otak, jadi mungkin terdapat beberapa berita baik untuk rawatan penyakit ini.

Perlu difahami dengan baik bahawa keradangan dan kerosakan oksidatif memainkan peranan dalam penyakit Alzheimer, dan curcumin mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan.

Tambahan pula, salah satu ciri penyakit Alzheimer ialah pembentukan kusut protein yang dikenali sebagai plak amiloid. Curcumin telah ditunjukkan dalam kajian untuk membantu membersihkan plak ini.

Keupayaan Curcumin untuk memperlahankan atau membalikkan perkembangan penyakit Alzheimer pada manusia pada masa ini tidak diketahui dan perlu dikaji lagi.

 

5. Curcumin mempunyai sifat antidepresan

Curcumin telah menunjukkan hasil baik dalam rawatan kemurungan.

Dalam percubaan terkawal rawak, 60 orang yang mengalami kemurungan secara rawak ditugaskan kepada salah satu daripada tiga kumpulan. Satu kumpulan menerima Prozac, satu lagi menerima 1-gram curcumin, dan kumpulan ketiga menerima kedua-dua Prozac dan curcumin.

Curcumin menghasilkan keputusan yang setanding dengan Prozac selepas 6 minggu. Kumpulan yang mengambil Prozac serta curcumin adalah yang terbaik.

Curcumin adalah berkesan sebagai antidepresan, menurut kajian kecil ini.

Terdapat juga beberapa bukti bahawa curcumin boleh meningkatkan neurotransmitter serotonin dan dopamine di dalam otak.

 

6. Curcumin membantu Pencegahan dan Rawatan Penyakit Kronik berkaitan dengan Usia

kunyit dan curcumin anti penuaan

Jika curcumin benar-benar boleh membantu mencegah penyakit jantung, kanser dan Alzheimer, ia juga boleh membantu untuk panjang umur.

Ini menunjukkan bahawa curcumin mempunyai potensi untuk menjadi suplemen anti-penuaan yang berguna.

Memandangkan pengoksidaan dan keradangan dianggap memainkan peranan dalam penuaan, curcumin mungkin mempunyai kesan yang melampaui pencegahan penyakit.

 

Jom Buat Kari

Kunyit, dan terutamanya kandungan paling aktifnya, curcumin, mempunyai banyak manfaat kesihatan yang terbukti secara saintifik, termasuk keupayaan untuk meningkatkan fungsi otak dan mencegah Alzheimer serta kanser.

Ia mempunyai sifat antioksidan dan boleh membantu mengurangkan gejala kemurungan.

Walaupun faedah ini disertai dengan kajian, masih lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui khasiat kunyit dan curcumin dalam kesihatan.

Tok Wan cuma nak pesan, berpada-pada dengan penggunaan kunyit dan curcumin kerana setiap perkara yang berlebihan tidak baik untuk tubuh kita.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.