Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

7 Gejala Hiperhidrosis Disorder (Berpeluh Berlebihan)

7 Gejala Hiperhidrosis Disorder (Berpeluh Berlebihan)

Tok Wan nak tanya, adakah anda atau orang yang dikenali dilihat berpeluh berlebihan walaupun berada ditempat yang dingin atau tanpa sebab? Jika ya, mungkin anda menghidap hyperhidrosis disorder.

 

Apakah itu Hiperhidrosis?

Hiperhidrosis disorder adalah keadaan yang mengakibatkan seseorang berpeluh berlebihan. Peluh ini boleh berlaku dalam situasi luar biasa, seperti dalam cuaca yang lebih sejuk, atau tanpa sebarang sebab sama sekali. Ia juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan lain, seperti menopaus atau hipertiroidisme.

Hiperhidrosis boleh menjadi tidak selesa. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan rawatan boleh memberikan sedikit kelegaan.

Ketua Jabatan IJN dan pakar bedah kanan cardiothoracic Datuk Seri Dr Jeffrey Jeswant Dillon berkata di Asia Tenggara, hiperhidrosis menjejaskan kira-kira 3% daripada populasi, lebih tinggi sedikit daripada kadar 2.8% di USA.

Ramai yang tidak mendapatkan rawatan kerana mereka tidak menyedari mereka mempunyai keadaan perubatan yang boleh dirawat.

 

Cara Mengurus Hiperhidrosis

berpeluh berlebihan mengurus

Jenis dan punca hiperhidrosis

Berpeluh adalah tindak balas semula jadi terhadap keadaan tertentu, seperti cuaca panas, aktiviti fizikal, tekanan, dan perasaan takut atau marah. Dengan hiperhidrosis, anda berpeluh lebih banyak daripada biasa tanpa sebab yang jelas. Punca asas bergantung pada jenis hiperhidrosis yang anda alami.

 

Fokus Utama Hiperhidrosis

Peluh terutamanya berlaku pada kaki, tangan, muka, kepala, dan ketiak anda. Ia biasanya bermula pada zaman kanak-kanak. Kira-kira 30 hingga 50 peratus orang dengan jenis ini mempunyai sejarah keluarga berpeluh berlebihan.

 

Hiperhidrosis umum sekunder

Hiperhidrosis umum sekunder ialah berpeluh yang disebabkan oleh keadaan perubatan atau sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Ia biasanya bermula pada masa dewasa. Dengan jenis ini, anda mungkin berpeluh di seluruh badan anda, atau hanya di satu kawasan. Anda juga mungkin berpeluh semasa anda tidur.

Keadaan yang boleh menyebabkan jenis ini termasuk:

Beberapa jenis preskripsi dan ubat-ubatan yang dijual bebas boleh menyebabkan hiperhidrosis juga. Dalam kebanyakan kes, berpeluh adalah kesan sampingan yang jarang berlaku yang kebanyakan orang tidak alami. Walau bagaimanapun, peluh berlebihan adalah kesan sampingan biasa antidepresan seperti:

 • desipramined (Norpramin)
 • nortriptyline (Pamelor)
 • protriptyline

Orang yang mengambil pilocarpine untuk mulut kering atau zink sebagai suplemen diet mineral juga boleh mengalami peluh yang berlebihan.

 

Gejala Berpeluh Berlebihan

berpeluh berlebihan gejala

Gejala berpeluh berlebihan termasuk:

 • peluh berlebihan yang berlaku selama sekurang-kurangnya enam bulan tanpa sebab yang jelas
 • peluh yang berlaku pada kedua-dua belah badan anda dalam jumlah yang lebih kurang sama
 • kejadian berpeluh berlebihan sekurang-kurangnya sekali seminggu
 • berpeluh yang mengganggu aktiviti harian anda (seperti kerja atau perhubungan)
 • peluh berlebihan yang bermula semasa anda berumur lebih muda daripada 25 tahun
 • tidak berpeluh semasa tidur
 • sejarah keluarga hiperhidrosis

Faktor-faktor ini mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai hiperhidrosis agak berat. Anda perlu berjumpa doktor untuk diagnosis yang lebih tepat.

Berpeluh di seluruh atau secara berlebihan di satu kawasan mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai hiperhidrosis umum sekunder. Adalah penting untuk berjumpa doktor anda untuk mengetahui punca asas.

Sesetengah keadaan yang berkaitan dengan peluh berlebihan boleh menjadi serius. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala luar biasa lain bersama-sama dengan berpeluh.

 

Bilakah saya perlu menghubungi doktor saya?

Berpeluh berlebihan boleh menjadi gejala keadaan lain yang sangat serius. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • berpeluh dan penurunan berat badan
 • berpeluh yang kebanyakannya berlaku semasa anda tidur
 • berpeluh yang berlaku dengan demam, sakit dada, sesak nafas dan degupan jantung yang cepat
 • berpeluh dan sakit dada, atau rasa tertekan di dada
 • berpeluh yang berpanjangan dan tidak dapat dijelaskan

 

Rawatan untuk Berpeluh Berlebihan

berpeluh berlebihan rawatan

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk berpeluh berlebihan.

 

Antiperspirant khusus

Doktor anda mungkin menetapkan antiperspirant yang mengandungi aluminum klorida. Antiperspirant seperti deodoran tetapi lebih kuat daripada yang ada di kaunter dan selalunya digunakan untuk merawat kes-kes ringan hiperhidrosis.

 

Iontophoresis

Prosedur ini menggunakan peranti yang menghantar arus elektrik tahap rendah semasa anda tenggelam dalam air. Arus sering dihantar ke tangan, kaki, atau ketiak anda untuk menyekat kelenjar peluh anda buat sementara waktu.

 

Ubat Antikolinergik

Ubat antikolinergik boleh memberikan kelegaan untuk peluh umum. Ubat-ubatan ini, seperti glycopyrrolate (Robinul), menghalang acetylcholine daripada berfungsi. Acetylcholine ialah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan anda yang membantu merangsang kelenjar peluh anda.

Ubat ini mengambil masa kira-kira dua minggu untuk berfungsi dan boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sembelit dan pening.

 

Botox (toksin botulinum)

Suntikan Botox boleh digunakan untuk merawat hiperhidrosis yang teruk. Mereka menyekat saraf yang merangsang kelenjar peluh anda. Anda biasanya memerlukan beberapa suntikan sebelum rawatan ini berkesan.

 

Pembedahan

Jika anda hanya berpeluh di ketiak anda, pembedahan mungkin boleh merawat keadaan anda. Satu prosedur melibatkan mengeluarkan kelenjar peluh di ketiak anda.

Pilihan lain ialah menjalani simpatektomi toraks endoskopik. Ini melibatkan memutuskan saraf yang membawa mesej ke kelenjar peluh anda.

IJN menawarkan rawatan untuk menyembuhkan peluh berlebihan. Terdapat pilihan bukan pembedahan dan pembedahan untuk merawat gangguan itu. Jangan risau kerana orang yang mengalami hiperhidrosis yang kurang teruk adalah yang terbaik untuk memilih kaedah bukan pembedahan.

 

Rawatan di Rumah

Anda juga boleh cuba mengurangkan peluh dengan:

 • menggunakan antiperspirant yang dijual bebas di kawasan yang terjejas
 • mandi setiap hari untuk menyingkirkan bakteria
 • memakai kasut dan stokin yang diperbuat daripada bahan semula jadi
 • membiarkan kaki anda bernafas
 • menukar stoking anda dengan kerap

 

Keseluruhan

Penghidap hiperhidrosis tidak perlu bimbang kerana ia keadaan yang boleh dirawat. Berpeluh berlebihan boleh mengganggu rutin harian anda kerana kesan basah dan tidak selesa pada waktu yang tidak boleh dikawal.

Tok Wan sarankan anda untuk berjumpa dengan doktor kerana mereka akan membantu anda mengikut pelan rawatan sebaiknya supaya anda boleh menguruskan gejala anda.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.