Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Kenali Kehamilan dan 17 Tanda Kehamilan

Kehamilan berlaku apabila sperma menyuburkan telur yang telah dikeluarkan dari ovari semasa ovulasi.

Telur yang disenyawakan kemudian bergerak turun ke dalam rahim, di mana ia ditanam. Kehamilan terhasil daripada implantasi yang berjaya.

Gejala dan tanda-tanda kehamilan akan kelihatan mengikut individu dan tahap masanya. Kehamilan jangka penuh berlangsung selama 40 minggu secara purata. Kehamilan boleh dipengaruhi oleh pelbagai faktor.

Wanita yang menerima diagnosis kehamilan awal dan penjagaan pranatal lebih berkemungkinan mendapat kehamilan dan melahirkan anak yang sihat.

Si ibu perlu ketahui apa yang perlu dilakukan sepanjang tempoh kehamilan untuk memantau kesihatan sendiri dan bayi. Mari Mak Jah kongsikan 17 gejala dan tanda-tanda kehamilan yang sering berlaku dan boleh dikenalpasti.

 

Tanda-tanda Kehamilan

Anda mungkin melihat beberapa gejala dan tanda-tanda kehamilan sebelum mengambil ujian kehamilan. Yang lain akan muncul selepas beberapa minggu, kerana tahap hormon anda berubah-ubah.

 

Terlepas Haid

Salah satu tanda awal kehamilan adalah terlepas haid (dan mungkin yang paling klasik). Tempoh yang terlepas, sebaliknya, tidak selalu menunjukkan kehamilan, terutamanya jika kitaran anda tidak teratur.

Selain kehamilan, haid yang lewat atau terlepas boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan perubatan.

 

Muntah Berlebihan

tanda kehamilan muntah

Muntah ialah simptom “morning sickness“, satu simptom biasa yang muncul dalam tempoh empat bulan pertama kehamilan. Morning sickness selalunya merupakan petunjuk pertama anda hamil. Punca utama adalah peningkatan hormon semasa awal kehamilan.

 

Sakit Kepala

Sakit kepala adalah perkara biasa pada peringkat awal kehamilan. Ia biasanya disebabkan oleh perubahan dalam tahap hormon dan peningkatan jumlah darah. Jika sakit kepala anda berterusan atau sangat menyakitkan, sila berjumpa doktor berdekatan.

 

Berat Badan Naik

Semasa beberapa bulan pertama kehamilan, anda boleh mengharapkan untuk pertambahan berat 1 hingga 2 kilogram. Pertambahan berat badan menjadi lebih ketara apabila anda memasuki trimester kedua anda.

 

Pendarahan Awal

Pada awal kehamilan, sesetengah wanita mungkin mengalami pendarahan ringan dan bertompok. Penyebab paling biasa pendarahan ini adalah implantasi. Implantasi biasanya berlaku satu hingga dua minggu selepas persenyawaan.

Pendarahan awal kehamilan juga boleh disebabkan oleh keadaan kecil seperti jangkitan atau kerengsaan. Yang terakhir ini kerap menjejaskan permukaan serviks (yang sangat sensitif semasa mengandung).

Pendarahan juga boleh menunjukkan komplikasi kehamilan yang serius seperti keguguran, kehamilan ektopik atau plasenta previa. Jika anda bimbang, sentiasa berjumpa doktor anda.

 

Hipertensi yang disebabkan oleh Kehamilan

Tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, boleh berlaku semasa kehamilan. Pelbagai faktor boleh meningkatkan risiko anda, termasuk:

  • berat badan berlebihan atau obes
  • merokok
  • sejarah terdahulu hipertensi akibat kehamilan atau sejarah keluarga hipertensi akibat kehamilan

 

Pedih Ulu Hati

Hormon kehamilan kadangkala boleh melonggarkan injap antara perut dan esofagus anda. Apabila asid perut bocor, ia boleh menyebabkan pedih ulu hati.

 

Sembelit

tanda kehamilan sembelit

Perubahan hormon kehamilan awal boleh menyebabkan sistem penghadaman anda menjadi perlahan. Akibatnya, anda mungkin mengalami sembelit.

 

Kekejangan

Apabila otot-otot dalam rahim anda meregang dan mengembang, anda mungkin mengalami sensasi menarik yang serupa dengan senggugut. Jika anda mengalami bintik-bintik atau pendarahan bersama-sama dengan kekejangan anda, ia boleh menjadi tanda keguguran atau kehamilan ektopik.

 

Sakit Belakang

Penyebab paling biasa sakit belakang pada awal kehamilan adalah hormon dan tekanan otot. Kemudian, berat tambahan anda dan pusat graviti yang beralih boleh memburukkan lagi sakit belakang anda. Kira-kira separuh daripada semua wanita hamil mengalami sakit belakang semasa kehamilan mereka.

Baca Juga: 5 Tips Melegakan Sakit Pinggang Belakang

 

Anemia

Anemia, yang menyebabkan gejala seperti pening, adalah biasa pada wanita hamil.

Kelahiran pramatang dan berat lahir rendah boleh disebabkan oleh keadaan ini. Penjagaan pranatal biasanya ada dilakukan pemeriksaan anemia.

 

Kemurungan

Semasa kehamilan, antara 14 dan 23% daripada semua wanita hamil mengalami kemurungan. Banyak perubahan biologi dan emosi yang anda alami mungkin menjadi faktor penyumbang.

Maklumkan doktor anda jika anda tidak berasa seperti diri anda sendiri.

 

Insomnia

tanda kehamilan insomnia

Satu lagi gejala kehamilan awal yang biasa ialah insomnia. Tekanan, ketidakselesaan fizikal, dan perubahan hormon semuanya boleh memainkan peranan. Diet yang sihat, tabiat tidur yang baik dan regangan badan seperti yoga semuanya boleh membantu anda tidur dengan lebih lena.

 

Perubahan Payudara

Salah satu tanda pertama kehamilan yang ketara ialah perubahan payudara. Payudara anda mungkin mula terasa lembut, bengkak, dan biasanya berat atau penuh walaupun sebelum anda cukup jauh untuk ujian positif. Puting anda juga mungkin membesar dan menjadi lebih sensitif, dan areola anda mungkin menjadi gelap.

 

Jerawat

Jerawat adalah perkara biasa pada awal kehamilan kerana peningkatan hormon androgen. Hormon ini boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih berminyak, menyumbat pori-pori. Jerawat semasa mengandung biasanya bersifat sementara dan hilang selepas bayi dilahirkan.

 

Sakit Pinggul

Sakit pinggul adalah perkara biasa semasa kehamilan dan cenderung menjadi lebih teruk apabila kehamilan berlangsung. Ia boleh disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

  • tekanan ligamen
  • sciatica
  • perubahan postur
  • rahim yang lebih berat

 

Cirit-birit

Cirit-birit dan masalah pencernaan lain adalah perkara biasa semasa kehamilan. Perubahan dalam hormon, diet yang berbeza, dan peningkatan tekanan adalah semua penjelasan yang mungkin.

Jika cirit-birit anda berlarutan lebih daripada beberapa hari, dapatkan nasihat doktor anda untuk mengelakkan dehidrasi.

 

Cepat Bertindak

Jika anda mengesyaki anda hamil, jangan hanya bergantung pada gejala dan tanda kehamilan ini untuk pengesahan. Boleh buat ujian kehamilan di rumah dengan menggunakan kit kehamilan yang boleh didapati di mana-mana farmasi.

Untuk lebih kepastian, Mak Jah sarankan terus berjumpa dengan doktor berdekatan untuk mengesahkan kemungkinan kehamilan anda.

Pengesahan awal boleh membantu ibu dan juga bayi yang dikandungkan untuk mengikuti prosedur yang sepatutnya agar ibu dan bayi sentiasa sihat.

Perkongsian Mak Jah kali ini harapnya dapat membantu ibu-ibu baru mengandung untuk mengenali gejala dan tanda kehamilan untuk proses seterusnya.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.