Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Kenali 4 Jenis Luka dan Rawatannya

Kenali 4 Jenis Luka dan Rawatannya

Apakah itu luka?

Luka terbuka ialah kecederaan yang melibatkan kerosakan luaran atau dalaman pada tisu badan, biasanya melibatkan kulit. Tok Wan pasti hampir semua orang akan mengalami luka terbuka sama ada masa kecil atau dewasa. Kebanyakan luka terbuka adalah kecil dan boleh dirawat di rumah.

Jatuh, terkena objek tajam, dan kemalangan kereta adalah punca paling biasa luka terbuka. Dalam kes kemalangan yang serius, anda harus mendapatkan rawatan perubatan segera. Ini benar terutamanya jika terdapat banyak pendarahan atau jika pendarahan berlangsung selama lebih daripada 20 minit.

 

Adakah terdapat pelbagai jenis luka terbuka?

Terdapat empat jenis luka terbuka, yang dikelaskan bergantung kepada puncanya.

 

Lelasan

luka lelasan road rash

Sumber: lifeinthesaddle.cc

Lelasan berlaku apabila kulit anda menggosok atau mengikis permukaan yang kasar atau keras. Luka terseret di jalan adalah contoh lelasan. Biasanya tidak terdapat banyak pendarahan, tetapi luka itu perlu dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan.

 

Luka robek

luka robek laceration

Sumber: study.com

Luka robek ialah luka dalam atau koyak pada kulit anda. Kemalangan dengan pisau, alatan dan mesin sering menyebabkan luka. Dalam kes luka yang dalam, pendarahan boleh menjadi cepat dan meluas.

 

Tusukan

luka tusukan

Sumber: twitter.com

Tusukan ialah lubang kecil yang disebabkan oleh objek yang panjang dan runcing, seperti paku atau jarum. Kadangkala, peluru boleh menyebabkan luka tusukan.

Tusukan mungkin tidak banyak berdarah, tetapi luka ini boleh cukup dalam untuk merosakkan organ dalaman. Jika anda mempunyai luka tusukan walaupun kecil, berjumpa doktor anda untuk mendapatkan suntikan tetanus dan mencegah jangkitan.

 

Avulsi

luka avulsi

Sumber: hmpgloballearningnetwork.com

Avulsi ialah pengoyakan sebahagian atau keseluruhan kulit dan tisu di bawahnya. Avulsi biasanya berlaku semasa kemalangan ganas, seperti kemalangan menghancurkan badan, letupan dan tembakan. Mereka berdarah dengan banyak dan cepat.

 

Bagaimana luka terbuka dirawat?

Sesetengah luka boleh dirawat di rumah dan yang lain mungkin memerlukan doktor untuk melakukan rawatan lanjut.

 

Penjagaan di rumah untuk luka kecil

Luka kecil boleh dirawat di rumah. Mula-mula, basuh dan nyah kuman luka untuk membuang semua kotoran dan serpihan. Gunakan tekanan langsung dan ketinggian untuk mengawal pendarahan dan bengkak.

Semasa membalut luka, sentiasa gunakan pembalut steril atau pembalut. Luka yang sangat kecil boleh sembuh tanpa pembalut. Anda perlu memastikan luka itu bersih dan kering selama lima hari. Anda juga harus memastikan anda mendapat banyak rehat.

Anda akan mengalami kesakitan apabila luka. Anda boleh mengambil acetaminophen (Tylenol) seperti yang diarahkan pada bungkusan. Elakkan produk dengan aspirin kerana ia boleh menyebabkan atau memanjangkan pendarahan.

Tuam dengan ais jika anda mengalami lebam atau bengkak, dan elakkan daripada memetik kudis. Jika anda menghabiskan masa di luar rumah, gunakan pelindung matahari yang mempunyai faktor perlindungan matahari (SPF) 30 pada kawasan tersebut sehingga ia sembuh sepenuhnya.

 

Bila perlu jumpa doktor

Walaupun anda boleh merawat beberapa luka di rumah, anda harus berjumpa doktor jika:

 • luka terbuka lebih dalam daripada 1/2 inci
 • pendarahan tidak berhenti dengan tekanan langsung
 • pendarahan berlangsung lebih lama daripada 20 minit
 • pendarahan adalah akibat daripada kemalangan yang serius

 

Rawatan perubatan

Doktor mungkin menggunakan teknik yang berbeza untuk merawat luka terbuka anda. Selepas membersihkan dan beri rasa kebas kawasan luka itu, doktor mungkin menutup luka menggunakan gam kulit atau jahitan. Anda mungkin menerima suntikan tetanus jika anda mengalami luka tusukan.

Bergantung pada lokasi luka anda dan potensi jangkitan, doktor mungkin tidak menutup luka dan membiarkannya sembuh secara semula jadi. Ini dikenali sebagai ‘secondary intention wound healing’, dari pangkal luka ke epidermis dangkal.

Proses ini mungkin memerlukan anda untuk membalut luka anda dengan kain kasa. Walaupun penyembuhan mungkin tidak kelihatan cantik, ia menghalang jangkitan dan pembentukan abses.

Rawatan lain untuk luka terbuka termasuk ubat penahan sakit. Doktor anda juga mungkin menetapkan penisilin atau antibiotik lain jika terdapat jangkitan atau berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan. Dalam sesetengah kes, anda mungkin memerlukan pembedahan.

Jika bahagian badan terputus, ia perlu dibawa ke hospital untuk kemungkinan disambung semula. Balut bahagian badan dengan kain kasa lembap dan bungkus dalam ais.

Apabila anda balik dari rawatan, anda mungkin ada balutan dan bekas cucian pada luka. Penting untuk anda mencuci tangan dan bekerja pada permukaan yang bersih apabila menukar balutan.

Basuh kuman dan keringkan luka dengan teliti sebelum membalutnya semula. Buang pembalut lama dalam beg plastik.

 

Adakah terdapat sebarang komplikasi daripada mengalami luka terbuka?

Komplikasi utama luka terbuka ialah risiko jangkitan. Berjumpa doktor dengan segera jika anda mengalami tusukan, luka dalam atau kemalangan serius dan anda menunjukkan tanda-tanda pendarahan atau jangkitan yang ketara.

Tanda-tanda pendarahan termasuk pendarahan berterusan yang tidak bertindak balas kepada tekanan langsung. Anda mungkin mengalami jangkitan jika luka menunjukkan:

 • peningkatan dalam saliran
 • nanah hijau pekat, kuning atau coklat
 • nanah dengan bau busuk

 

Tanda-tanda jangkitan lain termasuk:

 • demam melebihi 100.4°F (38°C) selama lebih daripada empat jam
 • ketulan lembut di pangkal paha atau ketiak anda
 • luka yang tidak sembuh

Doktor akan mengalirkan atau membersihkan luka dan selalunya menetapkan antibiotik jika jangkitan bakteria berkembang. Dalam kes yang serius, anda mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang tisu yang dijangkiti dan kadangkala tisu di sekelilingnya juga.

 

Keadaan yang boleh berkembang daripada luka terbuka termasuk:

 • Lockjaw. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan daripada bakteria yang menyebabkan tetanus. Ia boleh menyebabkan pengecutan otot di rahang dan leher anda.
 • Necrotizing fasciitis. Ini adalah jangkitan tisu lembut yang teruk yang disebabkan oleh pelbagai bakteria termasuk Clostridium dan Streptococcus yang boleh menyebabkan kehilangan tisu dan sepsis.
 • Cellulitis. Ini adalah jangkitan pada kulit anda yang tidak bersentuhan serta-merta dengan luka.

 

Peringatan

Tok Wan nak pesan penting untuk bertindak segera jika anda mengalami luka terbuka yang kecil atau lebih serius. Sesetengah luka terbuka boleh dirawat di rumah, tetapi ini tidak selalu berlaku.

Anda memerlukan rawatan perubatan jika anda mengalami luka yang dalam atau jika anda mengalami pendarahan yang banyak. Ini memastikan anda menerima rawatan yang paling sesuai dan mengurangkan risiko anda untuk komplikasi dan jangkitan.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.