Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Kenali Apa Itu Tantrum dan 6 Cara Menanganinya

Kenali Apa itu Temper Tantrum dan 6 Cara Menanganinya

Tok Wan pasti setiap ibu bapa yang memiliki anak pernah mengalami situasi tantrum si kecil.

Menjerit, menangis, melatah adalah tanda-tanda tantrum yang selalunya terjadi. Tantrum boleh menjadi sukar untuk ditangani, tetapi ianya sebahagian daripada tingkah laku anak kita. Malah, doktor juga mempunyai definisi formal tentang kemarahan: “cetusan emosi kemarahan dan kekecewaan.”

Tantrum biasanya bermula sekitar umur 18 bulan dan mencapai kemuncaknya semasa berumur sebelum 3 tahun. Ini adalah dalam tempoh perkembangan kanak-kanak apabila anak-anak kecil mula menegaskan kebebasan mereka daripada ibu bapa mereka.

Ia juga merupakan masa apabila anak anda belum belajar menguruskan emosi dan masih belum dapat menyampaikan perasaan mereka dengan jelas. Gabungan ini adalah resepi yang sempurna untuk tantrum.

Rasa letih, lapar, atau sakit boleh membuat tantrum menjadi lebih teruk atau lebih kerap. Dalam kebanyakan kes, tantrum akan berlaku kurang kerap dari semasa ke semasa. Mereka biasanya menjadi lebih kurang kerap pada umur 4 tahun.

Walaupun setiap kanak-kanak adalah berbeza, terdapat strategi yang Tok Wan senaraikan untuk anda cuba bagi membantu menenangkan anak anda apabila mereka mengamuk.

 

Apakah Tanda-tanda Tantrum?

tantrum-2

Anak anda mungkin menunjukkan satu atau lebih daripada tingkah laku berikut semasa tantrum:

 • merengek
 • menangis dan menjerit
 • menendang dan memukul
 • menahan nafas
 • menolak
 • menggigit
 • menjadi lemas
 • membaling barang
 • menegang dan mencederakan badan mereka

 

Apakah cara terbaik untuk bertindak balas terhadap tantrum?

Ibu bapa perlu ingat bahawa tantrum adalah perkara biasa dalam perkembangan kanak-kanak kecil, dan tantrum anak anda mungkin tidak perlu dibimbangkan.

Walaupun tiada penyelesaian satu saiz yang sesuai untuk semua, strategi berikut boleh membantu anda menguruskan amarah anak anda.

 

Sentiasa Bertenang

Lakukan yang terbaik untuk kekal tenang. Jika boleh, jangan biarkan anak mengamuk mengganggu apa yang anda lakukan, dan cuba untuk tidak marah. Ini memberitahu anak anda bahawa tantrum bukanlah cara yang berkesan untuk menarik perhatian anda atau mendapatkan apa yang mereka mahukan.

Tunggu masa yang tenang selepas tantrum reda untuk membincangkan tingkah laku anak anda.

 

Abaikan Tantrum tersebut

Jika boleh, berpura-pura bahawa tiada apa-apa yang berlaku, dan jangan bertindak balas terhadap permintaan anak anda.

Walau bagaimanapun, sesetengah tingkah laku tidak boleh diabaikan, seperti menendang atau memukul orang lain, membaling objek yang boleh menyebabkan kerosakan atau kecederaan, atau menjerit untuk jangka masa yang lama.

Dalam situasi ini, alih anak anda dari persekitaran dan keluarkan sebarang objek yang boleh berbahaya. Beritahu anak anda dengan tenang bahawa tingkah laku mereka tidak boleh diterima.

 

Keluarkan anak anda dari situasi itu

Jika anda berada di rumah dan anak anda tidak dapat bertenang, cuba cara ‘Time Out’. Bawa mereka ke kawasan sunyi yang bebas daripada sebarang bahaya keselamatan. Berikut ialah beberapa petua untuk tamat masa:

 • Tempoh tamat masa yang disyorkan ialah 1 minit untuk setiap tahun umur kanak-kanak, sehingga maksimum 5 minit. Jadi, ‘time out’ untuk kanak-kanak berumur 2 tahun ialah 2 minit.
 • Matlamatnya adalah untuk anak anda bertenang dan kekal dalam ruang masa tamat sehingga tamat masa tamat.
 • Anda boleh cuba menetapkan reminder untuk menjejaki masa. Bunyi bip akan memberi isyarat kepada anak anda bahawa tamat masa telah tamat.
 • Jika tingkah laku tantrum berterusan selepas tamat masa, mulakan ‘time out’ semula.
 • Dengan kanak-kanak yang lebih besar, anda boleh cuba biarkan mereka tetapkan berapa lama untuk tinggal dalam ‘time out’. Minta anak anda kembali dari ‘time out’ apabila mereka rasa sudah bersedia.

Jika anda berada di khalayak ramai, sebaiknya abaikan amukan melainkan anak anda berada dalam bahaya mencederakan diri sendiri atau orang lain. Dalam kes itu, tindak balas terbaik ialah menghentikan apa yang anda lakukan dan beredar bersama anak anda.

 

Alih perhatian anak

tantrum-3

Kadangkala, sangat berguna untuk menawarkan anak anda aktiviti atau objek lain, seperti buku atau mainan. Anda juga boleh mengarahkan perhatian mereka ke arah sesuatu yang menarik yang berlaku di sekeliling anda. Perubahan ini kadang-kadang sudah cukup untuk mengalihkan perhatian mereka daripada apa sahaja yang menyebabkan kemarahan.

 

Fahami kekecewaan anak anda

Memberitahu anak anda bahawa anda memahami emosi mereka, kadangkala boleh membantu mereka bertenang. Walaupun anda tidak bersetuju dengan perasaan anak anda, anda boleh mengesahkan bahawa anda mendengar kekecewaan mereka.

Cuba namakan dengan jelas emosi yang diluahkan oleh anak anda. Ini boleh membantu anak anda belajar mengenal pasti emosi dari semasa ke semasa.

 

Cari keselesaan untuk anak

Kadangkala anak anda mungkin memerlukan keselesaan. Ini tidak bermakna menyerah kepada tuntutan. Anda boleh cuba memegang anak anda dan bercakap dengan mereka dengan lembut sehingga mereka tenang.

 

Langkah yang perlu diambil selepas Tantrum

Tantrum boleh menjadi sukar untuk anda dan anak anda. Berikut ialah beberapa cara untuk berhubung dengan anak anda selepas fakta dan membantu mereka memahami jangkaan anda.

 

Puji anak anda apabila mereka berkelakuan baik

Tunjukkan persetujuan apabila anak anda berkelakuan baik. Ini boleh termasuk pelukan, senyuman dan pujian lisan. Penting untuk kita memupuk tingkah laku yang baik seperti juga untuk cuba mengurangkan tingkah laku yang tidak diingini.

 

Buat jadual rutin ‘berhadiah’

Anda boleh cuba memaparkan carta ringkas dengan tugas rutin seperti “berpakaian” dan “gosok gigi.” Apabila tugasan selesai tanpa gangguan, letakkan pelekat atau tanda semak pada carta untuk menarik perhatian kepada tingkah laku baik anak anda.

 

Jangan abaikan tingkah laku yang boleh membahayakan

Perkara biasa bagi kanak-kanak kecil untuk sekali-sekala melempar barang, menggigit, menendang atau memukul semasa mengamuk. Anak anda mungkin belum faham bahawa mereka boleh menyebabkan kesakitan atau bahaya.

Tetapi apabila tingkah laku yang mengganggu seperti ini berlaku, adalah penting untuk segera mengeluarkan anak anda daripada situasi itu. Beritahu dengan jelas dan tenang bahawa tindakan mereka tidak boleh diterima. Sentiasa konsisten setiap kali ia berlaku untuk membantu anak anda belajar.

 

Bantu anak anda berasa diperhatikan dan disayangi

Kadangkala kanak-kanak mengamuk kerana mereka berasa sensitif atau seperti tidak mendapat perhatian yang mencukupi.

Anda boleh cuba memahami keperluan mereka dengan bercakap dengan mereka, membaca buku tentang perasaan bersama-sama, dan memberi mereka banyak perhatian positif apabila mereka tidak mengamuk.

 

Baca Juga: 7 Cara Elak Tantrum di Kalangan Kanak-Kanak

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.