Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

Serangan Jantung – Punca, Gejala dan Rawatan

Serangan Jantung Punca Gejala dan Rawatan

Di zaman ini Tok Wan lihat individu yang terkena serangan jantung semakin tinggi tidak kira tua atau muda.

Serangan jantung – juga dipanggil myocardial infarctions – sangat biasa berlaku di mana-mana. Menurut data terkini yang diterbitkan oleh WHO pada tahun 2020, kematian akibat Penyakit Jantung Koronari di Malaysia mencapai 36,729 atau 21.86% daripada jumlah kematian

Sakit dada adalah tanda amaran yang paling biasa bagi serangan jantung. Tetapi mungkin terdapat gejala lain juga, seperti pening, loya, dan sesak nafas. Gejala boleh menjadi teruk atau ringan, dan selalunya berbeza antara satu orang dengan yang seterusnya. Sesetengah orang mungkin tidak menyedari sebarang tanda amaran serangan jantung.

Tok Wan dah kongsikan info yang lebih berkenaan punca, gejala, dan faktor risiko serangan jantung, serta cara serangan jantung didiagnosis dan dirawat.

 

Apakah Serangan Jantung (Heart Attack)?

Serangan jantung berlaku apabila aliran darah ke jantung tersumbat atau terputus. Jika darah penuh oksigen tidak mencukupi yang mengalir ke jantung, ia boleh menyebabkan kerosakan pada kawasan yang terjejas. Akibatnya, otot jantung mula mati.

 

Apabila jantung anda tidak mendapat darah dan oksigen yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik, ia boleh meletakkan anda pada risiko kegagalan jantung yang lebih tinggi dan komplikasi serius yang lain.

Serangan jantung adalah kecemasan perubatan yang mengancam nyawa. Lebih cepat anda boleh mendapatkan rawatan perubatan yang memulihkan aliran darah normal ke jantung anda, lebih baik peluang anda untuk mencapai hasil yang berjaya.

 

Gejala Serangan Jantung

Gejala umum untuk serangan jantung boleh termasuk:

 • sakit dada atau ketidakselesaan
 • sesak nafas
 • sakit pada lengan, bahu atau leher anda
 • loya
 • berpeluh
 • pening atau pening
 • keletihan
 • sakit bahagian atas badan
 • kesukaran bernafas

Sesiapa yang mengalami mana-mana simptom serangan jantung di atas harus mendapatkan bantuan kecemasan dengan segera.

 

Bagaimana gejala serangan jantung mungkin berbeza untuk penghidap diabetes?

serangan jantung-1

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa orang yang menghidap diabetes lebih berkemungkinan mengalami serangan jantung senyap berbanding dengan orang yang tidak menghidap diabetes. Dalam erti kata lain, jika anda menghidap diabetes, anda mungkin tidak mengalami gejala biasa yang berkaitan dengan serangan jantung, terutamanya sakit dada.

Banyak kajian telah dilakukan untuk lebih memahami mengapa penghidap diabetes kurang berkemungkinan mengalami sakit dada dan gejala serangan jantung yang lain. Satu penjelasan ialah perkembangan neuropati – sejenis kerosakan saraf yang merupakan komplikasi diabetes yang biasa – mungkin mengganggu keupayaan untuk merasakan sakit dada yang disebabkan oleh serangan jantung.

Menurut penyelidikan, kira-kira 55 peratus penghidap diabetes mempunyai penyakit arteri koronari. Mengalami gangguan aliran darah dalam arteri koronari adalah faktor risiko utama untuk serangan jantung.

Disebabkan risiko ini, adalah penting bagi penghidap diabetes memastikan paras gula darah mereka terkawal, mendapatkan ujian darah yang kerap untuk memeriksa paras kolesterol dan bekerjasama rapat dengan doktor untuk memastikan diabetes mereka diurus dengan baik.

 

Angina vs Serangan Jantung

Sakit dada yang disebabkan oleh pengurangan aliran darah ke otot jantung dipanggil angina. Ia adalah gejala biasa penyakit jantung. Terdapat dua jenis utama angina:

 • angina stabil, jenis angina yang paling biasa dan yang boleh diramal — selalunya berlaku dengan senaman fizikal atau tekanan
 • angina tidak stabil, yang tidak dapat diramalkan dan harus dianggap sebagai kecemasan perubatan

Serangan angina seolah seperti serangan jantung, dan dalam banyak kes – terutamanya dengan angina yang tidak stabil – sukar untuk membezakan angina daripada serangan jantung yang sebenar.

Jika anda menghidap angina stabil yang berpunca daripada tenaga dan mereda dengan rehat, anda mungkin menganggap sakit dada secara tiba-tiba tetapi sebentar sahaja. Jika sakit dada tidak reda dengan rehat atau datang dan pergi untuk tempoh 10 minit atau lebih, anda mungkin mengalami serangan jantung.

Terangkan situasi yang berlaku dengan doktor anda, ianya akan membantu anda memahami dengan lebih baik perbezaan antara angina dan simptom serangan jantung, dan membantu mempersiapkan anda jika sakit dada anda sebenarnya adalah simptom serangan jantung.

 

Punca Serangan Jantung

Penyebab utama serangan jantung ialah penyakit jantung koronari. Di sinilah plak terkumpul di dalam arteri yang membekalkan darah ke jantung. Pengumpulan umum plak dalam arteri juga dikenali sebagai aterosklerosis.

Terdapat dua jenis utama serangan jantung.

Jenis I serangan jantung ialah di mana plak pada dinding dalaman arteri pecah dan membebaskan kolesterol dan bahan lain ke dalam aliran darah. Ini kemudian boleh membentuk bekuan darah dan menyekat arteri.

Dalam serangan jantung jenis II, jantung tidak menerima darah penuh oksigen sebanyak yang diperlukan, tetapi tidak ada penyumbatan lengkap pada arteri.

Penyebab lain serangan jantung termasuk:

 • saluran darah koyak
 • kekejangan saluran darah
 • penyalahgunaan dadah
 • hypoxia, kekurangan oksigen dalam darah

 

Faktor Risiko Serangan Jantung

Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan anda berisiko mendapat serangan jantung. Anda tidak boleh mengubah beberapa faktor, seperti umur dan sejarah keluarga. Walau bagaimanapun, anda boleh membuat perubahan yang berkaitan dengan faktor risiko yang boleh diubah suai.

Faktor risiko boleh ubah suai yang boleh anda kawal termasuk:

 • merokok
 • kolesterol tinggi
 • obesiti
 • kurang bersenam
 • tahap tekanan yang tinggi
 • kencing manis atau pradiabetes
 • makan makanan yang tinggi lemak trans dan lemak tepu
 • pengambilan alkohol yang berlebihan
 • sleep apnea

Penyakit jantung adalah punca utama kematian di kalangan kebanyakan kumpulan etnik dan kaum di Amerika Syarikat dan punca paling biasa serangan jantung.

Jika anda berumur lebih dari 65 tahun, risiko anda mendapat serangan jantung adalah lebih besar daripada orang yang berumur di bawah 65 tahun, menurut Institut Penuaan Kebangsaan. Ini terutama berlaku untuk wanita.

Selain itu, jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, obesiti atau diabetes, anda mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat serangan jantung.

 

Bagaimanakah serangan jantung didiagnosis?

Doktor biasanya mendiagnosis serangan jantung selepas mereka melakukan pemeriksaan fizikal dan menyemak sejarah perubatan anda. Doktor anda mungkin akan menjalankan elektrokardiogram (ECG) untuk memeriksa aktiviti elektrik jantung anda.

Ekokardiogram, yang menggunakan gelombang bunyi untuk mencipta imej ruang dan injap jantung, boleh mendedahkan cara darah mengalir melalui jantung dan bahagian jantung, jika ada, telah rosak.

Doktor anda juga boleh memerintahkan kateterisasi jantung. Ini adalah probe yang dimasukkan ke dalam saluran darah melalui tiub fleksibel yang dipanggil kateter. Ia membolehkan doktor anda melihat kawasan di dalam dan sekitar jantung anda di mana plak mungkin terkumpul. Mereka juga boleh menyuntik pewarna ke dalam arteri anda, memerintahkan sinar-X untuk melihat bagaimana darah mengalir, dan melihat sebarang penyumbatan.

Staf kesihatan mungkin juga akan mengambil sampel darah anda atau melakukan ujian lain untuk melihat sama ada terdapat bukti kerosakan otot jantung.

Ujian darah yang biasa digunakan memeriksa tahap troponin T, protein yang terdapat dalam otot jantung. Tahap troponin T yang tinggi dalam aliran darah dikaitkan dengan serangan jantung.

 

Rawatan

serangan jantung diagnos

Jika anda mengalami serangan jantung, doktor anda mungkin mengesyorkan prosedur (pembedahan atau bukan pembedahan). Prosedur ini boleh melegakan kesakitan dan membantu mencegah serangan jantung yang lain daripada berlaku.

Prosedur biasa termasuk:

 • Stent. Stent ialah pakar bedah tiub dawai yang dimasukkan ke dalam arteri untuk memastikan ia terbuka selepas angioplasti.
 • Angioplasti. Angioplasti membuka arteri yang tersumbat dengan menggunakan belon atau dengan membuang pembentukan plak. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa profesional penjagaan kesihatan jarang menggunakan angioplasti sahaja lagi.
 • Pembedahan pintasan jantung. Dalam pembedahan pintasan, doktor anda mengubah laluan darah di sekitar penyumbatan.
 • Pembedahan injap jantung. Dalam pembaikan atau pembedahan penggantian injap, pakar bedah membaiki atau menggantikan injap bocor untuk membantu jantung mengepam.
 • Perentak jantung. Perentak jantung ialah peranti yang ditanam di bawah kulit. Ia boleh membantu jantung anda mengekalkan irama yang normal.
 • Pemindahan jantung. Pakar bedah mungkin mengesyorkan pemindahan jantung dalam kes di mana serangan jantung menyebabkan kematian tisu kekal pada kebanyakan jantung.

Doktor anda juga mungkin menetapkan ubat untuk merawat serangan jantung anda, termasuk:

 • aspirin
 • ubat lain untuk memecahkan bekuan darah
 • antiplatelet dan antikoagulan, juga dikenali sebagai penipisan darah
 • penghilang rasa sakit
 • nitrogliserin
 • ubat tekanan darah
 • penyekat beta

Masa untuk mendapatkan rawatan adalah penting dengan serangan jantung. Lebih cepat anda mendapat rawatan selepas mengalami serangan jantung, lebih cepat aliran darah dapat dipulihkan ke bahagian jantung anda yang terjejas, dan lebih berjaya hasilnya.

 

Rawatan Alternatif

Tok Wan juga nasihatkan anda cuba juga rawatan alternatif dan membuat perubahan gaya hidup yang boleh meningkatkan kesihatan jantung anda dan mengurangkan risiko serangan jantung.

Untuk mengekalkan jantung yang sihat, anda boleh mula dengan diet yang kaya dengan nutrien, seimbang dan gaya hidup yang menggalakkan kesihatan.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.