Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

10 Faedah Membaca: Mengapa Anda Perlu Membaca Setiap Hari

10 Faedah Membaca Mengapa Anda Perlu Membaca Setiap Hari

Jika diperhatikan, Generasi Z sudah terlalu asyik dengan media sosial dan internet sehinggakan ramai lupa faedah membaca buku. Pilihan membaca buku ini sudah menjadi pilihan terakhir bagi mereka.

Sebelum zaman elektronik, membaca adalah keperluan setiap orang untuk belajar sesuatu yang baharu dan mengkaji perkara yang lalu. Itu lumrah sebelum adanya era teknologi skrin sentuh.

Dari ahli falsafah hingga ahli astronomi, semua orang sangat bergantung pada buku untuk mengembangkan pengetahuan mereka. Namun, seiring dengan berlalunya masa, orang ramai menemui bentuk hiburan lain.

Terdapat banyak faedah untuk membaca secara tetap. Membaca mempunyai banyak kelebihan, daripada menjadikan anda lebih bijak kepada meningkatkan kemahiran membaca dan menulis anda!

Di sini Tok Wan sudah susun senarai 10 kelebihan dan faedah membaca.

 

10 Faedah Membaca

faedah membaca

1. Rangsangan Mental untuk Otak Anda

Membaca setiap hari merangsang aktiviti mental anda. Banyak kajian telah dijalankan untuk lebih memahami faedah membaca.

Menurut satu kajian, salah satu faedah utama membaca buku ialah ia memperlahankan perkembangan gangguan mental seperti Alzheimer dan Dementia. Ini kerana membaca merangsang dan memastikan otak aktif, membolehkannya mengekalkan kuasa dan kapasitinya.

Setiap bahagian badan kita, termasuk otak kita, memerlukan senaman untuk kekal sihat. Ia mendapat senaman yang kerap daripada membaca, yang menjadikannya sihat dan kuat.

Bermain catur atau menyelesaikan teka-teki juga menghasilkan rangsangan kognitif.

 

2. Tabiat Mengurangkan Tekanan yang Baik

Masalah setiap hari akan terus mengganggu anda melainkan anda melakukan sesuatu untuk mengalihkan perhatian anda. Membaca membebaskan fikiran anda supaya anda boleh fokus pada sesuatu yang lebih menarik.

Anda cenderung berimaginasi dalam alam yang berbeza apabila anda membaca cerita yang hebat, jadi semua tekanan anda seolah-olah hilang dan melegakan anda. Semasa membaca, anda mungkin mendapat idea, nasihat atau penyelesaian yang berguna untuk masalah anda.

 

3. Perkembangan Ilmu

faedah membaca perkembangan ilmu

Kita telah berkembang dan membangun secara mental sejak permulaan tamadun. Ramai cendekiawan yang terpelajar mengaitkan pengetahuan kita dengan kitab-kitab terpelajar yang ditulis oleh nenek moyang kita. Membaca buku adalah lebih penting sekarang berbanding sebelum ini. Tidak semuanya boleh didapati dalam bentuk digital.

Daripada genre ‘selp-help’ kepada fiksyen, terdapat banyak cara untuk mengetahui lebih banyak tentang kehidupan. Walaupun anda berasa sedih, membaca biografi yang memberi inspirasi boleh membantu menaikkan semangat anda. Salah satu kelebihan yang paling ketara dalam membaca buku ialah pengetahuan yang anda perolehi daripadanya tidak boleh diambil daripada anda. Ilmu kita, tidak seperti harta dunia, akan Bersama kita hingga akhir hayat.

 

4. Menguasai Perbendaharaan Kata

Jika anda masih tidak yakin tentang kepentingan membaca buku, Tok Wan pasti ini mungkin menarik minat anda. Apabila anda menjadikan membaca sebagai tabiat, anda mengembangkan perbendaharaan kata anda. Membaca apa-apa jenis buku boleh meningkatkan perbendaharaan kata anda dengan ketara.

Mempunyai penguasaan bahasa yang kuat diketahui memberi manfaat kepada ramai orang dalam kehidupan profesional dan akademik mereka. Tambahan pula, mempunyai perbendaharaan kata yang lebih baik membolehkan anda berasa lebih yakin apabila duduk dalam kumpulan dengan penonton yang berpengetahuan.

Anda juga boleh mempelajari bahasa baharu jika anda terbiasa membaca pelbagai buku setiap hari.

 

5. Meningkatkan Daya Ingatan

Membaca secara tetap adalah cara terbaik untuk melatih otak anda. Apabila anda membaca buku fiksyen, otak anda terpaksa mengingati nama-nama dan ciri-ciri pelbagai watak. Mengimbas masa lalu dan mengingat kembali peristiwa atau plot adalah menyeronokkan dan meningkatkan ingatan.

Salah satu kelebihan paling ketara membaca setiap hari ialah otak anda menjadi ‘supercharged’. Keupayaan otak kita untuk mengekalkan sejumlah besar maklumat adalah menakjubkan, dan dengan setiap ingatan baharu, otak anda mencipta laluan atau sinaps otak baharu.

Tambahan pula, ia meningkatkan daya ingatan sedia ada, membantu mengingati ingatan jangka pendek, dan menstabilkan mood.

Bukankah itu bagus?

 

6. Peningkatan Keupayaan Pemikiran Analitikal

Pertimbangkan ini jika anda masih tertanya-tanya tentang apa lagi faedah membaca secara tetap! Salah satu kelebihan membaca yang paling luar biasa setiap hari ialah ia dapat membantu anda meningkatkan kemahiran analisis anda. Membaca novel misteri membantu anda mengembangkan kemahiran yang akan membantu anda menyelesaikan masalah.

Apabila membaca novel, pendedahannya perlahan, dan fikiran anda terpaksa meramal atau membuat tekaan yang berpendidikan. Anda boleh menyambungkan titik selepas pendedahan. Ia menyeronokkan untuk melatih otak anda dan meningkatkan kebolehan analisis anda.

Otak secara tidak sedar dilatih untuk berfikir secara lebih kritis dan mengembangkan kemahiran analisis yang kuat. Faedah membaca ini memberi manfaat kepada anda dalam kedua-dua kehidupan peribadi dan profesional anda.

 

7. Meningkatkan Tumpuan dan Fokus

faedah membaca fokus

Salah satu kesan teknologi yang paling merosakkan ialah menjadikan kita MALAS. Hampir semuanya mudah diakses. Kita jarang berusaha untuk menyelesaikan masalah atau membuat apa-apa jenis kemajuan.

 

Nak makan? Hanya buka smartphone dan pesan melalui aplikasi!

 

Nak beli barang? Sekali lagi, gunakan aplikasi untuk pilih dan bayar!

 

Anda mungkin bersetuju bahawa kita mempunyai kecenderungan untuk menjadi malas dan berhenti berusaha untuk mengingati sesuatu. Hanya tetapkan peringatan pada telefon anda, dan anda sudah selesai!

Semasa membaca, anda boleh mendapatkan semula keupayaan anda yang hilang untuk fokus dan menumpukan perhatian. Jika anda percaya bahawa menggunakan teknologi moden mengurangkan produktiviti kita, jadikan kebiasaan membaca setiap hari.

Membaca selama 20 hingga 30 minit sehari boleh memberi manfaat kepada otak anda. Ia boleh membantu anda fokus dan menumpukan perhatian dengan lebih baik. Bagi mereka yang masih sukar untuk mengembangkan fokus atau menumpukan perhatian dengan betul, anda mungkin telah melakukannya dengan salah.

 

8. Peningkatan Kemahiran Menulis

Jika anda membaca lebih banyak, anda secara semula jadi akan meningkatkan kebolehan menulis anda. Membaca dengan kerap meningkatkan perbendaharaan kata dan sebutan anda, menjadikan anda seorang penulis yang lebih baik dalam jangka masa panjang.

Kami bukan hanya bercakap tentang menulis fiksyen, buku, novel, dan sebagainya. Walaupun anda menulis sesuatu dalam kehidupan peribadi atau profesional anda secara tetap, kemahiran menulis anda akan bertambah baik hasil daripada pembacaan biasa anda.

Semakin banyak anda membaca, semakin mahir penulisan anda. Anda akan menumpukan perhatian pada pelbagai aspek penulisan yang membolehkan anda menulis dengan lebih berkesan daripada yang lain.

 

9. Ketenangan

Tidakkah anda kadang-kadang berharap anda boleh lari dari semua perkara karut dalam kehidupan seharian? Walau bagaimanapun, merancang perjalanan untuk menghabiskan masa bersendirian tidak selalunya menjimatkan kos.

Membaca buku boleh memberikan anda rasa tenang yang serupa. Apatah lagi, orang yang mengalami tekanan darah tinggi atau keresahan boleh mencari ketenangan dalam membaca.

Membaca buku agama dan inspirasi membantu menaikkan semangat anda dan membuat anda berasa lebih baik. Orang yang mengalami gangguan mood boleh mendapat manfaat daripada tabiat membaca juga.

 

10. Sumber Hiburan Percuma

faedah membaca hiburan percuma

Kita membelanjakan banyak wang untuk filem dan muzik, tetapi mengapa? Tentunya untuk berhibur kan? Mengapa tidak membaca buku dengan matlamat yang sama? Anda mungkin sudah tahu beberapa filem atau rancangan TV kegemaran anda telah diilhamkan oleh beberapa novel hebat.

Hobi membaca buku adalah lebih murah dan akan membuatkan anda terhibur untuk jangka masa yang lebih lama. Pergi sahaja ke perpustakaan terdekat, anda boleh mengenali pelbagai jenis novel yang menghiburkan. Anda boleh mencari buku mengenai mana-mana topik yang menarik minat anda dan membacanya untuk memastikan diri anda terhibur.

Jika anda tidak dapat melawat perpustakaan atau tidak mempunyai akses kepada mana-mana perpustakaan berdekatan, anda boleh mencarinya dalam talian. Di Malaysia, Tok Wan cadangkan boleh mula membaca e-buku percuma yang ditawarkan oleh UPM untuk anda akses di mana-mana sahaja.

 

Jom Membaca

Faedah membaca secara tetap sangat banyak, daripada peningkatan kesihatan kepada peningkatan kecerdasan. Anda boleh mengharapkan untuk meningkatkan pengetahuan anda tentang pelbagai topik jika anda mengembangkan tabiat membaca buku secara tetap.

Tok Wan faham yang mungkin membaca ni membosankan pada mulanya, tetapi apabila anda mula faham, anda akan berterima kasih kepada diri sendiri kerana membangunkan tabiat membaca ini.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.