Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

10 Kebaikan Penyaman Udara Untuk Kesihatan

10 Kebaikan Penyaman Udara untuk Kesihatan

Sudah semestinya penyaman udara berada di mana-mana kita pergi. Sama ada di rumah, pejabat dan juga pusat membeli-belah. Nyaman rasanya, rasa sejuk.

Dengan suasana yang panas di Malaysia ini, sudah semestinya semua mencari penyaman udara.

Tetapi tahukah anda, ada banyak sebenarnya kebaikan penyaman udara untuk kesihatan kita? Takt ahu? Mari Tok Wan kongsikan 10 faedah tersebut. Bukan sekadar rasa sejuk je fungsinya.

 

1. Rendahkan Kelembapan Tinggi

Kebaikan penyaman udara yang paling penting ialah ia mengurangkan kelembapan di rumah anda. Tinggal di rumah yang mengekalkan kelembapan yang tinggi mewujudkan persekitaran yang kurang lembap sambil mengekalkan kesihatan anda. Hama habuk, kulat, strok haba, dan dehidrasi semuanya telah dikaitkan dengan kelembapan yang tinggi.

Walaupun terdapat cara lain untuk mengekalkan kesejukan, mempunyai sistem penghawa dingin adalah cara paling berkesan untuk mengurangkan kelembapan yang tinggi.

 

2. Mengurangkan Serangan Asma

kebaikan penyaman udara asma

 

Jika anda menghidap asma, anda mahu rumah anda menjadi tempat yang selamat. Salah satu kebaikan penyaman udara dari sudut kesihatan ialah ia mengurangkan kemungkinan serangan asma.

Ini dicapai dengan menapis udara kotor yang mungkin mengandungi hama habuk, bahan pencemar, atau alergen, serta menghilangkan sebarang kelembapan yang boleh menyebabkan pertumbuhan kulat. Ini semua adalah tanda-tanda serangan asma yang semakin teruk.

Jangan lupa tukar penapis udara anda. Dengan menggunakan penapis udara yang sama, anda mengangkut kotoran kembali ke rumah anda melalui penghawa dingin anda. Penapis udara perlu ditukar setiap 30 hingga 60 hari secara purata.

 

3. Memperbaiki Kualiti Udara

Satu lagi sebab untuk memasang penghawa dingin adalah untuk memudahkan pernafasan. Apabila pengudaraan yang tidak betul dan terlalu panas, udara dalaman anda boleh menjadi berbahaya untuk kesihatan.

Ia mengandungi segala-galanya daripada habuk hingga bakteria. Batuk, Anda mungkin terdedah dengan selsema, sakit kepala, dan keletihan.

Dalam erti kata lain, penyaman udara bertindak meningkatkan pengudaraan dan mengawal suhu rumah anda. Terdapat banyak cara lain untuk meningkatkan kualiti udara dalaman anda, tetapi penyaman udara adalah yang paling berkesan. Anda juga boleh meningkatkan pengudaraan anda dengan menggunakan sistem HRV atau ERV bersama-sama dengannya.

 

4. Mengurangkan Risiko Dehidrasi dan Strok Haba

Dehidrasi disebabkan badan kita kekurangan air, satu faktor penting yang ramai orang terlepas pandang ialah peluh. Peluh datangnya daripada air yang terkandung dalam badan. Lebih banyak anda berpeluh, lebih banyak air yang hilang, menjadikan anda lebih terdedah kepada dehidrasi.

Strok haba berlaku apabila badan anda mula terlalu panas akibat daripada suhu sekeliling.

Baca Juga: Nak Elak Strok Haba? Kenalinya dan Ambil 4 Cara Mudah Mengatasi Musim Panas

Penyaman udara boleh membantu mencegah kedua-dua penyakit ini. Peluh akan berkurangan dan suhu badan anda akan diturunkan akibat udara sejuk di rumah anda. Ingatlah untuk sentiasa berada dalam keadaan yang nyaman pada musim panas yang terik.

 

5. Menghilangkan Serangga dan Parasit

Orang ramai mencari kaedah atau alat yang akan menghentikan gigitan nyamuk, serangan semut dan lalat.

Ramai orang tidak sedar bahawa penghawa dingin mengurangkan bilangan serangga dan parasit. Makhluk menjengkelkan ini bukan sahaja menyusahkan untuk ditangani, tetapi mereka juga boleh membawa penyakit.

Penghawa dingin boleh menghalang serangga dan parasit dalam pelbagai cara, termasuk:

  • Menyejukkan rumah anda untuk mewujudkan persekitaran yang sejuk untuk serangga yang lebih suka iklim panas.
  • Menurunkan suhu badan anda untuk menjadikan anda kurang menarik perhatian nyamuk, yang lebih suka badan yang hangat.
  • Mewujudkan persekitaran kering untuk serangga yang lebih suka persekitaran lembap.

 

6. Kurangkan Tekanan Di Tempat Kerja

kebaikan penyaman udara tekanan

 

Apabila anda bekerja, perkara terakhir yang anda perlukan ialah tekanan tambahan dari hari yang panas. Suhu bilik boleh menyebabkan anda terganggu dan tertekan.

Kebaikan penyaman udara di tempat kerja sangat membantu  kerana membantu mewujudkan persekitaran kerja yang positif, membolehkan pekerja anda menyelesaikan tugas mereka tanpa menjadi seperti aiskrim yang cair.

 

7. Membantu Tidur Berkualiti

Bayangkan betapa rimasnya kita jika kita tidur dalam keadaan berpeluh dan panas. Berguling di atas katil, menterbalikkan bantal dan meraba-raba sepanjang malam jika kita tidak selesa ketika mahu tidur.

Apabila anda tidak dapat mencapai tidur REM, kegelisahan malam sebelumnya akan berlanjutan ke hari seterusnya, menjadikan anda letih dan mudah marah.

Mempunyai penghawa dingin adalah cara terbaik untuk mengekalkan kesejukan semasa tidur. Menggunakan penghawa dingin anda pada waktu malam menurunkan suhu badan anda, membolehkan anda tidur dengan lebih nyenyak dan selesa.

 

8. Bau dan Asap

Penyaman udara membantu mengelakkan bau dan asap, sama ada ia disebabkan oleh asap, udara kotor, sabun pencuci atau bau makanan.

Dengan mengeluarkan udara berbau dan menggantikannya dengan udara bersih, anda menghilangkan sebarang bau atau bahan kimia yang mungkin berbahaya kepada kesihatan anda.

 

9. Perkembangan Kulat

Bilik anda mungkin menjadi lembap dan basah jika anda tidak mempunyai penghawa dingin. Akibatnya, bilik anda terdedah kepada kulat. Kebaikan penyaman udara ialah ia mengekalkan persekitaran kering dan menghalang pertumbuhan kulat.

 

10. Jalani Kehidupan yang Lebih Bahagia!

kebaikan penyaman udara lebih bahagia

 

Mengekalkan bilik yang sejuk menjadikan rumah yang lebih bahagia. Daripada merungut tentang betapa panasnya cuaca, anda boleh menikmati apa sahaja yang anda lakukan di dalam rumah.

 

Jom Sejukkan Badan

Tok Wan faham mungkin tak semua mampu untuk memiliki penyaman udara di rumah. Tetapi, anda boleh menggunakan tips INI untuk membantu anda semasa musim panas.

Semasa musim panas ini juga Tok Wan sarankan jangan lupa untuk minum air yang banyak kerana boleh membantu mengurankan dehidrasi berlaku dengan cepat selain penyaman udara.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.