Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

7 Cara Elak Tantrum di Kalangan Kanak-Kanak

7 Cara Elak Tantrum di Kalangan Kanak-Kanak

Ibu bapa mempunyai kesukaran untuk menghadapi tantrum anak kecil kerana ibu bapa perlu kenal dulu apa itu tantrum, sebelum boleh elak tantrum lebih kerap berlaku pada anak-anak.

Pelbagai cara yang telah dibuat oleh ibu bapa untuk memenuhi permintaan anak namun permintaan yang tidak kena pada masanya atau berlebihan membuatkan ibu bapa terpaksa menolak pada ketika itu. Ini antara punca popular tantrum berlaku di kalangan anak-anak.

Kadangkala tantrum akan berlaku juga walaupun anda telah berusaha sedaya upaya untuk mencegahnya. Di sini Tok Wan berikan 7 strategi yang boleh membantu mengurangkan atau elak tantrum di kalangan anak-anak kita.

 

7 Strategi Elak Tantrum Anak-Anak

 

Tetapkan rutin

Rutin atau jadual yang konsisten membolehkan anak anda mengetahui apa yang diharapkan. Ini boleh memudahkan peralihan antara aktiviti yang berbeza pada hari anak anda dan mereka tidak terkejut kerana mendapat arahan ‘tiba-tiba’.

 

Menjadi teladan

Kanak-kanak memandang tinggi kepada ibu bapa mereka dan sentiasa memerhatikan tingkah laku mereka. Jika anak anda melihat anda mengendalikan kemarahan dan kekecewaan anda dengan tenang, mereka akan lebih cenderung untuk meniru tingkah laku anda apabila mengalami perasaan ini.

 

Beri anak anda pilihan

Apabila keadaan yang sesuai, berikan anak anda dua atau tiga pilihan dan benarkan mereka membuat pilihan. Ini akan memberi mereka perasaan bahawa mereka mempunyai sedikit kawalan ke atas keadaan mereka dalam membuat keputusan dan pendapat mereka didengari.

 

Bantu anak anda mendapat tidur yang cukup

elak tantrum tidur

Ini sangat membantu elak tantrum anak-anak kita yang disebabkan oleh terlalu penat. Cuba buat rutin waktu tidur untuk mereka bagi membantu anak anda mendapat rehat yang lebih baik.

 

Galakkan tabiat pemakanan yang baik

Ia adalah perkara biasa untuk kanak-kanak kecil mempunyai fasa “memilih makanan”. Perasaan lapar boleh menyebabkan sesiapa sahaja mudah marah, dan ini termasuk kanak-kanak kecil. Lakukan yang terbaik untuk memasukkan makanan yang sihat dalam setiap hidangan, dan pilih snek yang kaya dengan nutrien apabila boleh.

 

Beralah pada perkara kecil

Jangan bergaduh kerana perkara kecil, seperti pakaian yang lebih suka dipakai oleh anak anda. Cuba hadkan bilangan kali anda menyebut perkataan “tidak.” Kurangnya penolakan daripada ibu bapa terhadap permintaan anak-anak dalam perkara kecil begini sangat berkesan untuk elak tantrum.

 

Pastikan nada anda positif

Jika anda mahu anak anda melakukan sesuatu, cuba tawarkan pelawaan, bukannya membuat permintaan. Apabila ini soal keselamatan, lebih baik bersikap langsung dan tenang.

Setiap kanak-kanak adalah berbeza, jadi cuba strategi yang berbeza dari semasa ke semasa untuk mengetahui perkara yang berkesan dalam situasi anda.

 

Bagaimana jika tantrum ini terus berlaku?

elak tantrum-1

Tantrum adalah perkara biasa dalam pembesaran, dan kemungkinan besar ia akan hilang dengan peredaran masa. Tetapi dalam beberapa situasi, tantrum luar biasa menyebabkan anda perlu pada nasihat doktor. Ini termasuk jika anak anda:

  • mempunyai tantrum yang semakin teruk dari semasa ke semasa
  • terus mengamuk secara kerap selepas umur 5 tahun
  • menahan nafas dan pengsan
  • mengalami tantrum yang lebih lama daripada 25 minit
  • mencederakan diri sendiri atau orang lain semasa tantrum
  • mungkin tidak mencapai pencapaian perkembangan mereka

 

Walaupun menahan nafas adalah simptom tantrum biasa, penting untuk mendapatkan nasihat lanjut daripada doktor. Dalam kes yang jarang berlaku, ia boleh menunjukkan keadaan kesihatan yang buruk.

Setiap kanak-kanak membesar dan berkembang mengikut kadar mereka sendiri. Tetapi kemahiran dan tingkah laku tertentu biasanya dijangka muncul pada usia tertentu. Pencapaian perkembangan ini boleh membantu doktor mengetahui untuk mencari keadaan kesihatan tertentu.

Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor anda jika anda merasakan anak anda mungkin tidak mencapai pencapaian perkembangan mereka. Dalam sesetengah kes, tantrum boleh dikaitkan dengan kelewatan perkembangan atau masalah deria.

Jika tantrum anak anda menjejaskan hubungan anda dengan anak anda atau anda berasa tidak pasti tentang cara mengatasinya, sebaiknya hubungi doktor anak anda.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.