Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

7 Tips Mengamalkan Nilai Ramadan Sepanjang Tahun

Kebanyakan orang mengaitkan Ramadan dengan menahan diri daripada mengambil makanan dan minuman dari matahari terbit hingga terbenam. Lagipun, ia adalah salah satu daripada lima rukun Islam dan merupakan amalan yang mesti dipatuhi oleh semua umat Islam, kecuali pengecualian tertentu, pada bulan yang mulia ini.

Bagaimanapun Tok Wan nak ingatkan, sebagai salah satu bulan terpenting dalam kalendar umat Islam, Ramadan juga menggalakkan umat Islam melakukan lebih daripada mengelak daripada makan dan minum pada waktu tertentu.

Melalui amalan berpuasa, bulan ini mendorong kita untuk bermuhasabah diri dan iman kita; mengamalkan nilai Ramadan dengan mengamalkan kesabaran, disiplin diri, serta mengeratkan hubungan kita dengan sesama manusia.

Beberapa cara kita melakukan ini adalah dengan menetapkan niat (niat atau nawaitu) untuk:

 • Menghadiri tarawih
 • Mengaji al-Quran.
 • Melakukan amal kebajikan termasuk Zakat Fitrah.
 • Berzikir dan berdoa.
 • Memohon keampunan.
 • Belajar sabar melalui amalan berpuasa.

 

Pengajaran yang kita pelajari dan nilai yang kita amalkan selama tiga puluh hari ini bertujuan untuk mengingatkan dan membimbing kita dalam tingkah laku dan iman kita semada dan selepas Ramadan.

Walaupun tidak diwajibkan berpuasa sepanjang tahun dan solat tarawih, melakukan kebaikan, kesabaran, kemaafan, beramal dan mengerjakan solat adalah nilai yang baik yang harus kita amalkan sepanjang tahun kerana tabiat ini membantu kita dapatkan lebih banyak daripada kehidupan seharian kita.

Tok Wan senaraiakn beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk sentiasa mengamalkan nilai Ramadan semasan dan selepas bulan yang mulia ini.

 

Puasa untuk Pembersihan, Kesihatan atau Penurunan Berat Badan

Selain puasa sunnah pada beberapa hari istimewa dalam kalendar Islam seperti puasa enam (puasa enam hari pada bulan Syawal), Hari Asyura, Hari Arafah dan puasa pada bulan Syaban, puasa juga mempunyai banyak manfaat kesihatan seperti:

FAEDAH KESIHATAN APABILA BERPUASA

Nabi Muhammad SAW juga melaksanakan puasa sunnah setiap bulan.

Daripada berpantang sepenuhnya daripada makanan dan minuman, anda boleh mengamalkan puasa berselang-seli (IF), terutamanya jika tumpuan anda adalah untuk meningkatkan kesihatan anda.

Walaupun terdapat beberapa teknik yang berbeza untuk berpuasa secara berselang-seli, amalan yang paling biasa adalah berpuasa selama 16 jam dan berbuka selama 8 jam. Waktu puasa boleh termasuk waktu tidur. Selain itu, IF membolehkan anda mengambil minuman sifar kalori seperti air, teh kosong atau kopi semasa waktu puasaii.

Ini menjadikan amalan IF sangat mudah untuk orang Islam, dan ia adalah cara yang berkesan untuk mengawal pengambilan makanan anda dan mengurangkan beberapa kilo. Ingatlah bahawa anda tidak makan berlebihan pada waktu tidak berpuasa.

 

Amalkan Kerohanian Islam dalam Rutin Harian

nilai ramadan kerohanian

Berkumpul di masjid berhampiran anda untuk solat tarawih setiap malam mungkin akan berakhir selepas Ramadan. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain untuk menerapkan amalan berasaskan iman dalam seharian anda selain menjawab azan biasa.

 • Jika anda tinggal berhampiran masjid, pertimbangkan untuk solat di sana pada waktu solat lain selain solat Jumaat.
 • Berdoa sebagai keluarga untuk membentuk ikatan yang lebih erat dengan ibu bapa dan/atau anak-anak anda. Jika tinggal bersama rakan serumah, berdoa bersama adalah salah satu cara untuk mengenali mereka dengan lebih dekat.
 • Jadikan amalan berdoa selepas setiap solat dan sebelum tidur pada waktu malam. Terdapat beberapa doa yang boleh anda lakukan sepanjang hari juga. Boleh rujuk aplikasi Google Playstore and Appstore untuk Himpunan Doa Harian Ringkas untuk rujukan.
 • Anda boleh berzikir pada bila-bila masa sepanjang hari. Cubalah pada setiap kali anda terperangkap dalam kesesakan atau semasa bersenam.
 • Luangkan masa untuk membaca al-Quran setiap hari. Iringi bacaan anda dengan terjemahan yang baik untuk membina pemahaman Islam yang lebih baik.

Sudah tentu, dalam masa COVID-19 ini, berhati-hati untuk menghadiri perhimpunan besar-besaran dan solat. Solat di rumah bersama keluarga adalah digalakkan. Sekiranya anda menghadiri solat berjemaah di masjid, sila patuhi SOP pada setiap masa.

 

Sedekah Secara Konsisten

nilai ramadan sedekah

Zakat Fitrah adalah sedekah wajib yang wajib ditunaikan oleh semua umat Islam sepanjang Ramadan. Jika anda mempunyai kemampuan, mengamalkan sedekah sepanjang tahun adalah cara terbaik untuk membantu mereka yang memerlukan sambil melakukan kebaikan untuk jiwa anda.

 • Jangan tunggu sehingga musibah menimpa barulah beramal. Sebaliknya, cuba berikan sedikit sumbangan bulanan kepada badan kebajikan yang memerlukan bantuan kami.
 • Daripada membuang barangan terpakai seperti pakaian, perabot, buku, elektronik dan sebagainya, dermakanlah. Jika anda tidak pasti ke mana hendak pergi, banyak kawasan kejiranan di Malaysia mempunyai tong pengumpulan amal untuk anda menghantar barangan anda.
 • Cuba menjadi sukarelawan. Ini cara yang baik untuk memupuk ikatan dengan komuniti anda dan melihat kehidupan dari perspektif yang berbeza.
 • Mereka mengatakan sedekah bermula dari rumah. Bantu rakan, saudara atau jiran jika mereka berada dalam keadaan terikat, berikan tip kepada rider Grab atau Foodpanda anda dengan murah hati, atau layan pengawal kejiranan atau apartmen anda makan setiap kali.

 

Sabar Satu Kebajikan

nilai ramadan sabar

Sebagai manusia, kita selalunya mudah marah, lebih-lebih lagi jika kita sibuk dan sesuatu yang tidak dijangka mengganggu jadual kita yang padat.

Sepanjang Ramadan, kita mengamalkan kesabaran dengan menahan diri daripada makan dan minum serta memeriksa kelakuan kita. Tidak ada sebab mengapa kita tidak boleh meneruskannya pada hari biasa.

 • Jika ada situasi menimbulkan kemarahan anda, tarik nafas dalam-dalam sebelum bertindak balas. Latihan mudah ini menenangkan anda dan akan membantu anda melihat sesuatu dari perspektif yang berbeza.
 • Pertimbangkan untuk melepaskannya. Kadang-kadang mengalah adalah lebih baik daripada memusnahkan hubungan.

 

Memohon Keampunan

nilai ramadan keampunan

Selain berasa marah, kita juga melakukan kesilapan pada tahap rohani dan peribadi. Daripada menunggu hari raya untuk mengucapkan “Maaf Zahir dan Batin”, kita harus terus memohon keampunan setiap kali kita melakukan kesalahan kerana ia menyembuhkan jiwa kita dan melindungi hubungan kita.

 • Dapatkan pengampunan rohani dalam doa dan doa anda.
 • Jika anda membuat kesilapan, mohon maaf dan cuba perbaiki kesilapan anda secepat mungkin.
 • Ingatlah untuk meminta maaf atas perkara kecil juga, seperti terserempak dengan seseorang, terlupa menelefon atau secara tidak sengaja mengganggu perbualan. Ia membina empati dan membantu anda lebih berhati-hati.
 • Adalah wajar untuk meminta maaf daripada mereka yang lebih muda daripada anda, contohnya, kerana meninggikan suara anda kepada anak-anak anda walaupun mereka melakukan sesuatu secara silap.

 

Sentiasa Bersikap Baik

Kebaikan adalah kualiti manusia yang penting yang boleh membuat semua perbezaan di dunia dan terdapat banyak tindakan kebaikan mudah yang boleh kita amalkan setiap hari.

 • Mealwat jiran dan orang tersayang anda.
 • Bercakap dengan baik kepada orang bawahan anda. Mereka akan lebih bersedia untuk membantu seseorang yang baik kepada mereka berbanding seseorang yang kerap menarik pangkat atau merendahkan mereka.
 • Biarkan warga emas, hamil atau kurang upaya mendahului anda dalam barisan.
 • Memberi makan haiwan terbiar dengan penuh tanggungjawab.

 

Perkara Baik Datang Secara Sederhana

Bersederhana selalu amat baik, sama ada dalam makanan, bersenam, berbelanja, bekerja, hiburan, dan sebagainya. Pantang larang sepanjang Ramadan mengajar kita bahawa kita boleh terus hidup selagi kita mengamalkan kesederhanaan dan mengamalkan setiap nilai Ramadan.

 • Daripada melakukan diet yang ketat, lebih baik berhati-hati dan sederhana tentang tabiat pemakanan anda.
 • Bersenam dalam masa yang lebih singkat dengan kerap dan bukannya memaksa diri anda untuk bersenam beberapa jam sekali gus, mungkin mengakibatkan kecederaan.
 • Pantau tabiat perbelanjaan anda untuk mengelakkan perbelanjaan berlebihan atau menanggung hutang.
 • Perhatikan waktu kerja anda dan cuba mencapai keseimbangan kerja-kehidupan yang sihat.

Memandangkan Ramadan semakin hampir, Tok Wan harap kita amalkan nilai dan tabiat mudah yang akan kita ambil dan amalkan selama tiga puluh hari ini.

Baca Juga: Apakah Perbezaan Buah-Buahan dan Sayuran?

Marilah kita membantu satu sama lain untuk mendapatkan yang terbaik dari kehidupan. Semoga setiap hari Ramadhan anda dipenuhi dengan kedamaian dan keberkatan.

Jika kita teruskan semua nilai yang telah dikongsikan ini, kesihatan fizikal dan mental kita akan sentiasa terjaga sepanjang tahun kerana fizikal dan mental saling berkait rapat.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.