Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Apakah Perbezaan Antara Buah-buahan dan Sayur-sayuran?

Apakah Perbezaan Buah-Buahan dan Sayur-Sayuran

Kebanyakan orang sedar bahawa buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sihat, tetapi Tok Wan tahu ramai yang tak makan. Dan hanya sedikit yang menyedari perbezaan di antaranya.

Terdapat banyak perbezaan antara buah-buahan dan sayur-sayuran dari segi struktur, rasa, dan pemakanan.

Di sini Tok Wan beri perbezaan antara buah-buahan dan sayur-sayuran, serta manfaat kesihatan yang ia boleh berikan.

 

Banyak ke Berbeza?

buah-buahan dan sayur-sayuran banyak ke berbeza

Buah-buahan dan sayur-sayuran dikelaskan secara botani dan kulinari.

Buah-buahan dan sayur-sayuran dikelaskan secara botani berdasarkan bahagian tumbuhan mana ia berasal.

Buah berkembang daripada bunga tumbuhan, manakala bahagian tumbuhan yang lain dikelaskan sebagai sayur-sayuran.

Buah-buahan mempunyai biji, manakala sayur-sayuran boleh mempunyai akar, batang, dan daun.

Buah-buahan dan sayur-sayuran dikelaskan berdasarkan rasa mereka dalam dunia masakan. Buah-buahan, yang mempunyai rasa manis atau tart, boleh digunakan dalam pencuci mulut, makanan ringan atau jus.

Sayur-sayuran mempunyai rasa yang lebih lembut atau sedap dan biasanya dihidangkan sebagai ulam atau hidangan utama.

 

Buah-buahan Yang Sering Disalah sangka sebagai Sayuran

buah-buahan dan sayur-sayuran disalah sangka

Dari segi masakan, anda mungkin mempunyai pendapat tentang makanan yang dianggap buah-buahan dan yang dianggap sayur-sayuran.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tumbuhan yang secara teknikalnya adalah buah-buahan tetapi sering diklasifikasikan sebagai sayur-sayuran kerana perisanya.

Tomato adalah contoh yang paling terkenal dan dipertikaikan.

Di bawah peraturan kastam AS, Mahkamah Agung AS memutuskan pada tahun 1893 bahawa tomato harus diklasifikasikan sebagai sayur-sayuran dan bukannya buah-buahan.

Tomato memenuhi definisi botani buah. Walau bagaimanapun, kerana profil rasa mereka, mereka masih biasa dirujuk sebagai sayur-sayuran.

Buah-buahan biasa lain yang disalah anggap sebagai sayur-sayuran termasuk:

 • Avokado
 • Timun
 • Lada
 • Terung
 • Buah zaitun
 • Labu
 • Buah kacang
 • Zucchini

 

Sayuran Yang Lebih Manis

Walaupun banyak buah-buahan disalah anggap sebagai sayur-sayuran, terdapat sangat sedikit, jika ada, sayur-sayuran yang dianggap buah-buahan.

Sesetengah jenis sayur-sayuran, sebaliknya, mempunyai rasa yang lebih manis secara semula jadi daripada kebanyakan sayur-sayuran lain dan digunakan dalam pencuci mulut dan pai dengan cara yang sama seperti buah-buahan.

Ubi keledek, walaupun rasa manisnya, adalah sejenis sayuran akar, bukan buah. Ubi keledek, sebaliknya, adalah hidangan yang dibakar yang mengandungi keladi, sejenis ubi yang boleh dimakan. Bit, lobak merah, rutabagas dan lobak adalah beberapa sayuran lain yang mempunyai rasa lebih manis secara semula jadi.

 

Apakah Nilai Pemakanan Buah-buahan dan Sayur-sayuran?

buah-buahan dan sayur-sayuran nilai pemakanan

Dari segi pemakanan, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sangat serupa.

Kedua-duanya mengandungi banyak serat, serta vitamin, mineral, antioksidan, dan kandungan tumbuhan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran juga rendah natrium dan lemak secara semula jadi.

Buah-buahan, seperti yang dijangkakan memandangkan rasa manisnya, mempunyai kandungan gula dan kalori semulajadi yang lebih tinggi daripada kebanyakan sayur-sayuran.

Sebagai contoh, satu cawan epal mengandungi 65 kalori dan 13 gram gula, manakala satu cawan brokoli hanya mengandungi 31 kalori dan 2 gram gula.

Jika dibandingkan dengan sayur-sayuran, sesetengah buah mungkin mengandungi lebih serat setiap gram. Buah mempunyai kandungan serat 2–15 gram per 100 gram, manakala sayuran berdaun mempunyai kandungan serat 1.2–4 gram setiap 100 gram.

Kandungan air juga sangat berbeza. Sayuran berdaun mungkin mengandungi 84–95 peratus air, manakala buah-buahan mengandungi sedikit kurang, antara 61–89 peratus.

Terdapat beberapa perbezaan nutrien antara pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran. Berikut adalah beberapa sorotan diet:

 • Ubi: Tinggi serat, serta vitamin C, beta-karotena, kalium dan vitamin B.
 • Buah sitrus: tinggi vitamin C, beta-karotena, folat dan antioksidan, yang boleh melindungi daripada penyakit degeneratif.
 • Sayuran Cruciferous: mengandungi glukosinolat, kelas sebatian yang dikaitkan dengan pencegahan kanser.
 • Beri: Anthocyanin, kandungan anti-radang yang telah dikaji untuk keupayaan mereka untuk mengurangkan tekanan oksidatif dan menggalakkan kesihatan jantung, banyak terdapat dalam buah beri.
 • Sayuran berdaun: Tinggi karotenoid seperti lutein, yang dikaitkan dengan risiko penyakit jantung, strok dan kanser yang lebih rendah.

Memasukkan pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet anda boleh membantu anda mendapatkan pelbagai nutrien.

 

Faedah Kesihatan Buah-buahan dan Sayur-sayuran

Terdapat sejumlah besar penyelidikan yang menunjukkan banyak manfaat kesihatan makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Beberapa kajian mendapati bahawa makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran mengurangkan risiko penyakit jantung.

Menurut satu kajian, makan lebih daripada tiga hidangan sehari mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 70%.

Buah-buahan dan sayur-sayuran rendah kalori tetapi tinggi serat, jadi ia mungkin membantu anda menurunkan berat badan.

Dalam tempoh 24 tahun, satu kajian mengikuti 133,000 orang. Ia mendapati bahawa apabila orang ramai meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran bukan berkanji, berat badan mereka berkurangan.

Akhirnya, makan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh membantu gula darah anda. Serat dalam makanan ini melambatkan penyerapan gula, yang boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah stabil.

Menurut satu kajian, meningkatkan penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran sebenarnya boleh membawa kepada pengurangan perkembangan diabetes.

Perlu diingat bahawa penemuan ini hanya digunakan pada buah-buahan dan sayur-sayuran, bukan jus buah. Jus buah mengandungi dos pekat vitamin, mineral dan gula yang terdapat dalam buah, tetapi tanpa serat dan faedah kesihatan yang berkaitan.

 

Jom Makan Sihat

Terdapat garis panduan kerajaan Malaysia mengesyorkan makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari, dengan tiga cawan sayur-sayuran dan dua cawan buah-buahan

Kedua-duanya, walau bagaimanapun, menyediakan set nutrien dan manfaat kesihatan yang mengagumkan, daripada mengurangkan risiko penyakit kronik anda kepada melangsingkan pinggang anda.

Baca Juga: 9 Makanan Paling Padat Dengan Nutrien di Dunia

Tak mahal pun nak makan secara sihat ni, mulakan dengaan satu jenis sayur dan buah pun dah cukup bagus Tok Wan sarankan.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.