Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

8 Kebaikan Kopi Yang Unik Anda Kena Tahu

Tok Wan sangat suka minum kopi. Kebaikan kopi yang sangat banyak  menyebabkan kopi menjadi minuman yang terkenal dengan keupayaannya untuk menajamkan fokus anda dan meningkatkan tahap tenaga anda.

Malah, ramai orang bergantung pada secawan kopi harian mereka untuk memulakan hari mereka dengan betul.

Selain daripada kesannya yang memberi tenaga, kopi telah dikaitkan dengan pelbagai potensi manfaat kesihatan, memberikan anda lebih banyak alasan untuk mula membancuh.

Mari Tok Wan kongsikan 8 kebaikan kopi yang unik berasaskan bukti menarik yang dah dicari.

 

1. Meningkatkan Tahap Tenaga

Kafein, perangsang sistem saraf pusat, terdapat dalam kopi dan teh hijau terkenal dengan keupayaannya untuk melawan keletihan dan meningkatkan tahap tenaga.

Kafein melakukan ini dengan menyekat reseptor neurotransmitter yang dipanggil adenosin, yang meningkatkan tahap neurotransmitter lain dalam otak anda yang mengawal tahap tenaga anda, seperti dopamin.

Baca Juga: 7 Faedah Teh Hijau Untuk Kesihatan

Penggunaan kafein memanjangkan masa untuk keletihan semasa latihan berbasikal sebanyak 12% dan dengan ketara mengurangkan tahap keletihan subjektif pada peserta, menurut satu kajian kecil.

 

2. Bermanfaat untuk Kesihatan Otak

kebaikan kopi kesihatan otak

Walaupun penemuan bercanggah, beberapa penyelidikan mencadangkan bahawa kopi boleh membantu melindungi daripada gangguan neurodegeneratif tertentu seperti penyakit Alzheimer.

Menurut satu tinjauan 11 kajian pemerhatian yang melibatkan lebih 29,000 orang, semakin banyak orang minum kopi, semakin rendah risiko penyakit Alzheimer.

Tambahan pula, beberapa kajian mendapati bahawa penggunaan kopi secara sederhana mungkin dikaitkan dengan risiko demensia dan penurunan kognitif yang lebih rendah.

 

3. Membantu Penurunan Berat Badan

Menurut beberapa kajian, kopi boleh mengubah simpanan lemak dan meningkatkan kesihatan usus, kedua-duanya mungkin bermanfaat untuk penurunan berat badan. Ini antara kebaikan kopi yang ramai suka.

Sebagai contoh, satu tinjauan terhadap 12 kajian menyimpulkan bahawa peningkatan penggunaan kopi mungkin dikaitkan dengan lemak badan yang lebih rendah, terutamanya pada lelaki.

Dalam kajian lain, peningkatan penggunaan kopi dikaitkan dengan menurunkan lemak badan pada wanita.

Peningkatan aktiviti fizikal boleh membantu dalam pengurusan berat badan.

 

4. Risiko Kemurungan Lebih Rendah

kebaikan kopi risiko kemurungan

Menurut beberapa kajian, minum kopi mungkin dikaitkan dengan risiko kemurungan yang lebih rendah.

Menurut analisis 7 kajian, setiap cawan kopi yang diambil setiap hari dikaitkan dengan risiko kemurungan 8% lebih rendah.

Satu lagi kajian mendapati bahawa minum sekurang-kurangnya empat cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko kemurungan yang jauh lebih rendah jika dibandingkan dengan hanya satu cawan sehari.

Tambahan pula, satu kajian terhadap lebih 200,000 orang mendapati bahawa minum kopi dikaitkan dengan risiko kematian bunuh diri yang lebih rendah.

 

5. Melindungi daripada Penyakit Hati

Menariknya, beberapa kajian yang Tok Wan cari mencadangkan bahawa kopi boleh memberi manfaat kepada kesihatan hati dan membantu mencegah penyakit.

Satu kajian, sebagai contoh, mendapati bahawa minum lebih daripada dua cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan kadar parut hati dan kanser yang lebih rendah pada orang yang mempunyai penyakit hati.

Menurut kajian lain, lebih banyak orang minum kopi, lebih rendah risiko mereka untuk mati akibat penyakit hati kronik. Minum satu cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko 15% lebih rendah, manakala minum empat cawan sehari dikaitkan dengan risiko 71% lebih rendah.

 

6. Menggalakkan Kesihatan Jantung

kebaikan kopi kesihatan jantung

Menurut beberapa kajian, minum kopi mungkin bermanfaat untuk kesihatan jantung seseorang.

Malah, satu kajian mendapati bahawa minum tiga hingga lima cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko penyakit jantung sebanyak 15% lebih rendah.

Satu lagi kajian mendapati bahawa minum tiga hingga empat cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko strok 21% lebih rendah.

Tambahan pula, satu kajian terhadap lebih 21,000 orang mendapati bahawa peningkatan penggunaan kopi dikaitkan dengan risiko kegagalan jantung yang jauh lebih rendah.

Kafein, sebaliknya, mungkin mempunyai kesan pada tahap tekanan darah. Akibatnya, orang yang mempunyai tekanan darah yang tidak terkawal mungkin perlu mengehadkan atau menyederhanakan penggunaan kafein mereka.

 

7. Berpotensi Panjang Umur

Menurut beberapa penyelidikan, kebaikan kopi yang lain adalah boleh membantu orang hidup lebih lama kerana banyak manfaat kesihatan yang berpotensi.

Satu tinjauan terhadap 40 kajian, sebagai contoh, menyimpulkan bahawa minum dua hingga empat cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah, tanpa mengira umur, status berat badan, atau penggunaan alkohol.

Satu lagi kajian terhadap 1,567 orang mendapati bahawa minum kopi berkafein dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah selepas 12 dan 18 tahun susulan. Tambahan pula, minum sekurang-kurangnya satu cawan kopi setiap hari dikaitkan dengan risiko kematian kanser yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menentukan sama ada ini juga boleh digunakan untuk manusia.

 

8. Meningkatkan Prestasi Bersukan

kebaikan kopi prestasi bersukan

Atlet yang ingin meningkatkan prestasi dan tahap tenaga, mereka kerap menggunakan kopi sebagai bantuan ergogenik.

Penambah prestasi ialah nama lain untuk bantuan ergogenik.

Hasil analisis 9 kajian mendapati bahawa minum kopi sebelum bersenam meningkatkan daya tahan dan mengurangkan tenaga yang dirasakan jika dibandingkan dengan kumpulan kawalan.

Satu lagi kajian terhadap 126 orang dewasa yang lebih tua mendapati bahawa minum kopi dikaitkan dengan prestasi fizikal yang lebih baik dan kelajuan berjalan yang lebih pantas, walaupun selepas penyelidik mengawal tahap umur, lemak perut dan aktiviti fizikal.

 

Jom Minum Kopi

Selepas banyak kajian dan bukti saintifik yang ditunjukkan, Tok Wan lagi bersemangat minum kopi kerana banyak kebaikan kopi yang luar biasa.

Tetapi perlu diingat bahawa sesetengah orang, seperti wanita hamil atau menyusu, kanak-kanak dan remaja, dan orang yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, mungkin perlu mengehadkan pengambilan mereka.

Walau bagaimanapun, minum kopi secara sederhana – tiga hingga empat cawan sehari – telah dikaitkan dengan beberapa manfaat kesihatan dan secara amnya dianggap selamat untuk kebanyakan orang dewasa.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.