Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

9 Kelebihan Selalu Bersenam

9 Kelebihan Selalu Bersenam

Sebarang pergerakan yang menyebabkan otot anda bekerja dan membakar kalori boleh dianggap sebagai senaman.

Contoh yang Tok Wan boleh beri ialah berenang, berlari, berjoging, berjalan dan berbasikal.

Menjadi aktif secara fizikal dan mental telah terbukti mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ia juga boleh membantu anda menjalani kehidupan yang lebih lama.

Tok Wan kongsikan 9 kelebihan selalu bersenam yang memberi manfaat kepada badan dan minda anda.

 

1. Lebih Gembira

selalu bersenam lebih gembira

Senaman telah ditunjukkan dapat meningkatkan mood dan mengurangkan perasaan kemurungan, anxiety dan stres.

Ia menyebabkan perubahan di kawasan otak yang mengawal stres dan anxiety. Ia juga boleh meningkatkan sensitiviti otak kepada hormon serotonin dan norepinephrine, yang boleh mengurangkan gejala kemurungan.

Senaman juga boleh meningkatkan pengeluaran endorfin, yang diketahui membantu menghasilkan perasaan positif dan mengurangkan persepsi kesakitan.

Tidak kira senaman ringan atau berat, ianya memberi manfaat kepada mood kita.

 

2. Bantu Penurunan Berat Badan

Untuk memahami kesan senaman terhadap penurunan berat badan, adalah perlu untuk kita memahami kaintan antara senaman dan penggunaan tenaga.

Tenaga digunakan oleh badan anda dalam tiga cara:

  • penghadaman makanan
  • bersenam
  • mengekalkan fungsi badan seperti degupan jantung dan pernafasan

Pengambilan kalori yang lebih rendah semasa berdiet merendahkan kadar metabolisme anda, yang boleh melambatkan penurunan berat badan buat sementara waktu. Selalu bersenam sebaliknya, telah terbukti meningkatkan kadar metabolisme anda, yang boleh membantu anda membakar lebih banyak kalori dan menurunkan berat badan.

 

3. Bermanfaat Untuk Otot Dan Tulang

selalu bersenam otot dan tulang

Senaman adalah penting untuk membina dan mengekalkan otot serta tulang yang kuat.

Angkat berat, apabila digabungkan dengan pengambilan protein yang mencukupi, boleh merangsang pembinaan otot.

Fakta menunjukkan bahawa senaman menyebabkan pembebasan hormon yang menggalakkan keupayaan otot anda untuk menyerap asid amino. Ini menggalakkan pertumbuhan mereka dan mengurangkan pecahan mereka.

Orang ramai kehilangan jisim dan fungsi otot apabila mereka berumur, yang meningkatkan risiko kecederaan mereka. Aktiviti fizikal yang kerap adalah penting untuk mencegah kehilangan otot dan mengekalkan kekuatan apabila usia anda meningkat.

Senaman juga membantu membina kepadatan tulang semasa anda masih muda, yang membantu mencegah osteoporosis di kemudian hari.

 

4. Meningkatkan Tahap Tenaga

Bagi kebanyakan orang, termasuk mereka yang mempunyai pelbagai keadaan perubatan, senaman boleh menjadi penggalak tenaga sebenar.

Ada kajian mendapati bahawa 6 minggu senaman yang kerap mengurangkan perasaan keletihan pada 36 orang yang sebelum ini melaporkan keletihan kronik.

Senaman juga boleh meningkatkan tahap tenaga dengan ketara pada orang yang mengalami sindrom keletihan kronik (CFS) dan keadaan perubatan lain.

Senaman aerobik menguatkan sistem kardiovaskular dan meningkatkan kesihatan paru-paru, yang boleh membantu dengan tahap tenaga dengan ketara.

Latihan aerobik ini secara beransur-ansur mengurangkan permintaan pada paru-paru anda dan memerlukan lebih sedikit tenaga untuk melakukan aktiviti yang sama, yang merupakan salah satu sebab anda kurang berkemungkinan sesak nafas semasa melakukan aktiviti lasak.

 

5. Mengurangkan Risiko Penyakit Kronik

selalu bersenam penyakit kronik

Penyakit kronik disebabkan terutamanya oleh kekurangan aktiviti fizikal yang kerap.

Selalu bersenam telah terbukti meningkatkan kepekaan insulin, kesihatan kardiovaskular, dan komposisi badan. Ia juga boleh membantu menurunkan tekanan darah dan paras kolesterol.

Senaman, khususnya, boleh membantu mengurangkan atau mencegah keadaan kesihatan kronik berikut.

  • Penyakit jantung. Senaman mengurangkan faktor risiko kardiovaskular dan juga boleh digunakan sebagai rawatan terapeutik untuk orang yang mempunyai penyakit kardiovaskular.
  • Pelbagai jenis kanser. Senaman boleh membantu mengurangkan risiko mendapat kanser seperti kanser payudara, kolorektal, endometrium, pundi hempedu, buah pinggang, paru-paru, hati, ovari, pankreas, prostat, tiroid, gastrik dan esofagus.
  • Paras kolesterol tinggi. Aktiviti fizikal intensiti sederhana yang kerap boleh meningkatkan kolesterol HDL (baik) sambil mengekalkan atau mengimbangi peningkatan kolesterol LDL (buruk). Teori bahawa aktiviti aerobik intensiti tinggi diperlukan untuk menurunkan tahap LDL disokong oleh penyelidikan.
  • Hipertensi: Senaman aerobik yang kerap boleh mengurangkan tekanan darah sistolik berehat sebanyak 5–7 mmHG pada orang yang menghidap hipertensi.

Akibatnya, aktiviti fizikal yang kerap dinasihatkan untuk mengurangkan lemak perut dan mengurangkan risiko mendapat keadaan ini.

 

6. Meningkatkan Kesihatan Kulit

Jumlah tekanan oksidatif dalam badan anda boleh memberi kesan pada kulit anda.

Tekanan oksidatif berlaku apabila pertahanan antioksidan badan tidak dapat membaiki sepenuhnya kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Ini boleh merosakkan struktur sel dan memberi kesan negatif pada kulit anda.

Walaupun aktiviti fizikal yang berat boleh menyumbang kepada kerosakan oksidatif, senaman sederhana yang kerap sebenarnya boleh meningkatkan pengeluaran antioksidan semulajadi badan anda, yang membantu melindungi sel.

Begitu juga, senaman boleh meningkatkan aliran darah dan mendorong penyesuaian sel kulit, kedua-duanya boleh membantu melambatkan penampilan penuaan kulit.

 

7. Meningkatkan Kesihatan Dan Ingatan Otak

selalu bersenam ingatan otak

Senaman boleh membantu meningkatkan fungsi otak serta melindungi ingatan dan kemahiran berfikir.

Sebagai permulaan, ia meningkatkan kadar denyutan jantung anda, yang menggalakkan aliran darah dan oksigen ke otak anda. Ia juga boleh merangsang pengeluaran hormon yang menggalakkan pertumbuhan sel otak.

Aktiviti fizikal adalah penting terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua kerana penuaan, bersama-sama dengan tekanan oksidatif dan keradangan, menggalakkan perubahan dalam struktur dan fungsi otak.

Senaman telah ditunjukkan dapat meningkatkan saiz hippocampus, bahagian otak yang penting untuk ingatan dan pembelajaran, yang boleh membantu meningkatkan fungsi mental pada orang dewasa yang lebih tua.

 

8. Membantu Untuk Berehat Dan Kualiti Tidur

Bersenam secara tetap boleh membantu anda berehat dan tidur dengan lebih lena.

Tambahan pula, peningkatan suhu badan yang berlaku semasa senaman dianggap dapat meningkatkan kualiti tidur dengan membantu dalam pengurangan suhu badan semasa tidur.

Banyak kajian tentang kesan senaman terhadap tidur telah membuahkan hasil yang sama.

Kedua-dua senaman regangan dan rintangan meningkatkan penyambungan tidur, tempoh tidur dan kualiti tidur. Tahap kebimbangan juga lebih rendah dalam kumpulan regangan.

Anda boleh memilih jenis senaman yang anda lakukan. Senaman aerobik sahaja atau senaman aerobik yang digabungkan dengan latihan rintangan nampaknya meningkatkan kualiti tidur.

 

9. Membantu Anda Mempunyai Kehidupan Seksual Yang Lebih Baik

selalu bersenam seksual

Senaman yang kerap boleh membantu menguatkan jantung, meningkatkan peredaran darah, mengencangkan otot dan meningkatkan kelenturan, yang kesemuanya boleh membantu meningkatkan kehidupan seks anda.

Aktiviti fizikal juga boleh meningkatkan prestasi dan keseronokan seksual sambil meningkatkan kekerapan anda melakukan aktiviti seksual.

Tambahan pula, kajian lain mendapati bahawa berjalan kaki selama 6 minit di sekitar rumah membantu 41 lelaki mengurangkan simptom disfungsi erektil mereka sebanyak 71%.

 

Jom Bersenam

Mengikut senarai yang Tok Wan dah tuliskan, tak dinafikan selalu bersenam menawarkan faedah luar biasa yang boleh meningkatkan hampir setiap aspek kesihatan anda. Aktiviti fizikal yang kerap boleh meningkatkan pengeluaran hormon yang membuatkan anda berasa lebih gembira dan membantu anda tidur lebih lena.

Baca Juga: 5 Manfaat Jogging Setiap Hari

Ia tidak memerlukan banyak pergerakan pada awalnya. Anda hanya perlu bermula dengan perlahan dan tingkatkan tahap intensity senaman anda pada akan datang.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.