Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

Apa Berlaku Apabila Berhenti Merokok? Kesan Baik Seawal 20 Minit

Apa Berlaku Apabila Berhenti Merokok

Semua tahu yang merokok membahayakn kesihatan termasuk perokok itu sendiri. Namun untuk seorang perokok itu berhenti merokok, Tok Wan tahu ianya bukanlah perkara mudah.

Walaupun anda telah lama merokok, anda boleh membalikkan kesan ini dan menikmati faedah kesihatan seawal 20 minit anda berhenti merokok hingga beberapa tahun kemudian.

Berikut Tok Wan senaraikan beberapa manfaat kesihatan yang boleh anda perolehi dengan berhenti merokok hari ini.

 

berhenti merokok 1

 

20 minit selepas rokok terakhir

Faedah kesihatan berhenti merokok bermula 20 minit selepas rokok terakhir anda. Tekanan darah dan kadar nadi anda akan beransur-ansur kembali normal.

Tambahan pula, gentian dalam tiub bronkial yang sebelum ini tidak bergerak dengan baik akibat pendedahan asap yang berterusan akan mula bergerak semula. Ini baik untuk paru-paru kerana gentian ini membantu memindahkan perengsa dan bakteria keluar dari paru-paru, mengurangkan risiko jangkitan.

 

8 jam selepas rokok terakhir

Tahap karbon monoksida anda akan kembali normal dalam masa lapan jam. Karbon monoksida ialah bahan kimia yang terdapat dalam asap rokok yang menggantikan zarah oksigen dalam darah, mengurangkan jumlah oksigen yang dihantar ke tisu anda.

Apabila karbon monoksida dikeluarkan, paras oksigen anda mula kembali normal. Peningkatan oksigen ini membantu menyuburkan tisu dan saluran darah yang sebelum ini kehabisan oksigen akibat merokok.

 

24 jam selepas rokok terakhir

Anda telah pun mengurangkan risiko serangan jantung untuk sehari. Ini disebabkan oleh pengurangan penyempitan urat dan arteri, serta peningkatan paras oksigen yang mengalir ke jantung untuk membantu ia berfungsi dengan lebih baik.

Tahap nikotin dalam darah anda juga telah menurun ke tahap yang boleh diabaikan pada ketika ini.

 

48 jam selepas rokok terakhir

Saraf yang rosak sebelum ini mula tumbuh semula selepas 48 jam. Anda juga mungkin perasan bahawa deria yang sebelum ini kusam bertambah baik akibat berhenti merokok. Anda mungkin perasan bahawa deria rasa dan deria bau anda menjadi lebih baik daripada sebelumnya.

 

72 jam selepas rokok terakhir anda

berhenti merokok bernafas

Anda akan sering menyedari bahawa anda bernafas lebih mudah tiga hari selepas berhenti merokok. Ini disebabkan oleh tiub bronkial di dalam paru-paru mengendur dan membuka lebih banyak. Ini memudahkan pertukaran karbon dioksida dan oksigen di atmosfera.

Tambahan pula, tiga hari selepas berhenti, kapasiti paru-paru anda, atau keupayaan paru-paru untuk mengisi udara, meningkat.

 

Seminggu selepas rokok terakhir

Tanda ukur satu minggu penting bukan sahaja untuk kesihatan anda, tetapi juga untuk kadar kejayaan jangka panjang anda dalam berhenti merokok. Perokok yang boleh bermula seminggu tanpa merokok adalah sembilan kali lebih berkemungkinan untuk berjaya berhenti.

Setiap percubaan meningkatkan kemungkinan berjaya berhenti merokok untuk kebaikan. Jika anda boleh melakukannya selama seminggu, anda boleh melakukannya seumur hidup.

 

Dua minggu selepas rokok terakhir

Anda mungkin menyedari bahawa anda bukan sahaja bernafas lebih mudah selepas dua minggu tidak merokok. Anda juga berjalan dengan lebih mudah. Ini disebabkan oleh peredaran dan pengoksigenan yang lebih baik.

Menurut Universiti Michigan, fungsi paru-paru anda bertambah baik sehingga 30% dua minggu selepas berhenti merokok.

 

Sebulan selepas rokok terakhir

Berhenti merokok boleh menghasilkan pelbagai manfaat kesihatan dalam masa sebulan. Seseorang mempunyai rasa peningkatan tenaga keseluruhan.

Banyak gejala yang berkaitan dengan merokok, seperti kesesakan sinus dan sesak nafas dengan senaman, mungkin juga telah reda.

Selain daripada kelebihan ini, serat dalam paru-paru yang membantu memastikan paru-paru sihat sedang tumbuh semula. Serat ini boleh membantu dalam pengurangan lendir berlebihan dan pencegahan jangkitan bakteria.

 

Tiga bulan selepas rokok terakhir

Dalam tempoh tiga bulan selepas berhenti, kesuburan wanita boleh bertambah baik dan risiko bayinya dilahirkan pramatang dapat dikurangkan.

 

Enam bulan selepas rokok terakhir

Ramai orang menyedari bahawa selepas enam bulan tidak merokok, mereka lebih mampu mengendalikan peristiwa yang menimbulkan tekanan tanpa merasa perlu merokok.

Mereka juga mungkin menyedari bahawa batuk mereka kurang lendir dan kahak dengan ketara. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tanpa pendedahan berterusan kepada asap rokok dan bahan kimia yang terkandung dalam rokok, saluran pernafasan menjadi kurang meradang.

 

Satu tahun selepas rokok terakhir

Selepas setahun tidak merokok, paru-paru anda akan bertambah baik secara mendadak dari segi kapasiti dan fungsi. Apabila anda bersenam, anda akan melihat betapa mudahnya untuk bernafas dan betapa kurang batuk yang anda alami berbanding semasa anda merokok.

Sebagai tambahan, anda akan menjimatkan sejumlah besar wang. Menghisap rokok adalah mahal. Jika anda menghisap sekotak rokok setiap hari selama setahun, anda telah menjimatkan beribu-ribu ringgit.

 

Tiga tahun selepas rokok terakhir

Selepas tiga tahun tidak merokok, risiko anda mendapat serangan jantung telah menurun kepada bukan perokok.

Menghisap rokok bukan sahaja mengurangkan aliran oksigen ke jantung. Ia juga menyebabkan kerosakan lapisan arteri. Tisu lemak mula terkumpul, meningkatkan kemungkinan serangan jantung atau strok. Berhenti merokok boleh membantu membalikkan kesan ini dan menggalakkan jantung yang lebih sihat pada masa hadapan.

 

Lima tahun selepas rokok terakhir

Menurut kajian, lima tahun selepas berhenti merokok, risiko anda untuk mati akibat kanser paru-paru adalah separuh daripada semasa anda merokok.

 

10 tahun selepas rokok terakhir

Selepas sedekad, risiko anda untuk mati akibat kanser paru-paru telah menurun kepada bukan perokok. Sel-sel prakanser sebelum ini telah digantikan oleh sel-sel yang sihat.

Selain mengurangkan peluang anda mendapat kanser paru-paru, berhenti merokok mengurangkan peluang anda untuk mendapat penyakit berkaitan merokok. Ini termasuk risiko kanser yang lebih rendah daripada:

  • mulut
  • esofagus
  • pundi kencing
  • buah pinggang
  • pancreas

 

15 tahun selepas rokok terakhir

Selepas 15 tahun, risiko serangan jantung dan strok anda telah menurun kepada seseorang yang tidak pernah merokok. Walaupun mungkin mengambil masa untuk membalikkan kesan merokok, mempunyai 15 tahun bebas asap rokok adalah pencapaian penting untuk kesihatan dan kesejahteraan keseluruhan anda.

 

Jom Berhenti Merokok

berhenti merokok jomquit

Sudah tiba masanya untuk berhenti merokok. Macam yang Tok Wan nyatakan awal tadi, berhenti merokok bukannya mudah tapi tidak mustahil jika anda dibimbing.

Untuk bermula, anda boleh pergi ke mana-mana Klinik Berhenti Merokok (KBM) di hospital dan klinik kesihatan kerajaan. Anda boleh hubungi Quitline Berhenti Merokok di talian 03-8883 4400 atau layari JomQuit.com. Anda sudah selangkah ke arah berhenti merokok apabila membaca artikel Tok Wan ini, selebihnya hanya perlu tindakan anda untuk terus menghubungi mereka.

Banyak faedah kesihatan apabila kita berhenti merokok ini. Majoriti orang sekeliling kita kurang gemar dengan asap rokok tapi mereka malu sebab nak jaga hati kita.

Untuk lelaki, Tok Wan yakin anda akan ‘auto’ lebih kacak apabila berhenti merokok dan menjadi kesayangan orang ramai.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.