Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

,

Apa Itu Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD)?

Apa Itu Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD)

Tok Wan risau juga kerana di kala musim COVID-19 belum tamat, penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) kembali mengganas. HFMD adalah jangkitan yang sangat menular. Ia disebabkan oleh virus daripada genus Enterovirus, selalunya virus coxsackie.

Virus ini boleh merebak dari satu individu ke individu lain melalui sentuhan langsung dengan tangan yang tidak dicuci atau permukaan yang tercemar dengan najis. Ia juga boleh disebarkan melalui sentuhan dengan air liur, najis, atau rembesan pernafasan seseorang.

HFMD dicirikan oleh lepuh atau luka di dalam mulut dan ruam pada tangan dan kaki. Jangkitan ini boleh menjejaskan semua peringkat umur, tetapi ia biasanya berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Ia biasanya keadaan ringan yang hilang dengan sendirinya dalam beberapa hari. Jom baca nukilan Tok Wan dah buat mengenai penyakit ini.

 

Apakah simptom penyakit tangan, kaki dan mulut?

Gejala mula berkembang 3 hingga 6 hari selepas pertama kali mendapat jangkitan. Tempoh ini dikenali sebagai tempoh inkubasi. Apabila gejala muncul, anda atau anak anda mungkin mengalami:

 • sakit kepala
 • demam
 • sakit tekak
 • selera makan berkurangan
 • mudah marah
 • rasa tidak sihat (rasa tidak sihat)
 • lepuh merah yang menyakitkan di dalam mulut anda
 • air liur meleleh
 • ruam merah pada tangan dan tapak kaki anda

Demam dan sakit tekak biasanya merupakan simptom pertama HFMD. Lepuh dan ruam pula muncul kemudian, biasanya 1 atau 2 hari selepas demam bermula.

Ruam biasanya kelihatan seperti bintik merah rata. Tompok boleh menjadi lebih sukar dilihat pada warna kulit yang lebih gelap, jadi lebih mudah untuk memeriksa tapak tangan dan bahagian bawah kaki di mana keadaan mungkin lebih ketara.

Lesi boleh muncul pada semua permukaan tangan dan kaki anda, tetapi ini adalah salah satu daripada ruam pada tapak tangan dan tapak kaki yang agak ketara, oleh itu ia mudah dikenal pasti.

Kebanyakan kanak-kanak yang menghidap HFMD juga akan mengalami luka yang menyakitkan di dalam mulut. Periksa lidah mereka — termasuk bahagian tepi — dan tekak.

hfmd-1Simptom di tanganhfmd-2Simptom di kakihfmd-3Simptom di mulut hfmd-4

 

Apakah punca penyakit tangan, kaki dan mulut?

HFMD selalunya disebabkan oleh strain coxsackievirus, paling biasa coxsackievirus A16. Virus coxsackie adalah sebahagian daripada kumpulan virus yang dipanggil enterovirus. Dalam sesetengah kes, jenis enterovirus lain boleh menyebabkan HFMD.

Virus boleh merebak dengan mudah dari satu individu ke individu lain. Anda atau anak anda mungkin mendapat HFMD melalui hubungan dengan seseorang:

 • air liur
 • cecair daripada lepuh
 • najis
 • titisan pernafasan yang disembur ke udara selepas batuk atau bersin

HFMD juga boleh berjangkit melalui sentuhan langsung dengan tangan yang tidak dicuci atau permukaan yang mengandungi kesan virus.

 

Siapa yang berisiko untuk penyakit tangan, kaki dan mulut?

Kanak-kanak kecil mempunyai risiko paling tinggi untuk mendapat HFMD. Risiko meningkat jika mereka datang ke pusat jagaan harian atau sekolah, kerana virus boleh merebak dengan cepat di kawasan ini.

Kanak-kanak biasanya membina imuniti terhadap penyakit ini selepas terdedah kepada virus yang menyebabkannya. Inilah sebabnya mengapa keadaan ini jarang memberi kesan kepada orang yang berumur lebih dari 10 tahun.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa masih boleh dijangkiti, terutamanya jika mereka mempunyai sistem imun yang lemah.

 

Bagaimanakah penyakit tangan, kaki dan mulut didiagnosis?

Seorang doktor selalunya boleh mendiagnosis HFMD dengan melakukan pemeriksaan fizikal. Mereka akan memeriksa mulut dan badan anda untuk kemunculan lepuh dan ruam. Doktor juga akan bertanya kepada anda atau anak anda tentang gejala lain.

Doktor mungkin mengambil sampel sapuan tekak atau najis untuk menguji virus. Ini akan membolehkan mereka mengesahkan diagnosis.

 

Bagaimanakah penyakit tangan, kaki dan mulut dirawat?

Dalam kebanyakan kes, jangkitan akan hilang tanpa rawatan dalam 7 hingga 10 hari. Walau bagaimanapun, doktor mungkin mengesyorkan rawatan tertentu untuk membantu meringankan gejala sehingga penyakit itu telah berlalu. Ini boleh termasuk:

 • krim sapu/salap untuk melegakan lepuh dan ruam
 • ubat sakit, seperti acetaminophen atau ibuprofen, untuk melegakan sakit kepala
 • sirap ubat atau lozenges untuk meredakan sakit tekak yang menyakitkan

Anda tidak boleh memberi aspirin kepada kanak-kanak untuk jangkitan virus. Aspirin boleh menyebabkan sindrom Reye pada kanak-kanak.

 

Rawatan tradisional untuk penyakit tangan, kaki dan mulut

Rawatan di rumah tertentu juga boleh memberikan kelegaan daripada gejala HFMD. Anda boleh mencuba cara rawatan mudah di rumah berikut untuk membantu mengurangkan masalah lepuh:

 • menghisap ais batu
 • makan ais krim
 • minum minuman sejuk
 • mengehadkan buah sitrus, minuman buah-buahan dan soda
 • mengehadkan makanan pedas atau masin

Menyiram air garam suam di dalam mulut anda juga boleh membantu melegakan kesakitan yang berkaitan dengan lepuh mulut dan luka tekak. Anda boleh melakukan ini beberapa kali sehari atau sekerap yang diperlukan.

 

Waspada penyakit tangan, kaki dan mulut

Anda atau anak anda sepatutnya berasa lebih baik sepenuhnya 7 hingga 10 hari selepas permulaan simptom. Jarang seseorang mendapat jangkitan HFMD semula. Tubuh biasanya membina imuniti terhadap virus yang menyebabkan penyakit ini.

Dapatkan rawatan doktor dengan segera jika gejala menjadi lebih teruk atau tidak hilang dalam masa 10 hari. Dalam kes yang jarang berlaku, coxsackievirus boleh menyebabkan kecemasan perubatan.

 

Komplikasi yang berpotensi HFMD termasuk:

 • dehidrasi
 • kehilangan kuku atau kuku kaki
 • meningitis virus
 • ensefalitis
 • lumpuh
 • miokarditis

 

Bolehkah penyakit tangan, kaki, dan mulut dicegah?

Mengamalkan kebersihan yang baik adalah cara terbaik terhadap menghindari HFMD. Basuh tangan yang kerap boleh mengurangkan risiko anda mendapat virus ini.

Anda boleh mengajar anak-anak anda cara mencuci tangan menggunakan air suam dan sabun. Mencuci tangan selepas menggunakan tandas, sebelum makan, dan selepas keluar di khalayak ramai adalah penting.

Kanak-kanak juga tidak boleh meletakkan tangan atau objek lain di dalam atau berhampiran mulut mereka.

Adalah penting untuk membasmi kuman di mana-mana kawasan tumpuan di rumah anda secara berkala. Cuba bersihkan permukaan yang dikongsi dahulu dengan sabun dan air, kemudian dengan larutan peluntur dan air yang telah dicairkan.

Anda juga harus membasmi kuman mainan anak-anak, puting susu dan objek lain yang mungkin tercemar dengan virus.

Jika anda atau anak anda mengalami gejala seperti demam atau sakit tekak, tinggal di rumah daripada pergi sekolah atau bekerja. Adalah lebih baik untuk mengelakkan sentuhan dengan orang lain sebaik sahaja lepuh dan ruam berkembang. Ini boleh membantu anda mengelakkan penyebaran penyakit kepada orang lain.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.