Blog untuk gaya sihat di hujung jari anda.

Apa itu Veganisme, dan 3 Sebab Mereka Memilihnya

Apa itu Veganisme 3 Sebab Mereka Memilihnya

Dalam bab menjaga pemakanan, banyak jenis diet yang boleh kita temui. Keto, Paleo, Atkins, GM adalah yang popular. Namun, Veganisme adalah salah satu prinsip diet vegan yang tidak begitu ramai di negara kita tapi golongan itu tetap ada.

Menurut kajian dari U.K, diet vegan sangat popular sehinggakan bilangan mereka meningkat sebanyak 350% dalam dekad yang lalu.

Mungkin ada yang berfikir, mengapa mereka memilih diet vegan. Makan daging dan penuh protein dan sedap rasanya.

Kali ini Tok Wan nak kongsikan apa itu veganisme dan 3 sebab mengapa ada pihak memilih prinsip veganisme serta jenis-jenisnya.

 

Apa itu Veganisme?

apa itu veganisme

Menurut Vegan Society, istilah “vegan” telah dicipta pada tahun 1944 oleh sekumpulan kecil vegetarian yang berpisah daripada Vegetarian Society Leicester di England untuk membentuk Vegan Society.

Selain menahan diri daripada makan daging, mereka memilih untuk tidak mengambil tenusu, telur atau apa-apa produk lain yang berasal dari haiwan.

Istilah “vegan” dipilih daripada gabungan huruf pertama dan terakhir “vegetarian.” Menjelang tahun 1949, definisi pertama veganisme telah dilahirkan. Ia telah berubah sedikit selama bertahun-tahun untuk menjadi apa yang dikenali sebagai hari ini.

Mengikut takrifan terkini daripada Vegan Society, veganisme ialah “falsafah dan cara hidup yang bertujuan untuk mengelakkan — sejauh mungkin dan boleh dilaksanakan — semua bentuk eksploitasi, dan kekejaman terhadap, haiwan untuk makanan, pakaian, atau sebarang tujuan lain.”

Ramai orang menggunakan istilah “vegan” untuk merujuk secara eksklusif kepada diet. Walau bagaimanapun, mengikut definisi terbaru ini, veganisme melangkaui pemakanan diet berasaskan tumbuhan.

Mereka yang memilih untuk vegan biasanya bertujuan untuk mengelakkan eksploitasi atau kekejaman haiwan dalam semua aspek kehidupan mereka, termasuk pakaian yang mereka pakai, kosmetik yang mereka gunakan dan aktiviti masa lapang yang mereka sertai.

Akibatnya, ramai vegan mengelak daripada membeli kot bulu, perabot kulit, atau bantal bulu dan selimut. Mereka juga memilih untuk melawat tempat perlindungan haiwan daripada pergi ke zoo, sarkas atau ladang haiwan peliharaan.

 

Mengapa Pilih Vegan?

Orang ramai biasanya memilih untuk mengelakkan produk haiwan atas satu atau lebih daripada sebab berikut.

 

Etika Hidup

Vegan yang beretika sangat percaya bahawa semua makhluk mempunyai hak untuk hidup dan bebas.

Mereka melihat semua haiwan sebagai makhluk yang sama seperti manusia, ingin mengelakkan kesakitan dan penderitaan.

Oleh sebab itu, vegan yang beretika menentang membunuh haiwan untuk memakan dagingnya atau memakai bulu atau kulitnya.

Vegan juga menentang tekanan psikologi dan fizikal yang mungkin dialami haiwan akibat amalan pertanian moden — contohnya, kandang kecil atau sangkar yang biasa didiami haiwan dan penyembelihan mereka.

Selain itu, vegan yang beretika secara amnya percaya bahawa susu haiwan, telur, madu, sutera dan bulu bukan untuk dieksploitasi oleh manusia, tanpa mengira keadaan hidup yang diberikan kepada haiwan yang dieksploitasi.

Inilah sebabnya mengapa vegan yang beretika tetap menentang meminum susu haiwan, memakan telurnya, memakai bulunya, walaupun haiwan itu bebas merayau atau diberi makan padang rumput.

 

Kesihatan

Sesetengah orang memilih diet vegan untuk faedah kesihatannya.

Diet yang tinggi penggunaan daging terutamanya daging merah telah dikaitkan dengan kanser, penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Sebaliknya, diet berasaskan tumbuhan telah dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah untuk berkembang atau mati lebih awal daripada penyakit ini.

Apabila fokus kepada lebih pilihan makanan berasaskan tumbuhan,  penghadaman anda bertambah baik dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.

Akhirnya, diet vegan kelihatan sangat berkesan untuk membantu orang ramai menurunkan berat badan yang tidak diingini. Beberapa kajian mengaitkan diet vegan dengan kemungkinan obesiti yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, jika anda mengamalkan diet vegan, anda mungkin mengambil kurang nutrien tertentu. Oleh itu, perancangan diet amat penting.

Diet vegan cenderung rendah dalam nutrien ini:

 • vitamin B12
 • vitamin D
 • kalsium
 • zink
 • iodin
 • selenium

Orang yang berdiet vegan kadangkala mengambil makanan tambahan (suplemen) untuk membekalkan nutrien yang tidak cukup dalam diet mereka.

 

Persekitaran

Orang ramai juga boleh memilih untuk mengelakkan produk haiwan dalam usaha untuk mengehadkan kesan alam sekitar mereka.

Menurut data terkini, pertanian haiwan banyak menyumbang kepada pelepasan gas rumah hijau (GHGE), yang menyebabkan perubahan iklim.

Pemakan daging dianggap bertanggungjawab untuk 2–2.5 kali lebih banyak GHGE daripada orang yang mengikuti diet vegan. Nombor ini berdasarkan corak pemakanan yang dilaporkan sendiri di U.K.

Diet vegan mempunyai kesan alam sekitar yang lebih kecil, menghasilkan kira-kira 53% lebih sedikit GHGE daripada diet yang mengandungi daging yang dipadankan dengan kalori.

 

Jenis-jenis Veganisme

veganisme whole foods

Penting untuk kita faham bahawa menjadi vegan tidak semestinya sihat.

Kualiti diet vegan bergantung pada makanan yang diambilnya. Oleh itu, sesetengah diet vegan boleh mempunyai banyak faedah kesihatan, sementara yang lain mungkin tidak bermanfaat untuk kesihatan anda.

Berikut adalah beberapa subkategori diet vegan yang boleh ditemui dalam amalan klinikal sejak beberapa tahun kebelakangan ini:

 • Dietary vegan. Selalunya digunakan secara bergantian dengan ” plant-based eaters,” istilah ini merujuk kepada mereka yang mengelakkan produk haiwan dalam diet mereka tetapi terus menggunakannya dalam produk lain, seperti pakaian dan kosmetik.
 • Whole-food vegans. Individu ini menyukai diet yang kaya dengan makanan penuh, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh, kekacang, kacang dan biji.
 • Junk-food” vegans. Sesetengah orang sangat bergantung pada makanan vegan yang diproses seperti daging vegan, kentang goreng, makanan sejuk beku dan pencuci mulut, termasuk biskut Oreo dan ais krim bukan tenusu.
 • Raw-food vegans. Kumpulan ini hanya makan makanan yang mentah atau dimasak pada suhu di bawah 118°F (48°C).
 • Low fat raw-food vegans. Juga dikenali sebagai fruitarians, subset ini bergantung utama pada buah-buahan dan mengehadkan makanan berlemak tinggi seperti kacang, alpukat dan kelapa. Mereka kadang-kadang boleh memakan sejumlah kecil tumbuhan lain.

‘Whole-food vegan diets’ cenderung memberi faedah kesihatan yang sangat baik. Jika anda berminat untuk mencuba diet vegan, sebaiknya anda berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan untuk mencari diet yang sesuai untuk anda.

 

Untuk mengetahui apa yang seorang vegan makan dan apa yang mereka elak untuk makan, Tok Wan ada kongsikan di artikel seterusnya di SINI.

 

 

Nak lagi info kesihatan dari DuniaKesihatan.com Bersama Tok Wan dan Mak Jah? Boleh join group Telegram rasmi Dunia Kesihatan. Klik di sini. ->>> https://t.me/duniakesihatan

DOWNLOAD EBOOK PERCUMA
50 IDEA ASMARA

Related articles

Sihat Hanya Di Hujung Jari

Health blog

Dunia Kesihatan adalah sebuah hub digital media yang memaparkan niche kesihatan yang berkait rapat dengan gaya hidup, psikologi, resepi sihat dan makanan.

Dunia Kesihatan

Join Komuniti Kami
Explore Categories

Join Komuniti kami

Nak tips & ilmu yang premium tentang kesihatan. Tekan Butang “Join Telegram Sekarang”.

PERCUMA JERR.